ES: (+34) 518 888 465
UK: (+44) 020 81 44 37 11
USA: (+001) 347 480 1050
IRELAND: (+353) 766 805 902
DA: (+45) 36 98 08 63
DE: (+49) 1573 5992844
SE: (+46) 844 68 10 14
BE: (0032) 380 809 30
NL: (+31) 858 883 565
NORGE: (+47) 239 607 02
E:info@spainismore.com

Vakanties in Castilië en León

Castille en León: De essentie van Spanje

Castilië en León de ware essentie van Spanje

Deze autonome regio bestaat uit negen provincies en is de grootste van Spanje.

Castilla y León ligt op de noordelijke hoogvlakte van Spanje, en wordt aan de oostelijke zijde begrenst door het Sistema Ibérico (Iberisch Randgebergte), in het zuiden door het Cordillera Central (Centrale Gebergte) en ten noorden door het Cordillera Cantábrica (Cantabrisch Gebergte). In het westen ligt het tegen de rivier de Duero, die ook de grens met Portugal vormt.

Door de bergketens die deze regio omringen heeft Castilla y León een landklimaat.

De regio is in 1983 ontstaan naar aanleiding van het samensmelten van twee historische regio's (León en Castilla la Vieja -het Oude Castilië-, waar Santander en Logroño van afgescheiden werden). Dankzij de historische rol van deze twee koninkrijken in de Mideeleeuwen en de Reconquista (de herovering van Spanje op de Moren), kan de bezoeker een overdaad aan kathedralen bewonderen, evenals kloosters, kastelen en ommuurde steden die perfect bewaard zijn gebleven. Een unieke ervaring die de bezoeker terugvoert naar voorbije tijden. Castilla y León kenmerkt zich tevens door een rijk landschap, met veel natuurparken en ongerepte natuur.

Wat betreft de gastronomie is hier uitstekend vlees te proeven: zacht kalfsvlees of zuiglam –zeer typische streekgerechten– maar ook de peulvruchten zijn vermaard, zoals bonen uit El Barco de Ávila. En niet te vergeten natuurlijk de traditionele nagerechten, die in alle provincies van Castilla y León te vinden zijn.

Dit is een wijnstreek bij uitstek, met herkomstaanduidingen (Denominaciones de Origen) zoals Ribera del Duero, Toro en El Bierzo.

De Goede Week (Semana Santa) is in Castilla y León een echte bezienswaardigheid waar veel toeristen op af komen. Deze godsdienstige feestelijkheden zijn zo diep geworteld dat meer dan een Semana Santa in Castilla y León inmiddels uitgeroepen is tot Feest of Viering met Internationaal en Nationaal Toeristische Waarde.

Dankzij de orografie kan je in Castilla y León allerlei soorten sporten beoefenen, zoals hiking, kanoën en rafting.

León: land van koningen

Aardrijkskundig gezien is het landschap van León heel gevarieerd. Het bestaat uit verschillende, onderling heel verscheiden gebieden, zoals de droge vlakte van Tierras de León, het roodkleurige land van El Bierzo en de indrukwekkende, prachtig groene bergen.

De tweeduizend jaar oude stad León is vrij klein, hoewel er vele monumenten te bezichtigen zijn. Hier zijn enkele van de mooiste gebouwen van Spanje te vinden, zoals de indrukwekkende gotische kathedraal, het Hostal San Marcos, uit de Renaissance, of de Real Colegiata en de Koninklijke Pantheon van San Isidoro. De modernere architectuur kenmerkt zich door enkele mooie voorbeelden van het werk van Gaudí.

In León bevindt zich één van de oudste en mooiste historische stadskernen van heel Spanje: de Barrio Húmedo (de Natte Wijk). Hier zijn vele bars met goede wijnen, waar ook natuurlijk andere drankjes gedronken kunnen worden, die vaak ook 's avonds open zijn.

Het klimaat de León kenmerkt zich door sterke temperatuurcontrasten, zowel in de winter als in de zomer, maar ook overdag en 's avonds. De winter is er koud en lang, de lente en herfst zijn kort, en de zomer gematigd warm.

De gastronomie van León is heel gevarieerd en compleet, maar redelijk zwaar. Vlees is ongetwijfeld een belangrijk ingrediënt, evenals ambachtelijke worst en groenten. Hier wordt ook veel wijn gemaakt. De twee belangrijkste wijngebieden zijn 'Tierras de León', dat langzamerhand een plekje aan het veroveren is in het enorme wijnaanbod van Spanje, en de populaire wijnen uit El Bierzo.

Beleef León samen met 'Spain is More':

 • De prachtige hoofdstad en zijn monumenten en typische buurten om lekkere tapas te eten

 • Het nauwelijks ontdekte en mooiste gedeelte van het gebergte Picos de Europa

 • De dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan.

 • De overheerlijke lokale keuken.

 • De wijn: ontdek de meest veelbelovende wijngebieden

Zamora: de stad van de romaanse stijl

Zamora is een uitzonderlijk goed bewaard gebleven middeleeuwse stad. De magnifieke kathedraal en de talrijke belangrijke romaanse kerken zullen de bezoeker verbazen, zowel vanwege hun schoonheid als hun historisch belang. Een andere trekpleister zijn de prachtige landschappen rond het Lago de Sanabria, het grootste meer van Spanje en het enige dat gevormd is door een gletsjer.

De gastronomie maakt deel uit van de culinaire familie van León, maar vertoont duidelijke invloeden uit de naburige regio's Galicië en Asturië. Deze keuken kenmerkt zich door een combinatie van eenvoudige ingrediënten en een weelde aan vlees. De gerechten dragen meestal een markant ambachtelijk stempel en hebben een eenvoudige komaf: een combinatie van de traditionele gerechten van de schapenherders en de boeren.

Zamora kent ook een rijke productie aan wijn. Toro is een herkomstaanduiding (denominación de origen, DO) uit de provincies Zamora en Valladolid. De ontwikkelingen die deze de laatste jaren heeft doorgemaakt, heeft deze wijnen veel erkenning bezorgd, zowel in binnen- als buitenland.

Beleef Zamora samen met 'Spain is more':

 • De hoofdstad met zijn talrijke romaanse kerken

 • Geniet van de processies in de Goede Week (Semana Santa), de oudste van Spanje

 • Ontdek een van de belangrijkste wijngebieden van Spanje

 • Ga watersporten of geniet van de stranden aan het meer Lago de Sanabria

Salamanca: universiteitsstad

Salamanca is een historische stad met een lang verleden dankzij haar legendarische universiteit, een van de oudste in Europa. De stad is buitengewoon mooi en bezit een uitgebreid cultureel erfgoed.

In Salamanca is veel oude architectuur te bewonderen, waaronder de twee kathedralen, (de Oude en de Nieuwe), het Casa de las

Conchas (Huis van de Schelpen), het Plaza Mayor (Grote Plein), het klooster San Esteban en de Escuelas Mayores (Hogescholen).

Salamanca heeft een mediterraan klimaat met continentale trekken: koude en droge winters en warme zomers.

De charra (naam die de herkomst van iets of iemand uit Salamanca aangeeft) keuken is bij uitstek voor vleeseters. Op de weiden in de provincie Salamanca (dehesas) groeien steen- en kurkeiken, evenals kastanjebomen, die een overvloed aan kastanjes en eikels produceren: die vormen de basis van het voedsel voor de vele varkens die hier vrij rondlopen. Een rijke en heerlijke worst- en hamproductie is het resultaat. Speciale vermelding verdient de Guijuelo-ham, de bekendste herkomstaanduiding in deze provincie. Maar ook andere typische gerechten zijn heerlijk: hornazo (grote vleespastei) en sopa de ajo (knoflooksoep).

Beleef Salamanca samen met 'Spain is more':

 • Ontdek de sfeer van de oude universiteitsstad Salamanca en al haar eeuwenoude tradities.

 • Bewonder de opvallend mooie monumentale architectuur

 • Kom de Arribes del Duero (canyon van de Duero-rivier) ontdekken, of het gebergte Sierra de Francia, of de stad Ciudad Rodrigo…

 • Bezoek samen met Spain is More een varkenshouderij en kom kijken hoe de beroemde Guijuelo-ham vervaardigd wordt

 • En nog zoveel meer…

Palencia: zuiglam met herkomstaanduiding

Palencia bezit, net als de meeste andere Castiliaanse steden, een rijk cultureel erfgoed en is de provincie met de grootste hoeveelheid romaanse gebouwen van Europa. De belangrijkste monumenten zijn de kathedraal en het interessante museum voor archeologie.

Het klimaat in Palencia kent grote schommelingen wat betreft temperatuur, maar is over het algemeen koel. Palencia is een van de koudste steden in Spanje.

De keuken in Palencia is traditioneel en huiselijk. Zuiglam (in de oven) is het vleesgerecht bij uitstek; geen toeval dus dat het zelfs een herkomstaanduiding heeft.

Beleef Palencia samen met 'Spain is more':

 • Bezoek de kathedraal

 • Proef zuiglam uit de (steen)oven, het meest kenmerkende gerecht uit Palencia, met herkomstaanduiding

 • Bezoek Aguilar de Campoo

 • Bezoek een authentieke Romeinse villa in de streek Vega-Valdavia

 • En nog zoveel meer…

Valladolid: de smaak van een goed glas wijn

In deze provincie is een overdaad aan kastelen en burchten te vinden. De hoofdstad is een ware uitnodiging om van het rijke culturele erfgoed te komen genieten. Daar bevindt zich ook een van de belangrijkste beeldhouwmusea van Spanje. En Valladolid is ook nog vermaard om haar processies in de Goede Week of Semana Santa.

In de provincie bestaan diverse herkomstaanduidingen voor wijn. De belangrijkste zijn de D.O. (denominación de origen) Ribera del Duero en de D.O. Rueda. De druivensoort tempranillo is de meest voorkomende druif in de wijnen uit de Ribera del Duero, en de verdejo-variant wordt het meeste gebruikt voor de wijnen uit de omgeving van Rueda. De keuken uit deze provincie is de meest typerende voor Castilië. Stergerecht is de asado castellano (in de oven gebraden vlees en worst).

Beleef Valladolid samen met 'Spain is more':

 • Bezoek het Nationale Beeldhouwmuseum

 • De Plaza Mayor, een plein waarop vele andere pleinen geïnspireerd zijn

 • De wijnkelders Ribera del Duero en Rueda, twee van de beste Spaanse wijnen

 • Beleef de Semana Santa (Goede Week) alsof je zelf in de stad woont

 • En nog zoveel meer…

Ávila: stad vol romaanse kunst, uitgeroepen tot Werelderfgoed

Een prachtige, charmante stad, geheel omringd door hoge middeleeuwse stadswallen, in een uitzonderlijk goed behouden staat.

De oude middeleeuwse stadskern, die ook zeer goed bewaard is gebleven, werd in 1884 uitgeroepen tot nationaal erkend kunsthistorisch geheel, en staat sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

De gastronomie van Ávila staat bekend als zware kost, heerlijk van smaak en bereid met natuurlijke ingrediënten. Enkele van de meest typische gerechten zijn patatas revolconas (een soort aardappelpuree met paprikapoeder), gestoofde bonen uit Barco de Ávila, chuletón (riblap) uit Ávila, cochinillo (gebraden speenvarken), torreznos (kleine gebakken stukjes spek), huevos rotos (een soort roerei), gallina en pepitoria (kipfricassee), en de befaamde Yemas (gebakjes van eigeel) uit Ávila, ook bekend als Yemas van Santa Teresa.

Opvallend is de grote hoeveelheid eetgelegenheden in Ávila, in vergelijking met het aantal inwoners.

Beleef Ávila samen met 'Spain is more':

 • Ontdek de kathedraal, de vele kerken en kloosters

 • Maak een wandeling over de middeleeuwse stadsmuren

 • Bezoek naburige, charmante dorpjes

 • Hiking door het gebergte Sierra de Ávila

 • En nog zoveel meer…

Burgos: belangrijke halte langs de pelgrimsweg naar Santiago

Burgos is een van de hoogstgelegen provincies in Spanje. Dat is duidelijk voelbaar aan het klimaat: koud en vrij droog, met lange, strenge winters.

De hoofdstad Burgos heeft vele monumenten die een bezoek meer dan waard zijn. De beroemde kathedraal wordt als een van de belangrijkste uit de Spaanse gotiek beschouwd. De kerk is tevens Werelderfgoed.

De provincie neemt een heel belangrijke plek in op de route van de pelgrimsweg naar Santiago binnen heel Spanje. Dankzij haar strategische geografische ligging zijn er al miljoenen pelgrims uit alle delen van de wereld, vooral uit Europa, door deze stad getrokken, op hun tocht naar het graf van de Apostel Santiago.

Dankzij het grote oppervlak van de provincie heeft Burgos een zeer gevarieerde keuken. Maar het bekendste gerecht uit Burgos is morcilla: bloedworst op basis van ui, varkensvet, rijst en paprikapoeder. Een andere typisch product is kaas, vooral de heel verse, vochtige kaas. Ook Burgos kent een rijke wijnproductie. Hier zijn vele wijnen met herkomstaanduiding te vinden, in het bijzonder de D.O. Ribera del Duero.

Beleef Burgos samen met 'Spain is more':

 • De pelgrimsweg naar Santiago, de kathedraal, de kloosters… Ontdek deze oude Castiliaanse stad

 • Overdadig rijke, goede gastronomie: niemand verlaat Burgos met een lege maag!

 • De prehistorische vindplaats Atapuerca (Werelderfgoed) en het Museum van de Menselijke Evolutie: de droom van Darwin

 • En nog zoveel meer…

Segovia: de stad van het aquaduct

Segovia is een monumentale stad, met een kolossaal aquaduct uit de Romeinse tijd dat het stadsbeeld bepaalt, de bijzondere Alcázar (een oorspronkelijk Arabische citadel) en de belangrijke gotische kathedraal.

Het klimaat is Mediterreaans met een duidelijke continentale invloed, met lange winters en warme, maar korte zomers.
De keuken uit Segovia kenmerkt zich door gebraden vlees, zowel lamsvlees als speenvarken. Op het gebied van wijn kent de provincie Segovia diverse herkomstaanduidingen: Rueda, Ribera del Duero en de autochtone wijn uit Valdetiendas.

Beleef Segovia samen met 'Spain is more':

 • Ontdek het Romeinse aquaduct in het hart van de stad

 • Geniet van het lekkerste gebraden vlees van Spanje

 • Bezoek zeker de Alcázar en de kathedraal

 • En nog zoveel meer…

Soria: stad van dichters

Soria ligt op de rechteroever van de Duero-rivier, aan de voet van hoge bergen, en bezit ware schatten van de romaanse kerkelijke architectuur. Vlakbij de stad is de geheimzinnige lagune Laguna Negra van de Urbión-rivier te bezichtigen. Rond de lagune ligt een adembenemende rotsmuur met prachtige dennenbossen. De legende wil dat de donkere wateren van deze lagune ondergronds verbonden zouden zijn met de zee, wat de vorming van grillige golven zou verklaren.

Enkele vermaarde dichters hebben in Soria gewoond. De provincie heeft een verregaande invloed op hun werk uitgeoefend. Twee van de voornaamste Spaanse dichters, Gustavo Adolfo Bécquer en Antonio Machado, hebben hier langere tijden doorgebracht. Er zijn diverse routes uitgestippeld om hun stappen te volgen: de ideale manier om hun werk te ontdekken en te beleven.

De bekendste gastronomische producten zijn de Yemas (gebakjes op basis van eigeel) de Almazán, en de ambachtelijke boter uit Soria, die een herkomstaanduiding bezit. Andere vermaarde gerechten zijn migas pastoriles (gekruimeld brood zoals de herders bereidden), caldereta (stoofpot), torreznos (gebakken stukjes spek) en bonen uit El Burgo de Osma.

Beleef Soria samen met 'Spain is more':

 • Ontdek Soria en herleef enkele van de vermaarde leyendas (legendes) van de dichter Bécquer

 • Volg de route van het Cantar del Mío Cid (een middeleeuws heldendicht)

 • Ontdek de poëzie van Antonio Machado, één van de beroemdste Spaanse dichters, en de route van Alvargonzález (een van zijn gedichten)

 • Soria is het land van de herders. Ontdek de traditionele gastronomie

 • En nog zoveel meer…

Onze reizen in Castille en León

Kies jouw bestemming

Fietstocht door Picos de Europa

Zelf-begeleide mountainbiketocht door de Oost-Leonese bergen en Picos de Europa

Vanaf 1.190 €/pers. Per persoon in tweepersoonskamer

Fietstocht door Picos de Europa

Expreso de la Robla***: Bilbao - León

(6 dagen) 2 dagen Bilbao, 3 dagen aan boord van de Expreso de la Robla, 1 dag León

Vanaf 1.590 €/pers. Per persoon in een 2-pers. kamer

Expreso de la Robla***: Bilbao - León

Madrid en bijzondere UNESCO-stadjes

(6 nachten) Ontdek het fantastische Madrid en overnacht in 3 paradores in Alcalá de Henares, Segovia en Salamanca

Vanaf 780 €/pers. Per persoon in een 2-pers. kamer

Madrid en bijzondere UNESCO-stadjes

Actieve vakantie in Noord-Spanje met vier leuke, avontuurlijke activiteiten

(8 dagen) Ontdek de diepe gangenstelsel van een grot en bedwing rivieren, bergen en de zee

Vanaf 1.145 €/pers. Per persoon in een 2-pers. kamer

Actieve vakantie in Noord-Spanje met vier leuke, avontuurlijke activiteiten

Roadtrip langs de Camino de Santiago

(9 dagen) Volg de pelgrimsroute van Bilbao naar Santiago de Compostela met de auto

Vanaf 1.140 €/pers. Per persoon in een 2-pers. kamer

Roadtrip langs de Camino de Santiago

Een gastronomische reis door Noord-Spanje

9 dagen van voortreffelijke smaken uit de Noord-Spaanse/Baskische keuken.

Vanaf 990 €/pers. Per persoon in een 2-pers. kamer

Een gastronomische reis door Noord-Spanje

Camino Frances Clasico (León - Santiago)

(Etappe 21-33) 15 dagen, pelgrimstocht van 309 km. Camino de Santiago Clasico.

Vanaf 1.275 €/pers. Per persoon in een 2-pers. kamer

Camino Frances Clasico (León - Santiago)

Camino Frances (Logroño-Burgos)

(Etappe 8-12): 7 dagen, pelgrimstocht van 124 km via wijngaarden naar Burgos.

Vanaf 775 €/pers. Per persoon in een 2-pers. kamer

Camino Frances (Logroño-Burgos)

Camino Frances (Pamplona - Burgos)

(Etappe 4-12): 11 dagen, pelgrimstocht van 219 km vol historie en wijngaarden.

Vanaf 1.080 €/pers. Per persoon in een 2-pers. kamer

Camino Frances (Pamplona - Burgos)

Camino Frances (Logroño - Leon)

(Etappe 8-20): 14 dagen, pelgrimstocht van 319 km over de Spaanse hoogvlakte.

Vanaf 1.175 €/pers. Per persoon in een 2-pers. kamer

Camino Frances (Logroño - Leon)

Camino Frances (st.Jean-Pied-de-Port - Santiago)

(Etappe 1-33): 35 dagen, pelgrimstocht van 789 km. Loop de hele Camino de Santiago.

Vanaf 2.600 €/pers. Per persoon in een 2-pers. kamer

Camino Frances (st.Jean-Pied-de-Port - Santiago)

De Camino op de fiets (León-Santiago)

(Fietsetappes: 8-13): 9 dagen, 309 km. Historische fietstocht naar Santiago de Compostela.

Vanaf 1.270 €/pers. Per persoon in een 2-pers. kamer

De Camino op de fiets (León-Santiago)

De Camino op de fiets (Pamplona-Santiago)

(Fietsetappes 1-13): 16 dagen, 701 km. Historische fietstocht van Pamplona naar Santiago.

Vanaf 1.790 €/pers. Per persoon in een 2-pers. kamer

De Camino op de fiets (Pamplona-Santiago)

Betoverende vakantie langs de Costa Verde in Paradores

(8 dagen) Slaap als een koning in voormalige kloosters en kastelen omgebouwd tot luxueuze hotels

Vanaf 1.090 €/pers. Per persoon in een 2-pers. kamer

Betoverende vakantie langs de Costa Verde in Paradores

Ervaringen van onze gasten

Ontdek Noord-Spanje

Noord-Spanje is rijk aan natuur, cultuur, gastronomie en tradities.

Waarom Noord-Spanje?

In het noorden liggen ontelbare geheimen verscholen die wachten om ontdekt, geproefd, gezien en beoordeeld te worden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Op maat gemaakte Camino reizen