ES: (+34) 518 888 465
UK: (+44) 020 81 44 37 11
USA: (+001) 347 480 1050
IRELAND: (+353) 766 805 902
DA: (+45) 36 98 08 63
DE: (+49) 3222/1098400
SE: (+46) 844 68 10 14
BE: (0032) 380 809 30
NL: (+31) 858 883 565
NORGE: (+47) 239 607 02
E:info@spainismore.com

Camino del Norte (Hondarribia-Santander)

(Etappes 1-12): 14 dagen, pelgrimstocht van 266 km.

Met Spain is More heb je de mogelijkheid om deze pittoreske en alternatieve pelgrimsroute langs de noordkust van Spanje naar Santiago de Compostela te lopen. Deze beroemde kustlijn heeft schitterende stranden met ruige rotswanden, geweldige restaurants, idyllische vissersdorpjes en fantastische steden.

De Noordelijke route is net zou oud als de Camino Frances en in de middeleeuwen was dit het pad dat Europese koningen en edelen kozen om naar Santiago te reizen. Dit pelgrimspad was veiliger dan de Franse route, omdat dit verder van de oorlog met de Moren af lag die zuiderlijker plaatsvond.

Deze pelgrimsroute gaat langs de Cantabrische kust, een van de mooiste kustlijnen van Spanje. Het gebied is bergachtig en vraagt soms veel van je, maar tijdens lastige stukken kun je vaak mijden via een makkelijkere alternatieve weg. De Camino volgt een reeks prachtige kuststadjes en grotere steden, zoals San Sebastián, dat aan zee ligt en waar je heerlijke pinchos (Baskische tapas) kunt proeven, en Bilbao waar het wereldboemde Guggenheim Museum te vinden is.

Deze route is ook goed per fiets te doen en Spain is More heeft hier ook een mooi reisprogramma voor samengesteld.

Elke nacht verblijf je in knusse hotels, altijd met eigen badkamer, en dicht bij de Camino. Het ontbijt is altijd inclusief en jouw persoonlijke reisgids helpt je probleemloos naar de volgende bestemming.

Als je van wandelen, de zee en natuur houdt, is dit de ideale pelgrimsroute voor jou.

Tijdens deze pelgrimsvoettocht zul je etappe 1 – 12, van de 35 etappes naar Santiago, afleggen. 

✔ Dagelijks vertrek vanaf medio maart tot eind oktober.

Bagagevervoer (optioneel).

✔ Een persoonlijk pelgrimspaspoort (Credencial)

Hotels – altijd inclusief badkamer –geselecteerd op locatie, service en authenticiteit.

✔ Een gids (die je voor vertrek ontvangt) met alle praktische informatie, suggesties voor paklijst, restauranttips, plattegronden van steden, adressen van hotels, pelgrimspaspoort, belangrijke telefoonnummers en veel meer. Zodat je onbezorgd kunt genieten van deze fantastische ervaring!

✔ Deze tocht kan worden gecombineerd met andere pelgrimsroutes.

✔ Splitsen van etappes: Soms!

Camino Facebook groep
Caption

Camino del Norte
 • Prijs
  Vanaf 1.290 EUR/pers.
 • Km
  263
 • Dagen
  14 dagen / 13 nachten
 • Moeilijkheid
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  ? NOTITIE : Op geen van de pelgrimsroutes zijn steile rotswanden aanwezig

  1: Heel makkelijk. Vlak en zonder benoemenswaardige heuvels. Goede en brede paden.

  2: Makkelijk. Met flauwe hellingen. Goede en brede paden.

  3: Matig. Redelijk heuvelachtig, met mogelijk lange afstanden tussen voorzieningen en dorpen. Goede maar af en toe smalle paden.

  4: Matig/Moeilijk. Langere en steilere paden. Soms met weinig voorzieningen onderweg. Goede maar soms smalle paden. 

  5: Moeilijk. Bergachtig, met lange en steile beklimmingen. Mogelijk weinig voorzieningen. Goede, maar soms smalle paden.
Beschrijving

Op de Camino del Norte tussen Hondarribia en Bilbao kom je langs Spanjes prachtige kustlijn. Het gebied is heuvelachtig en eist soms veel van je, maar over het algemeen kun je de moeilijkste stukken mijden door een makkelijker alternatief pad te nemen.

Deze pelgrimsroute naar Santiago volgt het pad langs schitterende kuststadjes. De belangrijkste steden zijn: San Sebastian, waar je goed kunt baden en heerlijke pintxos (Baskische tapas) kunt eten; en Bilbao, waar het wereldberoemde Guggenheim Museum staat.

Naast de adembenemende kustlijn en idyllische vissersdorpjes is de lokale keuken - een sensatie voor de smaakpapillen van zelfs de meest kieskeurige eter. 

Meer informatie over Hondarribia - Bilbao

De weg na Bilbao wordt steeds vlakker. De heuvels zijn minder hoog en iets makkelijker te beklimmen. De vlakke stukken nemen na Laredo toe. Tijdens dit deel van de pelgrimstocht is het lastig om de etappes op te delen naar de gewenste moeilijkheidsgraad.

Meer gedetailleerde informatie over de indivuele etappes, vind je bij de reizen waar deze etappes onder vallen. Hier vind je ook meer foto´s.

De voorzieningen op deze weg zijn goed. In de dorpen of steden waar je zult overnachten, zijn er altijd restaurants en andere voorzieningen te vinden, zoals banken en supermarkten.

Mogelijkheid om etappes te splitsen: Ja, enkele. Voor meer informatie zie de beschrijving van de individuele etappes. 

Meer informatie over Bilbao - Santander

Gedetailleerde routebeschrijving
Gedetailleerde routebeschrijving (bekijk alle dagen )
Dag 1.- Aankomst in Hondarribia

Aankomst in Hondarribia (ook wel Fuenterrabia genoemd). Het is een mooi stadje in Baskenland met twee historische wijken die samen het oude centrum van de stad vormen. Het oude deel (Cisco Viejo) dat binnen de stadsmuren ligt, is een gebied met veel artistieke en historische gebouwen. Buiten de muren bevindt zich de haven in een charmante visserswijk. Hondarribia is de ideale plek om de lokale keuken te proeven, zowel in restaurants als in tapasbarretjes.  

Dag 2.- Hondarribia - San Sebastián27 Km

Deze etappe is in veel opzichten een van de mooiste dagen van deze pelgrimstocht. Je begint de Camino gelijk met een prachtige wandeling met fantastisch uitzicht over de baai.

Je moet er echter wel wat voor doen en de etappe is behoorlijk heuvelig, maar in San Sebastián wordt het zwoegen beloond met heerlijke pintxos in de mooie oude binnenstad.

Afstand: 27 Km

Dag 3.- San Sebastián – Zarautz20 Km

Het is altijd een verrukking om in San Sebastian wakker te worden. Geniet van het panorama-uitzicht over de stad vanaf de Monte Igeldo. Je loopt door bossen, langs de wijngaarden van Txacoli - waar witte wijn wordt geproduceerd – en pittoreske vissersdorpjes.

Je eindigt de dag in Zarautz, een stadje dat is ingesloten door de bergen en de zee. Het is een van de populairste resorts aan zee in Baskenland.

Afstand: 20 Km

Dag 4.- Zarautz - Deba22 Km

Deze etappe volgt de kustlijn en dwingt de pelgrims talloze heuvels te trotseren die de prachtige kuststadjes van elkaar scheiden.

Ook kom je langs een mooi monument uit de 16e eeuw en langs gelaagde rotsen, een indrukwekkende geologische verschijnsel dat is ontstaan door erosie door het zeewater.

Je kunt er voor kiezen om in Zumaia een bootexursie te doen om deze gelaagdheid van de rotsen van dichterbij te bewonderen.

Afstand: 22 Km

Dag 5.- Deba – Markina-Xemein (Marquina-Jeméin)24 Km

Vandaag kom je meer heuvels tegen, omdat het pad verder landinwaarts gaat. De komende drie dagen zul je de zee niet zien.

De beklimmingen zijn zwaar, maar alles heeft een eind. Gelukkig is het laatste stuk het makkelijkst.

Afstand: 24 Km

Dag 6.- Markina-Xemein (Marquina-Jeméin) – Gernika-Luno (Guernica y Luno)25 Km

Vandaag is het een bijzondere etappe met Cisterciënzer monniken die pelgrims nog steeds verwelkomen.

De Camino loopt over donkere en kronkelende paden en komt langs kleine kerkjes, torens en andere middeleeuwse monumenten.

De etappe eindigt in het stadje Guernica dat door Picasso is vereeuwigd.

Afstand: 25 Km

Dag 7.- Guernica – Lezama21 Km

De Camino van vandaag loopt voor het grootste deel over een geasfalteerde weg door een uitgestrekt bos.

Dit deel van de route staat in schril contrast met de grote moderne steden Bilbao en San Sebastian.

 

 

 

Afstand: 21 Km

Dag 8.- Lezama - Bilbao11 Km

Monte Avril is de laatste ¨hindernis¨ die je moet overwinnen om Bilbao te bereiken. Bilbao staat bekend om haar keuken, cultuur en muziek, wat in de hele stad, en met name in de oude wijk, merkbaar is.

We raden aan om een exra dag in Bilbao door te brengen. Het Guggenheim Museum in Bilbao, het congres- en muziekgebouw Palacio Euskalduna en de Metro van Norman Foster geven aan dat Bilbao een bruizende stad is.

De etappe van vandaag is overigens wel kort, dus je hebt vandaag ook tijd om een indruk van Bilbao te krijgen.

Afstand: 11 Km

Dag 9.- Bilbao - Portugalete19 Km

Een groot deel van de route loop je door de buitenwijken van Bilbao en langs de grote haven.

Je loopt op voldoende afstand van de verkeersdrukte en lawaai. door een mooi landschap met prachtig uitzicht over de baai, de haven en de stad.

De talloze mijnen - die tot een paar decennia terug de grootste inkomstenbron waren van deze regio - hebben een geperforeerd landschap achtergelaten. 

Afstand: 19 Km

Dag 10.- Portugalete - Castro Urdiales28 Km

Vandaag zie je eindelijk de zee weer! Een prettig fiets- en voetpad brengt je naar Pobeña.

Als je Pobeña verlaat is het een en al groen met de oceaan aan je zijde. Voordat je aankomt in Ontón, laat je Baskenland achter je en kom je de  autonomische regio Cantabria binnen.

Het einddoel voor vandaag is het rustieke Castro Urdiales dat beschikt over een strand, haven, historische binnenstad, verschillende monumenten en een heerlijke keuken. 

Afstand: 28 Km

Dag 11.- Castro Urdiales - Laredo25 Km

Aan het begin van de etappe kom je langs de ruínes van een middeleeuws kasteel. Een pad dat parallel loopt aan de Camino leidt je door een eucalyptus bos in plaats van vlak langs de snelweg. In Laredo kunnen de prachtige gebouwen uit de 16e – 19e eeuw worden bewonderd.

Je kunt kiezen uit twee routes. De officiële is 37 km lang, maar de route kan makkelijk worden verkort tot ong. 25 km. Voor- en nadelen van beide routes staan beschreven in onze gids.

Afstand: 25 Km

Dag 12.- Laredo - Güemes29 Km

De bewegwijzering gedurende de etappe van vandaag is niet helemaal duidelijk, dus let goed op!

Aan het begin van de etappe moet je een kort stukje met de ferry om de baai over te steken. De boot vertrekt ong. elk half uur. In de winter is het helaas niet mogelijk om de baai over te steken en ben je genoodzaakt een alternatief - en minder populair - pad te nemen. Vervolgens kom je langs enkele van de mooiste stranden van Noord-Spanje. Er zijn oneindig veel plekken van waar je de ruige kliffen en de tussenliggende stranden kunt bewonderen.

Afstand: 29 Km

Dag 13.- Güemes - Santander12 Km

Een korte en prettige wandeltocht die uitkomt in de stad Somo, aan de andere kant van de baai van Santander.

Je kunt er vandaag voor kiezen om een alternatieve route te nemen. Deze route is 3,6 km langer dan de officiële Camino, maar is zeker aan te raden met goed weer is. Het pad loopt dichter langs de zee en het uitzicht is ontzettend mooi. 

Om Santander te bereiken, moet je de boot nemen. In de zomer kiezen veel wandelaars die hier hun pelgrimstocht eindigen er voor om een paar dagen in een van de gezellige stadjes vlak bij Santander met schitterende stranden door te brengen. Rond Santander is er veel te zien en Spain is More helpt je graag met het uitkiezen van een mooie accomodatie in de buurt en/of met het huren van een auto.

Afstand: 12 Km

Dag 14.- Terugreis

Vertrek vanuit Santander.

 
Wat is inclusief in deze reis?

Vanaf 1.290 EUR/pers. Per persoon in een 2-pers. kamer

Toeslag eenpersoonskamer:250 EUR

Inclusief
 1. 13 overnachtingen in een tweepersoonskamer – altijd met eigen badkamer.
 2. 13 x ontbijt.
 3. Vliegticket (retour) Amsterdam/Brussel – Bilbao incl. 1 stuk check-in bagage p.p,*
 4. Vervoer van Bilbao naar Hondarribia.
 5. Vervoer van Santander naar Bilbao.
 6. Spain is More gids.
 7. Pelgrimspaspoort – Credencial.
 8. 24/7 noodnummer.
 9. Belastingen.

* Tenzij anders vermeld in de offerte. Gewicht hangt af van de vliegtuigmaatschappij (normaal tussen 20 en 23 kg.).

Niet inbegrepen
 1. Korte stukken met lokaal bus- of taxivervoer, bijvoorbeeld van het vliegveld naar het bus- of treinstation binnen dezelfde stad.
 2. Vervoer vanaf hotel in Bilbao naar het vliegveld van Bilbao (taxi ong. 25€, bus ong. 8€).
 3. Zomer: 1 juli – 15 september is het hoogseizoen. Anders dan op de Camino Frances zitten de hotels dan vol met zomer- of badgasten waardoor de prijzen aanzienlijk hoger liggen. In deze periode moet je uitgaan van extra uitgaven van circa 190 €/pers.
Optioneel
 1. Maak de Camino zo leuk als jij het wilt: splits etappes, kies zelf je vertrekpunt en boek leuke excursies. Vraag het ons en wij helpen je graag.
 2. Bagagevervoer tijdens de pelgrimstocht. Wij zorgen ervoor dat jouw koffer van hotel naar hotel gebracht wordt. Prijs: 95€/bagagestuk. Max: 20 kg/stuk.
 3. De prijs is inclusief 1 Spain is More gids per 4 reizigers. Meerdere kopieën kunnen worden aangevraagd tegen betaling van 20€/kopie of 30€/kopie wanneer je het in de laatste 6 weken voor vertrek aanvraagt.
 4. Annuleringsverzekering: 6% van de totale reissom (dit kan worden aangevraagd tijdens het boeken). 

Ervaringen van onze gasten

Voeg ervaringen toe aan jouw reis
Webmap| Hoe te reserveren| Vragen| Links| Gebruiksvoorwaarden| Wettelijke waarschuwing| Contact Veilig betalen met: Pago seguro con tarjeta de crédito / débito y Paypal