Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Camino Primitivo | (Oviedo-Santiago)

Kaart Camino Primitivo: Oviedo - Santiago de Compostela

Pelgrimstocht Wandelen Naar Santiago

Primitieve Camino Lopen 

“Camino Primitivo” is Spaans voor “Primitieve Route”. Deze camino route draagt deze naam, omdat dit de eerste pelgrimsroute met een historische verwijzing is. Het wordt dus omschreven als de oudste pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

De Camino Primitivo komt samen met de Camino Frances bij Melide, waarna je de laatste paar etappes naar Santiago De Compostela over dezelfde route volgt.

De Oorspronkelijke Route is aanmerkelijk heuveliger en zwaarder dan de Franse Route en, met name tussen Oviedo en Lugo, ben je voortdurend aan het stijgen of dalen. Het landschap en de natuur is echter prachtig en je zult je omgeven in laagbevolkte gebieden.

“Primitivo” betekend ook primitief, wat in veel gevallen voor deze camino route zeker geldt. Je zult veel minder dorpen, restaurants en goede hotels langs deze camino route vinden in vergelijking met de andere pelgrimstochten

Gezien het beperkt aantal hotels langs de route, is het dikwijls niet mogelijk om een etappe te verkorten of te verlengen zoals op de Franse Camino Route.

Primitief is het ook door het beperkt aantal pelgrims op de route. Je zult dus hier tijden het Camino de Santiago Lopen veel vaker “bèèèh” en “boeee” horen dan “buen camino” en “hola”.

Aangezien er maar weinig dorpjes en restaurants onderweg te vinden zijn, bieden we ook op deze Camino Reis gedeeltelijk halfpension aan. Elke ochtend krijg je van het hotel een lunchpakket voor onderweg mee.

Klik op "Offerte Aanvragen " in de rechterkolom en neem contact met ons op voor een gepersonaliseerd aanbod naar jouw wensen.

 

Wat biedt Spain is More

Dagelijkse vertrekken het hele jaar door.

Zorgvuldig geselecteerde hotels, altijd met privékamer & badkamer.

Digitale gids   vol met praktische informatie  en met aanbevelingen voor deze reis.

Aanpassing van de etappes: Ja, meestal wel.

 

Mis dit niet...

✔ Als je de tijd hebt, raden we aan om twee nachten in Oviedo door te brengen. Het is een prachtige stad die een gedetailleerd bezoek verdient.

De stadsmuur van Lugo. Lugo is een kleine stad, maar zijn Romeinse stadsmuur is uitzonderlijk. Als je wat meer tijd in Lugo wilt doorbrengen, raden we aan een extra nacht aan je reisschema toe te voegen.

✔  Word ook lid van onze Facebookgroep!

 

Klik hier om de Camino Primitivo te verkennen: afstanden, terrein, klimaat en tips.

Inclusief
 1. 15 nachten in een tweepersoonskamer met eigen badkamer.
 2. 15 x ontbijt.
 3. 10 x lunchpakket – van Oviedo naar Ferreira.
 4. digitale-gids met suggesties, reisprogramma, adressen van hotels, etc. H
 5. Pelgrimspaspoort (Credencial)
 6. Excursie naar Finisterre.
 7. 24/7 noodnummer.
 8. Belastingen.

 

Niet inbegrepen
 1. Korte ritten met lokaal bus- en taxivervoer, bijvoorbeeld tussen het vliegveld en het trein- of busstation. Bijv. van het vliegveld in Oviedo naar het hotel (taxi kost ong. 60 euro, bus ong. 12 euro) en van het hotel in Santiago naar het vliegveld (taxi kost ong. 25€, bus ong. 7€).
 2. Transport van vliegveld aankomst naar het startpunt en/of terug van hotel naar het vliegveld vertrek Spanje.
 3. Vervoer van het hotel in Santiago naar de luchthaven van Santiago De Compostela (Taxi: €20-€25 of de bus: €5 - informatie over bus tijden en haltes vind je in de digitale gids).
 4. Vluchten
Optioneel
 1. Personaliseer jouw Camino Reis : verleng je reis, splits etappes en boek leuke excursies.
 2. Transport van vliegveld aankomst naar het startpunt en/of terug van hotel naar het vliegveld vertrek Spanje
 3. Bagagevervoer tijdens de pelgrimstocht. Wij zorgen ervoor dat jouw koffer van hotel naar hotel gebracht wordt.  Prijs: 95€/bagagestuk. Max. 15 kg.
 4.  Spain is More Fysieke gidsen kunnen worden besteld bij het boeken (30€/exempl.).
 5. Vluchten: retourvlucht Amsterdam/Brussel/Düsseldorf - Spanje Incl. 1 stuk ruimbagage p.p.*

*Tenzij anders vermeld in de offerte. Het gewicht hangt af van de vliegtuigmaatschappij (meestal 20-23 kg.).

Camino Primitivo | (Oviedo-Santiago)

Vanaf
990 EUR/pers.
Offerte aanvragen
Toeslag eenpersoonskamer: 450 EUR

Dagelijks programma

Oviedo - Santiago de Compostela

Gedetailleerde routebeschrijving (bekijk alle dagen )
Dag 1.- Aankomt in Oviedo

Je komt aan op het vliegveld van Asturië/Oviedo of eventueel met de hogesnelheidstrein vanuit Madrid. (LET OP: de bus of taxi naar je hotel is niet inbegrepen – op aanvraag).

Oviedo, de hoofdstad van Asturië is een mooie en bruisende stad. Het heeft een rijk cultureel leven en de binnenstad is ideaal om lekker doorheen te wandelen, beginnend bij de toren van de kathedraal van Oviedo.

De gastronomie is onmisbaar in de Asturisch cultuur en je kunt niet weggaan zonder de cider of een Fabada te hebben geproefd. Het is bovendien een fijne stad om te winkelen.

De geschiedenis van de stad gaat terug naar het jaar 761. Al sinds de middeleeuwen was de stad een populaire bestemming onder pelgrims dankzij de kathedraal.

Het voormalig Koninkrijk van Asturië kent een lange en indrukwekkende geschiedenis. De Spaanse troonopvolger draagt tot aan de kroning de titel ¨Prins van Asturië¨. Asturië heeft door haar rol in de oorlog tegen de Moren een groot aandeel gehad in het ontstaan van het Spanje dat we vandaag de dag kennen.

Maar Asturië heeft ook een grote rol gespeeld in het ontstaan van de Camino. In de 12e eeuw legde koning Alfons II van Asturië als eerste de bedevaartstocht naar Santiago (toentertijd bekend onder de naam ¨Campus Stellae¨, oftewel Compostela) af om het graf van apostel Jacobus te bezoeken en daar een kathedraal te bouwen. Het nieuws verspreidde zich snel en meer pelgrims volgden. De pelgrimstocht naar Santiago onderscheidt zich nu als een van de belangrijkste christelijke bedevaartstochten in de geschiedenis.

Dag 2.- Oviedo - Grado 25 Km

De pelgrims die alleen bekend zijn met de Camino Frances, zullen zich flink verkijken op de Camino Primitivo. Hoewel de eerste dag nog niet eens de zwaarste etappe is, komen ze er al gauw achter dat dit niet een simpele wandeltocht gaat worden. Er zijn pelgrims die uitgeput in Grado aankomen. Degenen die gewend zijn aan bergwandelingen, kunnen deze Camino prima aan.

Het pelgrimspad begint bij de kathedraal van Oviedo en al snel vind je jezelf op het platteland. De etappe kenmerkt zich door de relatief veel (levendige) dorpen  onderweg vanwege de snelweg die in de buurt ligt. Na circa 1,5 dag houdt de snelweg op en neemt het aantal dorpen af.

Afstand: 25 Km

HOOGTE PROFIELm
GradoOviedo
Dag 3.- Grado - Salas 23 Km

Een prachtige wandeltocht door het Asturische landschap met glooiende, groene heuvels. Vandaag is het de makkelijkste etappe van de Camino voor Lugo en volgt grotendeels de oever van de Nonaya rivier. Salas is een dorp vol met geschiedenis, mooie stenen huizen, een kerk uit 1549 en een paleis met een bijzondere toren.

Afstand: 23 Km

HOOGTE PROFIELm
SalasGrado
Dag 4.- Salas - Tineo 20 Km

Je begint vandaag met een lichte, maar lange klim naar Tineo. Je begint op 250 m hoogte en eindigt op 800 m. Op de top heb je een fantastisch uitzicht en de laatste kilometer naar Tineo is prettig met een en al groene heuvels. Tineo is een relatief groot bergdorp met goede restaurants en enkele winkels.

Afstand: 20 Km

HOOGTE PROFIELm
TineoSalas
Dag 5.- Tineo - Pola de Allande 26 Km

Vandaag zul je veel stijgen en dalen. Het is een van de moeilijkste, maar ook een van de mooiste en meest verlaten routes van de hele Camino de Santiago,

Afstand: 26 Km

HOOGTE PROFIELm
Pola de AllandeTineo
Dag 6.- Pola de Allande - Berducedo 16 Km

Dit is de zwaarste dag van de Camino Primitivo, omdat je de Puerto del Palo over moet steken (1.120 m hoog). Bovendien is dit een lange etappe die niet verkort kan worden. Het is wel mogelijk om de eerste 7 km van Pala de Allande naar de top van de Puerto del Palo een taxi te nemen. Vanaf hier wordt de etappe een stuk makkelijker. De omgeving is prachtig. 

Afstand: 16 Km

HOOGTE PROFIELm
BerducedoPola de Allande
Dag 7.- Berducedo - Grandas de Salime 20 Km

Vandaag zul je de hele dag stijgen en dalen van bergtoppen naar valleien totdat de weg plotseling naar beneden gaat naar de mooie stuwdam van Salime.

Qua uitzicht is deze etappe een hoogtepunt.

Afstand: 20 Km

HOOGTE PROFIELm
Grandas de SalimeBerducedo
Dag 8.- Grandas de Salime - A Fonsagrada 26 Km

Vanaf Grandas de Salime gaat de Camino verder door het prachtige landschap. Je moet een top van 1000 m over om Galicië te bereiken. 

Afstand: 26 Km

HOOGTE PROFIELm
A FonsagradaSalime
Dag 9.- A Fonsagrada - O Cádavo 26 Km

De etappe van vandaag is zwaar door de vele beklimmingen. Met name het stuk bergopwaarts gedurende 1 kilometer naar het dorp A Lastra is een van de moeilijkste beklimmingen van de Camino Primitivo.

Afstand: 26 Km

HOOGTE PROFIELm
O CádavoA Fonsagrada
Dag 10.- O Cádavo - Lugo 30 Km

De weg wordt steeds vlakker naarmate je dichter bij Lugo komt. Je kunt er voor kiezen om deze lange etappe van 31 km te splitsen door je reis met een dag te verlengen. De etappe kan gesplitst worden in een wandeling van 8 km en een van 23 km.

Lugo´s grootste trots is de 2 kilometer lange, 8-12 meter hoge en 4 meter brede Romeinse stadsmuur uit de derde eeuw. Het is goed onderhouden en de omvang is indrukwekkend. Nergens ter wereld vind je een stadsmuur in zulk goede staat. Wandel over de muur met schitterend uitzicht over de stad. Een ander belangrijk monument is de Santa Maria Kathedraal. De kathedraal wordt omringd door smalle straatjes die al zigzaggend door de oude binnenstad voor een prettige en gezellige sfeer zorgen.

Afstand: 30 Km

HOOGTE PROFIELm
LugoO Cádavo
Dag 11.- Lugo - Ferreira 27 Km

Dit is de makkelijkste etappe tot nu toe. De grote hoogtes liggen nu achter je en de omgeving wordt steeds meer gedomineerd door bossen, rivieren en meren. In dit gebied zijn veel kleine boerengemeenschappen te vinden. 

Afstand: 27 Km

HOOGTE PROFIELm
Ferreira, GaliciaLugo
Dag 12.- Ferreira - Sedor 28 Km

Dit is het laatste stuk van de Camino Primitivo voordat de route samenkomt met de Camino Frances voor de laatste drie etappes naar Santiago de Compostela. Door de vele bossen en akkers lijkt deze etappe sterk op die van gisteren.

Afstand: 28 Km

HOOGTE PROFIELm
Sedor, GaliciaFerreira, Galicia
Dag 13.- Sedor - O Pedrouzo 26 Km

Op de Franse route zul je meer wandelaars en fietsers tegenkomen en ook beduidend meer restaurants en grotere dorpen dan op de Camino Primitivo. Hoewel deze etappe geen moeilijke beklimmingen bevat, gaat het pad wel continue omhoog en omlaag, maar in mindere mate dan je inmiddels gewend bent.

Afstand: 26 Km

HOOGTE PROFIELm
O PedrouzoSedor
Dag 14.- O Pedrouzo - Santiago de Compostela 19 Km

Vandaag bereik je je doel en is het tijd voor een aantal traditionele pelgrimsrituelen, waarvan de belangrijkste: de laatste stempel in je pelgrimspaspoort. Het onmisbare bewijs van deze geweldige prestatie.

De eindbestemming van deze pelgrimstocht, Santiago de Compostela, is een ware beleving. Het biedt een veelvoud aan bezienswaardigheden en het is een van de belangrijkste culturele centra ter wereld. Deze universiteitsstad straalt gezelligheid uit en de wirwar van knusse straatjes maakt de binnenstad de perfecte locatie om de vele lokale specialiteiten te proeven.

De kathedraal staat in een historische binnenstad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De oude binnenstad is in niets te vergelijken met die van andere steden. De monumenten van de stad zijn echte kunstobjecten in verschillende architectonische stijlen.

Afstand: 19 Km

HOOGTE PROFIELm
SantiagoO Pedrouzo
Dag 15.- Santiago de Compostela en Finisterre

Echte pelgrims reizen na Santiago verder door naar Finisterre.

Deze dag tour brengt je ´s ochtends met de bus onder begeleiding van een Engelstalige gids van Santiago naar Finisterre en ´s middags weer terug naar Santiago. De excursie laat de ruige Galicische kustlijn zien en de beroemde ¨Costa de la Muerte¨ (de Kust van de Dood) waar talloze schepen schipbreuk hebben geleden.

Op de meest westerlijke punt ligt Finisterre (¨Het Einde van de Wereld¨). Romeinen gaven het deze naam, omdat het voor hun toen letterlijk het einde van de bekende wereld was. Voor veel pelgrims is dit het symbolische eindpunt van hun pelgrimstocht. De avond breng je door in Santiago de Compostela.

Dag 16.- Terugreis vanuit Santiago

Vertrek vanuit Santiago de Compostela

Andere vergelijkbare reizen

Bekijk alle Camino Routes

Wat zeggen onze klanten

Lees de aanbevelingen van onze gasten

Onze blog

Meer blogberichten bekijken