Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Camino del Norte (Santander - Gijón)

Camino del Norte (Santander - Gijón)

Camino del Norte

Een geweldig mooie Pelgrims Route, welke je langs de Noord kust van Spanje leidt. Je komt op deze Camino Route langs prachtig mooie steden en kleine authentieke vissersdorpjes. De Camino Del Norte laat je alle aspecten van de Camino de Santiago op een ander niveau ervaren.

 • Vanaf 1490 EUR/pers.
 • 209 km
 • 9 nachten & Inclusief Vlucht
 • moeilijkheidsgraad
  ?
  NOTITIE : Op geen van de pelgrimsroutes zijn steile rotswanden aanwezig

  1: Heel makkelijk. Vlak en zonder benoemenswaardige heuvels. Goede en brede paden.

  2: Makkelijk. Met flauwe hellingen. Goede en brede paden.

  3: Matig. Redelijk heuvelachtig, met mogelijk lange afstanden tussen voorzieningen en dorpen. Goede maar af en toe smalle paden.

  4: Matig/Moeilijk. Langere en steilere paden. Soms met weinig voorzieningen onderweg. Goede maar soms smalle paden. 

  5: Moeilijk. Bergachtig, met lange en steile beklimmingen. Mogelijk weinig voorzieningen. Goede, maar soms smalle paden.
 • Natuur

Dit deel van de Camino del Norte komt langs een van de mooiste kustlijnen van Spanje. Hier vind je de charmantste vissersdorpjes en mooiste vakantiebestemmingen van de hele noordkust. Deze regio is in de zomer dan ook bruisend omdat dit onder Spanjaarden een favoriete vakantiebestemming is.

Het eten is heerlijk, de natuur indrukwekkend en ontelbare indrukken wachten op je. Dit is de enige plek in Europa waar je op minder dan 30 km afstand zowel bergtoppen van 2 km hoog als de kust vindt. 

Tijdens deze Camino reis of pelgrimstocht zul je etappe 13 – 21, van de 35 etappes naar Santiago de Compostela Lopen. 

Maak jouw reis uniek! Met Spain is More geniet je van de volgende voordelen:

✔ Dagelijks vertrek vanaf medio maart tot eind oktober.

Bagagevervoer (optioneel).

✔ Een persoonlijk pelgrimspaspoort (Credencial)

Hotels – altijd inclusief badkamer –geselecteerd op de beste locatie, service en authenticiteit.

✔ Een gids (die je voor vertrek ontvangt) met alle praktische informatie, suggesties voor paklijst, restauranttips, plattegronden van steden, adressen van hotels, pelgrimspaspoort, belangrijke telefoonnummers en veel meer. Zodat je onbezorgd kunt genieten van deze fantastische ervaring!

✔ Deze Pelgrimstocht kan worden gecombineerd met andere pelgrimsroutes.

✔ Splitsen van etappes: Ja, altijd!

Word ook lid van onze Facebookgroep!

Inclusief

Vanaf 1.490 EUR/pers.Per persoon in een 2-pers. kamer & Inc.Vlucht

Toeslag eenpersoonskamer: 180 EUR

Inclusief
 1. 9 overnachtingen in een tweepersoonskamer – altijd met eigen badkamer.
 2. 9 x ontbijt.
 3. Vliegticket Amsterdam/Brussel – Bilbao + Oviedo - Brussel/Amsterdam incl. 1 stuk ruimbagage p.p.*
 4. Vervoer van Bilbao naar Santander.
 5. Spain is More E-gids.
 6. Pelgrimspaspoort – Credencial.
 7. 24/7 noodnummer.
 8. Belastingen.

* Tenzij anders vermeld in de offerte. Gewicht hangt af van de vliegtuigmaatschappij (normaal tussen 20 en 23 kg.).

Niet inbegrepen
 1. Korte stukken met lokaal bus- of taxivervoer, bijvoorbeeld van het vliegveld naar het bus- of treinstation binnen dezelfde stad.
 2. Zomer: 1 juli – 30 september is het hoogseizoen. Anders dan op de Camino Frances zitten de hotels dan vol met zomer- of badgasten waardoor de prijzen aanzienlijk hoger liggen. In deze periode moet je uitgaan van extra uitgaven van circa 120 €/pers.
Optioneel
 1. Maak de Camino Del Norte zo leuk als jij het wilt: splits etappes, kies zelf je vertrekpunt en boek leuke excursies. Vraag het ons en wij helpen je graag.
 2. Bagagevervoer tijdens de pelgrimstocht. Wij zorgen ervoor dat jouw koffer van hotel naar hotel gebracht wordt. Prijs: 100€/bagagestuk. Max. 15 kg.
 3. Annuleringsverzekering: beschikbaar in het bevestigingsproces. (dit kan worden aangevraagd tijdens het boeken). 
 4.  1 Spain is More E- gids. Fysieke gidsen kunnen worden besteld bij het boeken (30€/per exemplaar)
Beschrijving

Het pelgrimspad tussen Santander en Gijón laat het ideale beeld van Noord-Spanje zien: schitterende stranden, pittoreske vissersdorpjes, adembenemende uitzichten en een fascinerende cultuur. De keuken is een waar genot en het wonderlijke uitzicht maakt het nog sensationeler.

De meeste etappes van deze bedevaart kunnen worden gesplitst. Meer gedetailleerde informatie over de indivuele etappes, vind je bij de reizen waar deze etappes onder vallen. De voorzieningen zijn goed tijdens dit deel van de route.

Mogelijkheid om de etappes te splitsen: Ja. Zie de beschrijving van de verschillende etappes. 

Gedetailleerde routebeschrijving
Gedetailleerde routebeschrijving (bekijk alle dagen )
Dag 1.- Aankomst in Santander

Je komt aan in Santander, de grootste stad van Cantabrië. Santander ligt op een mooie locatie en is een populaire vakantiebestemming. Het strand El Sadinero trekt duizenden badgasten die ´s avonds rond La Magdalena Paleis of over de mooie boulevard flaneren. De grote bank  ¨Banco Santander¨ sponsort bijna alles in de stad waardoor er uiteenlopende culturele activiteiten worden georganiseerd. Een grote brand die in 1941 woedde, heeft ervoor gezorgd dat de stad, in tegenstelling tot de meeste Spaanse steden, geen historische binnenstad meer heeft. De ¨nieuwe stad¨ is daarentegen mooi ingericht en heeft veel te bieden.

Dag 2.- Santander - Santillana del Mar7 Km

Een kleine trein vervoert je door de relatief saaie buitenwijken en industriegebieden van Santander. Na ongeveer 20 minuten in de trein zie je de weelderige groene tinten, die kenmerkend zullen zijn voor de rest van de reis.

Je kunt ervoor kiezen om de trein op twee plaatsen te verlaten, afhankelijk van hoe ver je wilt wandelen. Het treinkaartje moet gekocht worden op het station (niet inbegrepen - ongeveer 3 € / persoon), we voegen een stappenplan bij. Je kunt dus beslissen hoeveel tijd je in Santander wilt doorbrengen voordat jouw Camino begint.

Afhankelijk van waar je uit de trein stapt, ga je 7 of 18 km lopen. De praktische informatie zal worden bijgevoegd in de Spain is More gids, die je voor vertrek ontvangt, zo kom je makkelijk in het mooie Santillana del Mar. De rivieren en infrastructuur hebben er namelijk voor gezorgd dat pelgrims een aanzienlijke omweg moeten maken als je de trein niet neemt.

Santillana del Mar werd in de 9e eeuw gesticht door monniken die relikwieën van St. Juliana meebrachten en bouwden hier een kapel en een klein klooster. Het klooster is inmiddels uitgebreid door verschillende donaties. Kerk Santa Juliana is Romaanse stijl uit de 12e eeuw. De stad Santillana del Mar is een monument op zichzelf en het is de moeite waard om rond te lopen in het doolhof van straatjes met herenhuizen en kastelen.

Daarnaast is het mogelijk om de grotten van Altamira te bezoeken, net buiten Santillana del Mar. Een van 's werelds belangrijkste architecturale bevindingen, met zijn 17.000 oude grotschilderingen.

Dag 3.- Santillana del Mar - Comillas 22 Km

Vandaag is het een prettig pad, maar wel wat ver van de zee en veel asfalt.

Comillas, inclusief stranden, was aan het eind van de 19e eeuw een plek waar veel leden van het koningshuis, de aristocratie en de hogere klasse de zomer doorbrachten. De hoofdattracties in Comillas zijn de Universiteit Pontificacia, het paleis van Sobrellano, El Capricho van Gaudí en de haven van Comillas.

Afstand: 22 Km

HOOGTE PROFIELm
ComillasSantillana del Mar
Dag 4.- Comillas - Serdio 20 Km

Vandaag steek je drie rivieren over en overnacht je nog net in Cantabrië.

Voordat je San Vicente bereikt, kun je een omweg nemen door het schitterende natuurreservaat Oyambre. San Vicente de la Barquera is een schattig vissersdorpje.

Het stadje Unquera ligt op een ideale plek met een strand en de bergen op een paar kilometer afstand.

De monding van de Deva rivier in de Cantabrische zee ligt slechts 30 km van de bergen van de Picos de Europa vandaan. Vanaf de bron in de Picos de Europa stroomt de rivier al kronkelend 62 kilometer door de provincie Liébana en de Hermida kloof waarna het uitmondt in de zee bij Unquera. De rivier vormt een natuurlijke grens tussen de regio´s Cantabrië en Asturië.

Afstand: 20 Km

HOOGTE PROFIELm
SerdioComillas
Dag 5.- Serdio - Llanes 29 Km

Via een brug steek je gelijk de rivierdal Tina Mayor over en kom je Asturië binnen. Dit aangenaam pad richting Llanes geeft ons zo nu en dan een glimp van de zee.

Als je het pad langs de kust volgt, kom je langs het bijzondere fenomeen ¨Bufones de Arenillas¨. Dit zijn scheuren of open haarden in de rotsen vlak aan zee waar het zeewater door de druk van de golven met veel kracht doorheen geduwd wordt. Hierdoor spuit het water tot wel twintig meter de lucht in.

Llanes is een heerlijke plek waar je de asturische gastronomie en sfeer kunt proeven.

Deze etappe is lang en moeilijk en het wordt aanbevolen om de etappe in tweeën te splitsen met een extra nacht. Een andere mogelijkheid is ook om deze etappe en de lange etappe van morgen te splitsen in een totaal van 3 etappen.

Afstand: 29 Km

HOOGTE PROFIELm
LlanesSerdio
Dag 6.- Llanes - Ribadesella 31 Km

Een lang, maar leuke etappe door de vele parochies van Llanes en Ribadesella. Het is een heuvelachtige etappe. De meeste pelgrims kiezen er dan ook voor om deze etappe op te splitsen in twee - of, samen met de etappe van gisteren, in drie kortere etappes!

Ribadesella is net als Llanes een sfeervol stadje en heeft uitstekende restaurants.

De grote riviermonding van de Sella snijdt het stadje doormidden; aan de oostkant het oude deel met middeleeuwse gebouwen en aan de westkant het moderne deel dat luxe vakantiehuizen van de hogere kringen huisvestigt.

Tegenwoordig heeft het een boulevard en tijdens de zomer is het drukbezocht en de ideale plek om watersporten te beoefenen.

Afstand: 31 Km

HOOGTE PROFIELm
RibadesellaLlanes
Dag 7.- Ribadesella - Colunga 23 Km

De etappe van vandaag bestaat uit veel beklimmingen, maar in vergelijking tot de bergen in Baskenland moet dit geen probleem zijn.

Tijdens de eerste kilometers naar La Isla, is er niets dat je van de zee scheidt. Bij Caravia moet je een stuk stijgen op een pad dat al snel omringd word door eucalyptussen en varens richting Arenal de Moris

Afstand: 23 Km

HOOGTE PROFIELm
ColungaRibadesella
Dag 8.- Colunga - Villaviciosa 18 Km

Deze etappe is zwaar met een stevige klim naar Alto de la Cruz. Villaviciosa is een groot dorp beroemd om haar heerlijke cider en de grote hoeveelheid appelbomen (waar de cider van gemaakt wordt). Dit maakt het de ideale plek om de Asturische cider te proeven voor degenen die dit nog niet geprobeerd hebben. Proost!

Afstand: 18 Km

HOOGTE PROFIELm
VillaviciosaColunga
Dag 9.- Villaviciosa - Gijón 29 Km

De moeilijkste etappe op de Camino del Norte, met twee zeer lange beklimmingen. De etappe kan worden opgesplitst met een extra nacht ongeveer 10 km voor Gijón. Als alternatief biedt onze gids enkele tips om het zwaarste deel van deze etappe te vermijden. 

Gijón heeft veel te bieden, aangezien het een van de mooiste en levendigste kuststeden is.

Ook vandaag heeft het een behoorlijke klim naar Collnzo del Infanzón, maar minder zwaar dan die van gisteren.

De aankomst in Gijón kan wat ingewikkeld zijn, maar in de gids die we je toesturen, zullen we dit uitleggen.

In Gijón zijn er veel restaurants, winkels en plekken te bezichtigen, wat het een interessante toeristische stad maakt. Als het weer het toelaat, maken de inwoners volop gebruik van de mooie en grote stadstranden waar je tevens verschillende watersporten kunt beoefenen.

De bezienswaardigheden bevinden zich met name in de kleine oude binnenstad; in de wijk Cimadevilla, de ideale plek om een ¨sidrina¨ (grote fles cider) met vrienden te delen. We raden zeker aan om hier een extra nacht te blijven.

Afstand: 29 Km

HOOGTE PROFIELm
GijónVillaviciosa
Dag 10.- Terugreis

Vertrek vanuit Gijon.