Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Camino Finisterre (Santiago - Muxía via Finisterre)

Camino Finisterre (Santiago - Muxía via Finisterre)

Camino Finisterre

Daar waar alle Camino reizen echt eindigen. De prachtige veelzijdige pelgrimstocht naar het einde van de Wereld.

 • Vanaf 900 EUR/pers.
 • 119 km
 • 7 nachten & Inclusief Vlucht
 • moeilijkheidsgraad
  ?
  NOTITIE : Op geen van de pelgrimsroutes zijn steile rotswanden aanwezig

  1: Heel makkelijk. Vlak en zonder benoemenswaardige heuvels. Goede en brede paden.

  2: Makkelijk. Met flauwe hellingen. Goede en brede paden.

  3: Matig. Redelijk heuvelachtig, met mogelijk lange afstanden tussen voorzieningen en dorpen. Goede maar af en toe smalle paden.

  4: Matig/Moeilijk. Langere en steilere paden. Soms met weinig voorzieningen onderweg. Goede maar soms smalle paden. 

  5: Moeilijk. Bergachtig, met lange en steile beklimmingen. Mogelijk weinig voorzieningen. Goede, maar soms smalle paden.
 • Natuur

De Camino de Finisterre Lopen is de enige Caminoroute die niet in de Santiago De Compostela eindigt, maar begint. Voor de overgrote meerderheid van de pelgrims is dit een verlengstuk van hun avontuur het Camino De Santiago Lopen.  Loop en eindig bij het “einde van de wereld” koester dit moment wanneer je aankomt en de zon in de Atlantische Oceaan verdwijnt. Een herinnering die pelgrims mee naar huis nemen en hun hele leven meedragen. Dit pelgrimspad wordt steeds populairder. De Romeinen noemden deze plek het ¨einde van de wereld¨, omdat het toentertijd het einde van de bekende wereld was. Een magische plek in een ruige omgeving.

Finisterre is mentaal, religieus en historisch gezien het perfecte einde van jouw Caminoreis. Op deze caminoroute vind je veel interessante kerken, Pazos (grote Galicische boerderijen), cruceiros (pelgrimskruizen) en ontelbare hórreos (typische Galicische graanschuren gebouwd op pilaren). Het is nu nog een vrij rustige route, omdat veel pelgrims ervoor kiezen om De Camino in Santiago de Compostela eindigen, maar zoals eerder gezegd, het wordt steeds populairder. 

Het regent vaak in dit deel van Galicië en de ochtenden zijn veelal mistig, maar de tocht naar Muxia geeft je de kans om het authentieke Galicië te ervaren dat in vele opzichten uniek en onbekend is.

Het laatste stuk langs de kust van op de Camino van  Finisterre naar Muxía is een van de mooiste van alle pelgrimsroutes. Je komt langs mooie zandstranden, duinen en idyllische dorpjes. De kerk Santuario de Nosa Señora da Barca bij Muxía bevindt zich op een bijzondere plek, vlak aan zee. Het feit dat je de Caminoroute bijna alleen voor jezelf hebt, maakt het nog indrukwekkender.

Let op: hou er rekening mee dat als je de Camino van Finisterre naar Muxia loopt of fietst, je niet in aanmerking komt voor een compostela, omdat je niet in Santiago arriveert. In plaats daarvan krijgt u een ander bewijs, dat we beschrijven in de gids die u voor vertrek van ons ontvangt.

Word ook lid van onze Facebookgroep!

Inclusief

Vanaf 900 EUR/pers.Per persoon in een 2-pers. kamer & Inc.Vlucht

Toeslag eenpersoonskamer: 150 EUR

Inclusief
 1. 7 nachten in een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Om een indruk te krijgen van onze accommodaties, klik hier
 2. 7 x ontbijt
 3. Vlucht (retour) Amsterdam/Brussel – Santiago. Incl. 1 stuk check-in bagage p.p.*
 4. Een Spain is More E-gids. Het is mogelijk om fysieke exemplaren te bestellen.
 5. Pelgrimspaspoort / Credencial (zie voorwaarden hierboven)
 6. 24/7 noodnummer.
 7. Belastingen.

*Tenzij anders vermeld in de offerte. Het gewicht hangt af van de vliegtuigmaatschappij (meestal 20-23 kg.). 

Niet inbegrepen
 1. Korte ritten met lokaal bus- en taxivervoer, bijvoorbeeld tussen het vliegveld en het hotel.  
 2. Vervoer van Muxía naar Santiago. Vertrektijden van de bus vind je in onze E-gids. 
 3.  Spain is More fysieke gidsen kunnen worden besteld bij het boeken (30€/per exemplaar)
Optioneel
 1. Maak jouw Caminoreis persoonlijk: verleng je reis, verdeel etappes en boek leuke excursies. 
 2. Bagagevervoer tijdens de pelgrimsroute kan van tevoren worden geboekt. Als je dit aanvraagt, wordt je koffer van hotel naar hotel vervoerd op de aangegeven wandeldata. Prijs: 60 €/bagagestuk van max. 15 kg.
 3. De prijs is inclusief 1 Spain is More gids per 4 reizigers. Meer exemplaren kunnen worden bijbesteld bij het boeken (20€/exempl.).
 4. Annuleringsverzekering: beschikbaar in het bevestigingsproces. (kan worden aangevraagd bij het boeken).
Beschrijving

Dit deel van de Camino is redelijk makkelijk en heeft daarom een lage moeilijkheidsgraad. In het begin moet je enkele heuvels over, maar de hellingen zijn flauw en de paden breed. Als je net voor Cee eindelijk de zee ziet, vergeet je alle pijntjes van de vorige dagen.

Meer informatie over de verschillende etappes vind je bij de reis waar deze etappes onder vallen. Hier vind je een beschrijving van de reis per dag.

Santiago de Compostela is het spirituele einddoel van de pelgrims, maar de ¨Costa da Morte¨ (Kust van de Dood) is voor de pelgrims ook een speciale plek. Aan deze kust ligt Cabo de Finisterre dat, vóór de ontdekking van Amerika, gezien werd als het einde van de wereld. Deze plek is nog altijd het symbolische eindpunt van de bedevaartstocht.

Tijdens de voettocht vanaf Santiago kun je genieten van de prachtige natuur en kom je langs verschillende bezienswaardigheden. Het is een onbeschrijflijk gevoel als je na dagenlang (of zelfs wekenlang) te hebben gelopen de zee, de prachtige fjorden en de witte zandstranden voor je ziet opdoemen.

De vuurtoren bij Finisterre staat bovenop een steile klif, ver boven zeeniveau. Het wordt omringd door een adembenemend landschap met uitzicht over de ruwe en beroemde kustlijn waar talloze schepen schipbreuk hebben geleden op de verborgen klippen van de rotsachtige kust.

Op weg naar het “Einde van de Wereld” loop je door verschillende dorpjes. Langs de kust zijn er tal van vissersdorpjes waar je in restaurantjes aan de kleine pittoreske havens verse vis en fruit de mer kunt eten.

De voorzieningen onderweg zijn prima, maar het aantal steden op de route is beperkt, dus wat planning is vereist. Gelukkig kom je bijna elke dag wel door een stad waar voorzieningen als een supermarkt en een bank te vinden zijn. In de buurt van de hotels waar je overnacht, zijn er altijd restaurants te vinden zijn.

In de Spain is More gids (die je enkele weken voor vertrek ontvangt) vind je alle informatie die je voor deze reis nodig hebt, zoals informatie over de verschillende etappes, plattegronden met de locatie van de hotels, suggesties voor je paklijst, tips voor bezienswaardigheden en goede restaurants langs de route. Alles wat je nodig hebt om onbezorgd te kunnen genieten van dit avontuur!

Het pad van Finisterre naar Muxía, langs de prachtige kustlijn naar de bijzonder gelegen kerk, is slechts een dag (en dus ook een nacht) langer dan de route tot aan Finisterre. 

Gedetailleerde routebeschrijving
Gedetailleerde routebeschrijving (bekijk alle dagen )
Dag 1.- Aankomst in Santiago

Santiago de Compostela, de eindbestemming voor de meeste pelgrims, is een ware beleving. De st biedt een veelvoud aan bezienswaardigheden en het is een van de belangrijkste culturele centra ter wereld. Deze universiteitsstad straalt gezelligheid uit en de wirwar van knusse straatjes maakt de binnenstad de perfecte locatie om de vele lokale specialiteiten te proeven.

De kathedraal staat in een historische binnenstad dat op het Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en de oude binnenstad is in niets te vergelijken met die van andere steden. De monumenten van de stad zijn echte kunstobjecten in verschillende architectonische stijlen.

Je overnacht in een mooi hotel in het centrum.

Dag 2.- Santiago de Compostela – Negreira 20 Km

Al snel na Santiago kom je door een groene, licht heuvelachtige omgeving. De hele dag loop je door bossen en landelijke gebieden.

 

Afstand: 20 Km

HOOGTE PROFIELm
NegreiraSantiago de Compostela
Dag 3.- Negreira - Olveiroa 33 Km

Deze lange etappe is redelijk heuvelachtig door uitgestrekte bossen en over het idyllische platteland. Je brengt de nacht door in een authentiek dorpje met stenen huizen.

Deze etappe kan in tweeën gesplitst worden, mocht je de route te lang vinden. Een ander alternatief is om vanaf het hotel de eerste 7 km een taxi te nemen (circa 10 €, direct aan de chauffeur te betalen).

 

Afstand: 33 Km

HOOGTE PROFIELm
OlveiroaNegreira
Dag 4.- Olveiroa - Cee 21 Km

Vandaag bereik je de witte stranden van Galicië waar je uiteraard heerlijke visgerechten en fruit de mer kunt eten.

Cee is een knus vissersdorpje met veel goede restaurants en een charmante haven. In Cee kun je (tegen betaling) een boottocht door de fjord maken om de prachtige kustlijn vanaf een afstandje te kunnen zien.

Afstand: 21 Km

HOOGTE PROFIELm
CeeOlveiroa
Dag 5.- Cee - Cabo Finisterre 17 Km

Het definitieve einddoel voor pelgrims. Vanaf het dorp Finisterre is het 3 km naar de vuurtoren (Cabo Finisterre). De 17 km van vandaag is inclusief de 3 km naar de vuurtoren en weer terug.

Ondanks de bekendheid van Finisterre is het dorpje rustig en niet heel toeristisch. De zandstranden omgeven door het ruige landschap is, als het niet te hard waait, een fijne plek om de camino af te sluiten. 

Afstand: 17 Km

HOOGTE PROFIELm
Cabo FinisterreCee
Dag 6.- Finisterre - Muxia 28 Km

Tijdens deze etappe langs de kust kom je door mooie en weinig bekende gebieden. De reis eindigt in Muxía. In Muxía staat een kerk zo dicht bij het water dat het water van de golven zo nu en dan tegen de kerk aan spat. Een prachtige plek die niet overgeslagen moet worden.

De etappe kan in tweeën gesplitst worden.

Afstand: 28 Km

HOOGTE PROFIELm
MuxiaFinisterre
Dag 7.- Bus vanuit Muxía - Santiago de Compostela

Vandaag neem je de bus vanaf Muxía naar Santiago de Compostela. De nacht breng je door in Santiago.

Dag 8.- Terugreis vanuit Santiago

Vertrek vanuit Santiago