Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Camino Primitivo (Oviedo-Santiago)

Camino Primitivo (Oviedo-Santiago)

Camino Primitivo - De Oorspronkelijke Route

De oorspronkelijke Camino Route. Dit was de eerste originele Camino naar Santiago de Compostela. Je start in Oviedo en komt zo langs een van de meest uitdagende Camino Routes. Een Pelgrgimstocht welke je back-to-basic brengt.

 • Vanaf 1580 EUR/pers.
 • 312 km
 • 15 nachten & Inclusief Vluchten
 • moeilijkheidsgraad
  ?
  NOTITIE : Op geen van de pelgrimsroutes zijn steile rotswanden aanwezig

  1: Heel makkelijk. Vlak en zonder benoemenswaardige heuvels. Goede en brede paden.

  2: Makkelijk. Met flauwe hellingen. Goede en brede paden.

  3: Matig. Redelijk heuvelachtig, met mogelijk lange afstanden tussen voorzieningen en dorpen. Goede maar af en toe smalle paden.

  4: Matig/Moeilijk. Langere en steilere paden. Soms met weinig voorzieningen onderweg. Goede maar soms smalle paden. 

  5: Moeilijk. Bergachtig, met lange en steile beklimmingen. Mogelijk weinig voorzieningen. Goede, maar soms smalle paden.
 • Natuur

“Camino Primitivo” is Spaans voor “Primitieve Route”. Deze camino route draagt deze naam, omdat dit de eerste pelgrimsroute met een historische verwijzing is. Het wordt dus omschreven als de oudste pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

In de 9e eeuw reisde koning Alfons II van Asturië van zijn residentie in Oviedo naar Santiago de Compostela af, om het graf van Sint Jacob te bezichtigen dat een aantal jaar eerder werd ontdekt. De route die de koning aflegde, is goed gedocumenteerd en volgt grotendeels het pad van de huidige “Camino Primitivo”.

De Camino Primitivo komt samen met de Camino Frances bij Melide, waarna je de laatste paar etappes naar Santiago De Compostela over dezelfde route volgt.

De Oorspronkelijke Route is aanmerkelijk heuveliger dan de Franse Route en, met name tussen Oviedo en Lugo, ben je voortdurend aan het stijgen of dalen. Het landschap en de natuur is echter prachtig en je zult je omgeven in laagbevolkte gebieden.

“Primitivo” betekend ook primitief, wat in veel gevallen voor deze camino route zeker geldt. Je zult veel minder dorpen, restaurants en goede hotels langs deze camino route vinden in vergelijking met de andere pelgrimstochten. Dit hoeft je zeker niet tegen te houden om je aan deze versie van de Camino de Santiago Lopen te wagen, want het blijft een uitdagende route met goede en authentieke accommodaties.

Gezien het beperkt aantal hotels langs de route, is het dikwijls niet mogelijk om een etappe te verkorten of te verlengen zoals op de Franse Camino Route.

Primitief is het ook door het beperkt aantal pelgrims op de route. Je zult dus hier tijden het Camino de Santiago Lopen veel vaker “bèèèh” en “boeee” horen dan “buen camino” en “hola”.

Slechts 3% van de pelgrims naar Santiago lopen de Camino Primitivo.

Aangezien er maar weinig dorpjes en restaurants onderweg te vinden zijn, bieden we ook op deze Camino Reis halfpension aan. Elke ochtend krijg je van het hotel een lunchpakket voor onderweg mee.

Behalve het veelvoud aan mooie uitzichten kun je ook genieten van het stadsleven van onder andere Oviedo. Oviedo is een cultureel bolwerk en een van Spanjes mooiste steden. Het heeft een charmante en sfeervolle oude binnenstad. Je komt langs de stad Lugo waar ’s werelds best bewaarde Romaanse stadsmuur staat. Uiteindelijk kom je aan in het bedevaartsoord Santiago de Compostela, een stad om naar uit te kijken.

Wil je deze Camino de Santiago Lopen? Doe het dan nu voordat anderen deze waanzinnige pelgrimstocht (her)ontdekken.

Maak jouw reis uniek! Met Spain is More geniet je van de volgende voordelen:

✔ Dagelijks vertrek.

Bagagevervoer (optioneel).

Pelgrimspaspoort (Credencial) is inclusief.

Hotels – inclusief eigen badkamer –geselecteerd op locatie, service en authenticiteit.

✔ Een E-gids  met alle praktische informatie, suggesties voor paklijst, restauranttips, plattegronden van steden, adressen van hotels, pelgrimspaspoort, belangrijke telefoonnummers en veel meer. Zodat je onbezorgd kunt genieten van deze fantastische ervaring!

✔ Deze caminoreis kan worden gecombineerd met andere pelgrimsroutes.

✔ Splitsen van etappes: ja, soms.

✔ Dagtrip naar Finisterre.

Word ook lid van onze Facebookgroep!

Inclusief

Vanaf 1.580 EUR/pers.Per persoon in een 2-pers. kamer & Incl. Vlucht

Toeslag eenpersoonskamer: 310 EUR

Inclusief
 1. 15 nachten in een tweepersoonskamer met eigen badkamer.
 2. 15 x ontbijt.
 3. 10 x lunchpakket – van Oviedo naar Ferreira.
 4. Vlucht Amsterdam/Brussel - Oviedo en Santiago - Amsterdam/Brussel. Incl. 1 stuk check-in bagage p.p.*
 5. Een Spain is More E-gids met suggesties, reisprogramma, adressen van hotels, etc. Het is mogelijk om fysieke exemplaren te bestellen.
 6. Pelgrimspaspoort (Credencial)
 7. Excursie naar Finisterre.
 8. 24/7 noodnummer.
 9. Belastingen.

*Tenzij anders vermeld in de offerte. Het gewicht hangt af van de vliegtuigmaatschappij (meestal 20-23 kg.). 

Niet inbegrepen
 1. Korte ritten met lokaal bus- en taxivervoer, bijvoorbeeld tussen het vliegveld en het trein- of busstation. Bijv. van het vliegveld in Oviedo naar het hotel (taxi kost ong. 60 euro, bus ong. 7 euro) en van het hotel in Santiago naar het vliegveld (taxi kost ong. 25€, bus ong. 7€).
Optioneel
 1. Maak jouw Caminoreis persoonlijk: verleng je reis, verdeel etappes en boek leuke excursies. Vraag het ons. Wij helpen je graag met jouw wensen.
 2. Bagagevervoer tijdens de pelgrimsroute kan van tevoren worden geboekt. Als je dit aanvraagt, wordt je koffer van hotel naar hotel vervoerd op de aangegeven wandeldata. Prijs: 95 €/bagagestuk van max. 15 kg.
 3.  Spain is More fysieke gidsen kunnen worden besteld bij het boeken (30€/per exemplaar)
 4. Annuleringsverzekering: beschikbaar in het bevestigingsproces. (kan worden aangevraagd bij het boeken).
Beschrijving

Het pad van de Camino Primitivo is zeer gevarieerd en deze route van 340 km is nauwelijks samen te vatten.

Het zwaarste gedeelte van deze pelgrimstocht is het stuk tussen Grado en Salime, en vooral rond Pola de Allande. In de beschrijving van de individuele etappes kun je meer gedetailleerde informatie en foto´s vinden van de route.

De lengte van deze etappes zijn zo ingedeeld dat de zwaarste ook de kortste zijn. Het betreft niet echte ¨bergetappes¨, maar eerder grote heuvels die continue bedwongen moeten worden. Bovendien zijn het veel lange etappes.

Dichter bij Lugo worden de etappes makkelijker en vlakker. Mogelijkheid om de etappes te splitsen: slechts in enkele gevallen (zie de beschrijving van de inviduele etappes). De voorzieningen op de route zijn goed, maar in vergelijking tot andere caminoroutes beperkt. Daarom is de lunch tijdens deze Camino tussen Oviedo en Ferreira inbegrepen. Je zult die dagen een lunchpakket meekrijgen van het hotel waar je overnacht.

Op elke plek waar je overnacht, is er een restaurant in de buurt te vinden. Bovendien gaat de route elke dag door verschillende dorpen waar voorzieningen te vinden zijn, zoals supermarkten en banken.

In de Spain is More gids die je een paar weken voor vertrek ontvangt, vind je meer informatie over jouw pelgrimstocht: kaarten, adressen van hotels, restauranttips, pelgrimspaspoort, etc. zodat je onbezorgd kunt genieten van deze unieke ervaring.

Gedetailleerde routebeschrijving
Gedetailleerde routebeschrijving (bekijk alle dagen )
Dag 1.- Aankomt in Oviedo

Je komt aan op het vliegveld van Asturië/Oviedo (LET OP: de bus of taxi naar je hotel is niet inclusief) of met de hogesnelheidstrein vanuit Madrid.

Oviedo, de hoofdstad van Asturië is een mooie en bruizende stad. Het heeft een rijk cultureel leven en de binnenstad is ideaal om doorheen te wandelen, beginnend bij de toren van de kathedraal van Oviedo. De gastronomie is onmisbaar in de Asturische cultuur en je kunt niet weggaan zonder de cider te hebben geproefd. Het is bovendien een fijne stad om te winkelen.

De geschiedenis van de stad gaat terug naar het jaar 761. Al sinds de middeleeuwen was de stad een populaire bestemming onder pelgrims dankzij de kathedraal.

Het voormalig Koninkrijk van Asturië kent een lange en indrukwekkende geschiedenis. De Spaanse troonopvolger draagt tot aan de kroning de titel ¨Prins van Asturië¨. Asturië heeft door haar rol in de oorlog tegen de Moren een groot aandeel gehad in het ontstaan van het Spanje dat we vandaag de dag kennen.

Maar Asturië heeft ook een grote rol gespeeld in het ontstaan van de Camino. In de 12e eeuw legde koning Alfons II van Asturië als eerste de bedevaartstocht naar Santiago (toentertijd bekend onder de naam ¨Campus Stellae¨, oftewel Compostela)  af om het graf van apostel Jacobus te bezoeken en daar een kathedraal te bouwen. Het nieuws verspreidde zich snel en meer pelgrims volgden. De pelgrimstocht naar Santiago onderscheidt zich nu als een van de belangrijkste christelijke bedevaartstochten in de geschiedenis.

Dag 2.- Oviedo - Grado 25 Km

De pelgrims die alleen bekend zijn met de Camino Frances, zullen zich flink verkijken op de Camino Primitivo. Hoewel de eerste dag nog niet eens de zwaarste etappe is, komen ze er al gauw achter dat dit niet een simpele wandeltocht gaat worden. Er zijn pelgrims die uitgeput in Grado aankomen. Degenen die gewend zijn aan bergwandelingen, kunnen deze Camino prima aan.

Het pelgrimspad begint bij de kathedraal van Oviedo en al snel vind je jezelf op het platteland. De etappe kenmerkt zich door de relatief veel (levendige) dorpen  onderweg vanwege de snelweg die in de buurt ligt. Na circa 1,5 dag houdt de snelweg op en neemt het aantal dorpen af.

Afstand: 25 Km

HOOGTE PROFIELm
GradoOviedo
Dag 3.- Grado - Salas 23 Km

Een prachtige wandeltocht door het Asturische landschap met glooiende, groene heuvels. Vandaag is het de makkelijkste etappe van de Camino voor Lugo en volgt grotendeels de oever van de Nonaya rivier. Salas is een dorp vol met geschiedenis, mooie stenen huizen, een kerk uit 1549 en een paleis met een bijzondere toren.

Afstand: 23 Km

HOOGTE PROFIELm
SalasGrado
Dag 4.- Salas - Tineo 20 Km

Je begint vandaag met een lichte, maar lange klim naar Tineo. Je begint op 250 m hoogte en eindigt op 800 m. Op de top heb je een fantastisch uitzicht en de laatste kilometer naar Tineo is prettig met een en al groene heuvels. Tineo is een relatief groot bergdorp met goede restaurants en enkele winkels.

Afstand: 20 Km

HOOGTE PROFIELm
TineoSalas
Dag 5.- Tineo - Pola de Allande 26 Km

Vandaag zul je veel stijgen en dalen. Het is een van de moeilijkste, maar ook een van de mooiste en meest verlaten routes van de hele Camino de Santiago,

Afstand: 26 Km

HOOGTE PROFIELm
Pola de AllandeTineo
Dag 6.- Pola de Allande - Berducedo 16 Km

Dit is de zwaarste dag van de Camino Primitivo, omdat je de Puerto del Palo over moet steken (1.120 m hoog). Bovendien is dit een lange etappe die niet verkort kan worden. Het is wel mogelijk om de eerste 7 km van Pala de Allande naar de top van de Puerto del Palo een taxi te nemen. Vanaf hier wordt de etappe een stuk makkelijker. De omgeving is prachtig. 

Afstand: 16 Km

HOOGTE PROFIELm
BerducedoPola de Allande
Dag 7.- Berducedo - Grandas de Salime 20 Km

Vandaag zul je de hele dag stijgen en dalen van bergtoppen naar valleien totdat de weg plotseling naar beneden gaat naar de mooie stuwdam van Salime.

Qua uitzicht is deze etappe een hoogtepunt.

Afstand: 20 Km

HOOGTE PROFIELm
Grandas de SalimeBerducedo
Dag 8.- Grandas de Salime - A Fonsagrada 26 Km

Vanaf Grandas de Salime gaat de Camino verder door het prachtige landschap. Je moet een top van 1000 m over om Galicië te bereiken. 

Afstand: 26 Km

HOOGTE PROFIELm
A FonsagradaSalime
Dag 9.- A Fonsagrada - O Cádavo 26 Km

De etappe van vandaag is zwaar door de vele beklimmingen. Met name het stuk bergopwaarts gedurende 1 kilometer naar het dorp A Lastra is een van de moeilijkste beklimmingen van de Camino Primitivo.

Afstand: 26 Km

HOOGTE PROFIELm
O CádavoA Fonsagrada
Dag 10.- O Cádavo - Lugo 30 Km

De weg wordt steeds vlakker naarmate je dichter bij Lugo komt. Je kunt er voor kiezen om deze lange etappe van 31 km te splitsen door je reis met een dag te verlengen. De etappe kan gesplitst worden in een wandeling van 8 km en een van 23 km.

Lugo´s grootste trots is de 2 kilometer lange, 8-12 meter hoge en 4 meter brede Romeinse stadsmuur uit de derde eeuw. Het is goed onderhouden en de omvang is indrukwekkend. Nergens ter wereld vind je een stadsmuur in zulk goede staat. Wandel over de muur met schitterend uitzicht over de stad. Een ander belangrijk monument is de Santa Maria Kathedraal. De kathedraal wordt omringd door smalle straatjes die al zigzaggend door de oude binnenstad voor een prettige en gezellige sfeer zorgen.

Afstand: 30 Km

HOOGTE PROFIELm
LugoO Cádavo
Dag 11.- Lugo - Ferreira 27 Km

Dit is de makkelijkste etappe tot nu toe. De grote hoogtes liggen nu achter je en de omgeving wordt steeds meer gedomineerd door bossen, rivieren en meren. In dit gebied zijn veel kleine boerengemeenschappen te vinden. 

Afstand: 27 Km

HOOGTE PROFIELm
Ferreira, GaliciaLugo
Dag 12.- Ferreira - Sedor 28 Km

Dit is het laatste stuk van de Camino Primitivo voordat de route samenkomt met de Camino Frances voor de laatste drie etappes naar Santiago de Compostela. Door de vele bossen en akkers lijkt deze etappe sterk op die van gisteren.

Afstand: 28 Km

HOOGTE PROFIELm
Sedor, GaliciaFerreira, Galicia
Dag 13.- Sedor - O Pedrouzo 26 Km

Op de Franse route zul je meer wandelaars en fietsers tegenkomen en ook beduidend meer restaurants en grotere dorpen dan op de Camino Primitivo. Hoewel deze etappe geen moeilijke beklimmingen bevat, gaat het pad wel continue omhoog en omlaag, maar in mindere mate dan je inmiddels gewend bent.

Afstand: 26 Km

HOOGTE PROFIELm
O PedrouzoSedor
Dag 14.- O Pedrouzo - Santiago de Compostela 19 Km

Vandaag bereik je je doel en is het tijd voor een aantal traditionele pelgrimsrituelen, waarvan de belangrijkste: de laatste stempel in je pelgrimspaspoort. Het onmisbare bewijs van deze geweldige prestatie.

De eindbestemming van deze pelgrimstocht, Santiago de Compostela, is een ware beleving. Het biedt een veelvoud aan bezienswaardigheden en het is een van de belangrijkste culturele centra ter wereld. Deze universiteitsstad straalt gezelligheid uit en de wirwar van knusse straatjes maakt de binnenstad de perfecte locatie om de vele lokale specialiteiten te proeven.

De kathedraal staat in een historische binnenstad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De oude binnenstad is in niets te vergelijken met die van andere steden. De monumenten van de stad zijn echte kunstobjecten in verschillende architectonische stijlen.

Afstand: 19 Km

HOOGTE PROFIELm
SantiagoO Pedrouzo
Dag 15.- Santiago de Compostela en Finisterre

Echte pelgrims reizen na Santiago verder naar Finisterre. Deze tour brengt je ´s ochtends met de bus onder begeleiding van een Engelstalige gids van Santiago naar Finisterre en ´s middags weer terug naar Santiago. De excursie laat de ruige Galicische kustlijn zien en de beroemde ¨Costa de la Muerte¨ (de Kust van de Dood) waar talloze schepen schipbreuk hebben geleden. Op de meest westerlijke punt ligt Finisterre (¨Het Einde van de Wereld¨). Romeinen gaven het deze naam, omdat het voor hun toen letterlijk het einde van de bekende wereld was. Voor veel pelgrims is dit het symbolische eindpunt van hun pelgrimstocht. De avond breng je door in Santiago de Compostela.

Dag 16.- Terugreis vanuit Santiago

Vertrek vanuit Santiago de Compostela