Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Wist u dit al over Spanje?

Een bonte verzameling van feitjes en leuke weetjes over dit prachtige land.

2019-07-11

Sinds 23 november posten we elke week op onze Facebook pagina een ´wist u dat´ over Spanje en Noord Spanje. Een bonte verzameling van feitjes en leuke weetjes over dit prachtige land. We zijn benieuwd: hoeveel wist jij er?

 

Wist u dat?

 

1. De oudste grottekening in Europa en zelfs in de wereld te vinden is in Cantabrië, Spanje? In de regio kun je Cueva de Altamira vinden, ontdekt in 1868 en met grottekeningen die meer dan 22.000 jaar oud zijn en uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven.

 

2. Woody Allen een standbeeld heeft in Oviedo? Hij houdt van deze Noord-Spaanse stad en kiest ervoor om delen van zijn 2008-hit Vicky Cristina Barcelona te filmen. 

 

3. Cider een beroemd drankje is in Asturië? Cider inschenken is niet zo simpel: je zwaait de fles boven je hoofd, laat het glas zakken en dan moet de cider in een lange straal de rand van het glas bereiken. Meer weten over Asturie? Klik dan hier.

 

4. Doedelzakken worden gespeeld in Galicië? Deze regio is van oorsprong Keltisch en heeft daarom overeenkomsten in cultuur, muziek en tradities met andere Europese Keltische gebieden, zoals Schotland en Ierland.

 

5. De camino langs de Portugese kust, na gedeeltelijk vergeten te zijn en misschien overschaduwd door de Camino Frances, de afgelopen jaren een bijna explosieve belangstelling heeft gekregen? Lees hier meer over deze camino. 

 

6. La Rioja het Jurassic Parc is van Spanje? Rioja is een gebied dat vooral bekend staat om zijn wijnen, maar heeft zoveel meer te bieden.

Het beroemde Game of Thrones verschillende opnames heeft gemaakt in het noorden van Spanje? Waaronder in San Juan de Gaztelugatxe in Baskenland.

 

7. Spanje het enige land in Europa is, afgezien van een paar Portugese eilanden, waar bananen groeien?

 

8. Het woord 'electroencefalografista' het langste woord is in de Spaanse taal? Dit woord heeft in totaal 10 lettergrepen! Het betekent: de persoon die via een onderzoek de elektrische activiteit van de hersenen detecteert.

 

9. Het leven in een Spaanse stad draait om de plaza-burgemeester (een plein in het midden van de stad)? In het verleden vonden stierengevechten en executies plaats, nu markten en evenementen.

 

10. In de Heilige Week, de week voor Pasen, groots wordt gevierd in Spanje? Tijdens Semana Santa vinden dagelijkse processies plaats die het lijden van Christus en Maria laten zien.

 

11. Spaans de tweede wereldtaal is? Meer dan 500 miljoen mensen over de hele wereld spreken Spaans.

 

12. Rioja-wijn niet alleen verkrijgbaar is in rood, maar ook als witte wijn? Rioja's zijn ouderwetse melanges, waarvoor de traditionele Tempranillo, Mazuelo, Graciano en Garnacha worden gebruikt. 

 

13. Spanje vier officiële talen heeft? Castiliaans (Spaans), Catalaans, Baskisch en Galicisch. Maar er zijn ook veel varianten zoals de Balearen of het Valenciaans

 

14. Cantabrië een paradijs is voor surfers? Veel stranden van Cantabrië liggen verborgen tussen een groot aantal verschillende baaien langs de Cantabrische kust. En deze baaien maken van Cantabrië een van de beste surfspots van Europa! Lees hier meer over Cantabrie. 

 

15. De Baskische taal ook wordt gesproken in een deel van Frankrijk? Baskisch is niet alleen een taal die in Spanje wordt gesproken, maar ook in de Baskische regio Zuid-Frankrijk, aan de overkant van de Franse grens in de Pyreneeën. Enkele van de beroemde Franse steden waar Baskisch wordt gesproken zijn Bayonne en Biarritz.

 

16. Er meer dan 200 verschillende soorten paella in allerlei combinaties zijn? Onder andere met kip, vis, schelpdieren, wild, groenten en meer ...

 

17. De kustlijn van Galicië uit meer dan 700 stranden bestaat? De vijf mooiste stranden vind je hier.

 

18. Rioja aan de zuidkant van het Cantabrische bergketen ligt? De wijngaarden liggen in een vallei van de Ebro en zijn zijrivieren. Een van de rivieren is de Oja. Maar of de Rio Oja nu de naam van het gebied is, de opvattingen verschillen. Meer over La Rioja vind je hier.

 

19. In Spanje vrijdag de 13e geen ongeluksdag is, maar dinsdag de 13e? Dit is nooit wetenschappelijk bewezen, dus het is een mythe. Toch zijn er nog steeds veel Spanjaarden die op dinsdag de 13e niet uit huis komen.

 

20. Een van de oudste grot van Europa en zelfs de wereld te vinden is in de El Castillo-grot in Cantabrië, in het noorden van Spanje? Deze door UNESCO beschermde grot werd in 1903 ontdekt en herbergt grotten van 40.000 jaar oud.

 

21. De naam van Spanje is te danken aan de Feniciërs die het Iberisch schiereiland Hispania noemen, een naam die waarschijnlijk "Land der konijnen" betekent.

 

22. Tijdens de ijstijd Spanje ijsvrij bleef, terwijl heel Europa bedekt was met een dikke laag en veel gletsjers had? Dankzij dat, zijn 2000 van de 8000 planten, bomen en andere soorten die het overleefd hebben, te vinden in Spanje.

 

23. Het eten van 12 druiven om middernacht (een voor elke streek) op oudejaarsavond is een traditie in Spanje is? Deze traditie werd geïntroduceerd door wijnbouwers die op zoek waren naar een manier om overgebleven druiven kwijt te raken. Vreemd is de Spanjaard die hun lot voor het komende jaar zal riskeren door de druiven over te slaan.

 

24. Spanje een van de weinige landen is waarvan het volkslied geen tekst heeft? In 2006 was er een wedstrijd om een ​​tekst op de muziek te schrijven. Er is een tekst gekozen, maar deze is nooit officieel aanvaard. Dat is ook de reden waarom je de Spanjaarden nooit meezingen met hun volkslied!

 

25. Je een deel van de Camino ook in een kajak kunt doen. Deze prachtige route bestaat uit kajakken op zee de eerste 77 km en vervolgens de resterende 25 km naar Santiago de Compostela. Een perfecte manier om van de zee te genieten en van de natuur te genieten! Meer informatie over deze camino vind je hier.

 

26. Spanje een totale kustlijn van 4.964 km heeft, waarvan er veel stranden hebben? De mooiste stranden van Spanje zijn niet te vinden in de meest toeristische plaatsen, maar langs de Atlantische Oceaan in het deel "Groen Spanje". Elk jaar winnen de stranden van Galicië, Asturië en Cantabrië opnieuw de prijzen als beste stranden.

 

27. Spanje na Zwitserland het meest bergachtige land van Europa is? Bijna een kwart van het land ligt boven de 1.000 meter en de gemiddelde hoogte ligt zelfs 660 boven zeeniveau.

 

28. Spanje een van de landen met de laagste bevolkingsdichtheid in Europa is? Slechts 82 mensen leven per vierkante kilometer. Ter vergelijking in België zijn er 349 en in Nederland 495.

 

29. De eerste bekende nietmachine in de 18e eeuw in Baskenland werd gemaakt voor de Franse koning Lodewijk XV? Elke afzonderlijke nietje was gegraveerd met het koninklijke embleem.

 

30. De meest populaire sport in Spanje voetbal is? Het zal je niet verbazen. Bekende voetbalclubs zijn Real Madrid CF, FC Barcelona, Valencia CF, Sevilla FC, Atlético Madrid and Villarreal CF.

 

Wil je op de hoogte blijven van onze ´wist u dat´ en of ons volgen op Facebook? Klik dan hier. 

Terug