Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

De 5 meest gestelde vragen over het fietsen van een camino

Nog steeds gaan de meeste pelgrims te voet naar Santiago. Van de meer dan 300.000 pelgrims in 2018, legde 93% de pelgrimsroute te voet af en 6% met de fiets. Toch heeft het fietsen zo zijn voordelen. We zetten de 5 meest gestelde vragen (en antwoorden) voor je op een rij.

2019-10-16

Vraag 1: Wat zijn de voordelen van het fietsen van een camino?

Er wordt gezegd dat een lopende pelgrims de camino een stuk intensiever beleeft dan de fietsende pelgrim. Maar een pelgrimsroute fietsen heeft ook voordelen:

  • Fietsen is een aantrekkelijke optie, omdat het sneller gaat dan lopen en omdat je tóch nog heel veel kunt zien. Als je vanuit Pamplona naar Santiago wilt lopen ben je ruim 30 dagen onderweg. De fietser doet er een dikke week over.
  • Als fietser kun je wat minder kritisch zijn op wat je meeneemt. De pelgrim die te voet is, moet op elke gram letten. 
  • Als wandelaar heb je meer kans op lichamelijke ongemakken: pijn in de rug, benen en/of blaren op de voeten. Een goed getrainde en voorbereide fietser kan de pelgrimstocht maken zonder enig lichamelijk ongemak. Geen garantie uiteraard!

Vraag 2: Hoeveel kilometer kan ik per dag fietsen?

Dat hangt van een paar dingen af:

  • De wind: Het maakt nogal wat uit of je lekker met een harde wind in je rug met 30 km per uur over de wegen zoeft of dat je kromgebogen over je stuur tegen de wind jezelf een weg baant. Vooral op de Meseta (het stuk tussen Burgos en Leon) kan het flink waaien.
  • Het grootste deel van de camino´s zijn niet echt vlak. Bij het beklimmen van O Cebreiro of Cruz de Ferro de hoogste punten van de camino Frances) ga je als fietser nog verder dan 10 km per uur. En dan moet je al flink je best doen!

De ervaring leert dat 60 à 80 km per dag met een normaal bepakte fiets goed te doen is. Je hebt dan ook nog voldoende tijd iets te bekijken

Vraag 3: Welke fiets is geschikt?

De fiets voor de pelgrim moet aan een aantal basiseisen voldoen. Het frame moet stevig en stabiel zijn, ook met bagage. De meeste pelgrims kiezen voor een zogenaamde trekkingfiets (ook wel randonneur genoemd) of hybride fiets. Een fiets moet goed en lekker zitten. Dat betekent een framemaat die past bij je lichaamsbouw en beenlengte en vooral met goed afgesteld stuur en zadel.

Fietsen die zijn uitgerust met de nieuwste snufjes zijn misschien leuk, maar technische hoogstandjes kunnen stuk gaan en de buitenlandse fietsenmaker heeft niet altijd de kennis en apparatuur die te repareren. Ook iets om aan te denken.

Wil je niet met je eigen fiets naar de camino, dan kun je bij ons een fiets huren. Deze wordt afgeleverd in het hotel van je eerste overnachting. Fiets je tot Santiago? Dan kun je de fiets daar weer achterlaten op het Postkantoor. Zo niet, dan halen wij je fiets op in het laatste hotel waar je overnacht. Meer over onze fietsen, lees je hier. Het is ook mogelijk om een Ebike te huren. Dat komt soms fijn zijn als je op ziet tegen de heuvels of last hebt van je rug. Een impressie van onze Ebikes vindt je hier

Vraag 4: Hoe neem ik mijn bagage mee?

Als je bij Spain is More een camino op de fiets maakt, is het vervoer van je bagage altijd standaard inbegrepen. Je neemt dan alleen je dagbagage mee. Deze kunnen in de speciale fietstassen. Zorg ook voor een evenwichtige verdeling tussen links en rechts en voor en achter (ongeveer tweederde van het gewicht in de achtertassen en een derde voorin). En helaas, geen enkele tas is 100% waterdicht, dus neem een paar plastic zakken mee om je spullen droog te houden.

Vraag 5: Hoe kan ik me als fietser fysiek voorbereiden?

Het gaat niet alleen om het aantal kilometers dat je per dag kunt fietsen. Belangrijker is hoe lang je op het zadel kunt zitten. Dit zou je toch minimaal zes uur per dag moeten kunnen volhouden. Begin niet zonder en redelijke (fietsconditie). Uiteraard bouw je ook tijdens je pelgrimsroute conditie op, maar als je ongetraind begint, ontdek je dat je vermoeidheid aan het opbouwen bent en na enkele dagen nauwelijks nog vooruitkomt. Verstandig is het sowieso om ruim van tevoren te beginnen met trainen. Fiets ook met bagage en probeer wat hellingen te vinden.

Ben je enthousiast geworden en wil je ook met de fiets naar Santiago? Bekijk hier ons aanbod. Ik help je graag verder! 

Buen camino!

 

Annemiek Nefkens

Happy Holiday Manageren camino-expert

 

 

Terug