Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

4 tips om langer plezier te hebben van je wandelschoenen

Welke pelgrimstocht je ook gaat doen, een goede wandelschoen is voor een pelgrim onmisbaar

2019-10-08

Bij de aanschaf let je goed op de pasvorm én kies je de schoen die geschikt is voor het terrein waar je gaat lopen. Onze tips over het aanschaffen van wandelschoenen voor je camino naar Santiago vind je hier.

Maar omdat je natuurlijk ook na je camino plezier wilt hebben van je schoenen, hebben we 4 praktische onderhoudstips voor je.

1. Ook al heb je er misschien niet altijd zin in tijdens je camino, het is toch aan te raden je schoenen na elke etappe schoon te maken. Je verwijdert vuil en modder op je schoen en onder de zool het beste met een droge borstel. Bij vastzittend vuil gebruik je lauwwarm stromend water. Gebruik geen zeep, want dat tast de impregnatie aan.

2. Bij intensief gebruik is het belangrijk om ook regelmatig de binnenkant van de schoen te reinigen. Een Gore-Tex®-voering reinig je door de inlegzool eruit te halen en de schoenen te vullen met ca. 7 cm lauw water. Geen zeep of andere schoonmaakmiddelen toevoegen! Schud de schoen enkele keren heen en weer, laat vervolgens het water er weer uitlopen. Laat de schoen altijd op een natuurlijke manier drogen, dus nooit met een föhn want hiermee beschadig je de voering. Een leren voering reinig je door hem goed af te nemen met een natte doek waarna je de schoen ook op een natuurlijke manier laat drogen.

3. Hoewel het leer tijdens de productie al geïmpregneerd is, is het heel belangrijk dit regelmatig te herhalen. Impregneren voorkomt het uitdrogen van het leer en maakt het vuil- en waterafstotend. Je kunt je schoenen impregneren met een spray af met een wax. In beide gevallen moeten de schoenen eerst goed gereinigd en gedroogd zijn.

  • Impregneer je schoenen voordat je ze voor een langere periode opbergt. Met de impregneerspray spuit je de schoen in op een afstand van ongeveer dertig centimeter. Neem ook de tongflap en zoolranden mee want gummi kan ook uitdrogen, én vergeet de kleine hoekjes niet. Impregneerspray heeft over het algemeen twaalf uur nodig om optimaal te werken. Als je je schoenen intensief gebruikt, kun je de behandeling meteen daarna nog eens herhalen.
  • Met een zachte borstel breng je de wax al draaiend aan op het leer en net als bij de spray ook op de gummi stootranden en op de zijkanten van de zolen. Bij gebruik van een wax kleurt het leer altijd donkerder op. Wax is niet geschikt voor suède omdat daarmee de structuur van het leer verloren gaat. Ook wandelschoenen met een gecombineerd bovenwerk van leer en textiel kunnen beter met een impregneerspray behandeld worden omdat de wax het ademende vermogen van het textiel aantast. Gebruik altijd speciale schoenwax en nooit olie of vet.

4. Je bewaart je wandelschoenen in een droge, goed geventileerde ruimte. Zet ze niet bij de verwarming of in direct zonlicht want daar droogt het leer snel van uit. Gebruik een schoenspanner om je schoenen hun pasvorm te laten behouden.

Op naar je volgende camino!

Bron: Bergwijzer.nl

Terug