Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

Camino Frances (Logroño - Leon)

Camino Frances (Logroño - Leon)

Camino Frances - De Franse Route

Meest populaire pelgrimstocht voor de Camino De Santiago. Je start de Franse route in Saint Jean Pie De Port, door de Pyreneeën en Spanje op weg naar het Graf van Jakobus.

 • Vanaf 1175 EUR/pers.
 • 295 km
 • 13 nachten & Inclusief Vlucht
 • moeilijkheidsgraad
  ?
  NOTITIE : Op geen van de pelgrimsroutes zijn steile rotswanden aanwezig

  1: Heel makkelijk. Vlak en zonder benoemenswaardige heuvels. Goede en brede paden.

  2: Makkelijk. Met flauwe hellingen. Goede en brede paden.

  3: Matig. Redelijk heuvelachtig, met mogelijk lange afstanden tussen voorzieningen en dorpen. Goede maar af en toe smalle paden.

  4: Matig/Moeilijk. Langere en steilere paden. Soms met weinig voorzieningen onderweg. Goede maar soms smalle paden. 

  5: Moeilijk. Bergachtig, met lange en steile beklimmingen. Mogelijk weinig voorzieningen. Goede, maar soms smalle paden.
 • Natuur

De Caminoroute van het Camino De Santiago Lopen met startpunt in Logroño naar León verschilt behoorlijk met de delen voor Logroño en na León. Zowel historisch, cultureel, als gastronomisch gezien, maar vooral wat betreft de omgeving. De landschappen variëren van prachtige heuvels bedekt met wijngaarden en naaldbossen in Rioja tot aan de uitgestrekte hoogvlakte met talloze kleine dorpjes tussen Burgos en León die al eeuwenlang leven op inkomsten uit het Caminotoerisme. Als jouw Caminoreis het toelaat, kun je de wereldberoemde kloosters Suso en Yuso bezichtigen, die opgenomen zijn in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt een van ´s werelds oudste voetafdrukken van een dinosaurus bekijken, en als je een nacht extra in Logroño blijft, bezoek dan de leuke dorpjes en bodegas in de buurt. De pelgrimsroute is een aaneenrijging van indrukwekkende kathedralen, oude kloosters en honderden idyllische kleine kerkjes.

Dit deel van de Camino route heeft minder beklimmingen dan de route na León, wat zeker zijn charme heeft. De Pelgrimsroute is relatief makkelijk, omdat je minder zult stijgen, maar daardoor zijn de etappes wel iets langer. De etappes kunnen wel gesplitst worden. Het is een warmer en droger klimaat dan in de regio´s hiervoor en hierna en het seizoen is wat langer. Deze route is begin maart al goed te doen tot midden november. Tijdens deze pelgrimsroute leg je etappe 8 t/m 20 (van de 33 naar Santiago De compstela) af.

Maak jouw Caminoreis zo leuk als jij wilt! Met Spain is More geniet je van de volgende voordelen:

✔ Dagelijks vertrek het hele jaar door.

Bagagevervoer (optioneel).

✔ Een persoonlijk pelgrimspaspoort (Credencial)

Hotels – altijd inclusief badkamer –geselecteerd op de beste locatie, service en authenticiteit.

✔ Een Spain is More gids (die je een paar weken voor vertrek ontvangt) met alle praktische informatie, suggesties voor paklijst, restauranttips, plattegronden van steden, adressen van hotels, pelgrimspaspoort, belangrijke telefoonnummers en veel meer. Zodat je onbezorgd kunt genieten van deze fantastische ervaring!

✔ Deze Pelgrimstocht kan worden gecombineerd met andere pelgrimsroutes.

✔ Splitsen van etappes: ja, altijd!

Word ook lid van onze Facebookgroep!

Inclusief

Vanaf 1.175 EUR/pers.Per persoon in een 2-pers. kamer & Inc.Vlucht

Toeslag eenpersoonskamer: 195 EUR

Inclusief
 1. 13 nachten in een tweepersoonskamer met eigen badkamer.
 2. 13 x ontbijt
 3. Vlucht van Amsterdam/Brussel - Madrid/Bilbao en van Madrid - Amsterdam/Brussel. Incl. 1 stuk check-in bagage p.p.*
 4. Transport van Madrid/Bilbao naar Logroño.
 5. Transport van León naar Madrid/Bilbao.
 6. Een gedetailleerde gids met suggesties, reisprogramma, adressen van hotels, etc. (1 gids per 4 personen). Het is mogelijk om extra exemplaren bij te bestellen.
 7. Pelgrimspaspoort (Credencial)
 8. 24/7 noodnummer.
 9. Belastingen. 

*Tenzij anders vermeld in de offerte. Het gewicht hangt af van de vliegtuigmaatschappij (meestal 20-23 kg.). 

Niet inbegrepen
 1. Korte ritten met lokaal bus- en taxivervoer, bijvoorbeeld tussen het vliegveld en het trein- of busstation.  
Optioneel
 1. Maak jouw Caminoreis uniek: verleng je reis, verdeel etappes en boek leuke excursies. Vraag het ons. Wij helpen je graag met jouw wensen.
 2. Bagagevervoer tijdens de pelgrimsroute kan van tevoren worden geboekt. Als je dit aanvraagt, wordt je koffer van hotel naar hotel vervoerd op de aangegeven wandeldata. Prijs: 120 €/bagagestuk van max. 15 kg.
 3. Een langer verblijf in Madrid, León en Santiago de Compostela kan worden aangevraagd.
 4. De prijs is inclusief 1 Spain-is-More-gids per 2 reizigers. Meer exemplaren kunnen worden besteld bij het boeken (20€/exempl.) of 30€/exempl. wanneer je het in de 6 weken voor vertrek aanvraagt.
 5. Annuleringsverzekering: beschikbaar in het bevestigingsproces. (kan worden aangevraagd bij het boeken).
Beschrijving

De weg van Logroño naar Burgos is makkelijk en vlak. Zo ver als je kunt kijken, zie je wijngaarden. Een aantal kilometer ten noorden van de pelgrimsroute loopt de rivier de Ebro waar enkele van de beste wijngaarden van Rioja te vinden zijn. Mocht je tijd hebben, raden we je aan om een extra nacht in Logroño te blijven om dit gebied te leren kennen.

Met name tijdens de eerste etappe kom je langs veel wijngaarden die je tevens kunt bezoeken. Eenmaal richting het zuiden, heb je prachtig zicht op de bergen waar de rivier de Oja ontspringt. De monasterios (kloosters) vlak bij Santo Domingo de la Calzada en de archeologische opgravingen van Atapuerca zijn onmisbare bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Meer informatie over de verschillende etappes vind je bij de reizen waar deze etappes onder vallen. Hier vind je foto´s en een beschrijving van de reis per dag.

Voorzieningen op dit deel van de pelgrimsroute zijn over het algemeen goed. De afstand tussen de verschillende dorpen wordt echter wel groter. Op de plekken waar je overnacht, zullen er altijd, in of nabij het hotel, restaurants zijn. In de dorpen waar je langskomt gedurende de etappe zul je veel voorzieningen zien, zoals supermarkten, banken, winkels, etc.

Mogelijkheid om de etappe te splitsen: Ja

Het pad tussen Burgos en León is makkelijk en relatief vlak. De grootste uitdaging tijdens dit deel van de pelgrimstocht is misschien wel de zon, de hitte en de soms lange etappes die ook gesplitst kunnen worden. Het gebied is droog en schaduw is nauwelijks te vinden, maar de weg heeft ook zijn charmes en is de tocht meer dan waard.

Voorzieningen zijn iets meer beperkt, omdat de dorpen onderweg klein zijn. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden wat betreft de lunch. Bij de accomodaties waar je overnacht zijn er altijd restaurants waar je kunt dineren.

Mogelijkheid om deze etappes op te splitsen: Ja, bijna alle etappes (zie meer informatie hierover bij de beschrijving van iedere etappe bij de bijhorende reis)

Gedetailleerde routebeschrijving
Gedetailleerde routebeschrijving (bekijk alle dagen )
Dag 1.- Aankomst in Logroño

Je komt vanaf het vliegveld per bus of trein aan in Logroño.

Logroño is een eeuwenoude tussenstop op de Camino de Santiago aan de oever van de Ebro. In Logroño zul je in de historische binnenstad overnachten. Dit is dezelfde wijk waar de monumenten, barretjes en de bekendste pleinen van de stad zich bevinden en waar je uiteraard tapas kunt eten. In Logroño kun je ook verschillende bodegas (wijngaarden) bezichtigen. In de Spain-is-More-gids vind je adressen van de beste bodegas.

Dag 2.- Logroño - Nájera 29 Km

Je laat Logroño al wandelend door de parken en de natuur van het Grajera natuurgebied achter je. Dit natuurpark gaat over in het prachtige landschap van La Rioja dat wordt gedomineerd door uitgestrekte wijn- en fruitboomgaarden.

Deze etappe brengt je naar Nájera en leidt je door het traditionele pottenbakkersstadje Navarrete, Ventosa en het hoger gelegen San Antón. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de eindeloze wijngaarden, met name in september tijdens het oogstseizoen.

Afstand: 29 Km

HOOGTE PROFIELm
NájeraLogroño
Dag 3.- Nájera - Sto. Domingo 21 Km

Het doel voor vandaag is Santa Domingo de la Calzada, een dorpje in La Rioja Alta. Het pad doorkruist het charmante stadje Azofra.

Aan het landschap merk je dat je de regio Castilië nadert. Wijngaarden veranderen in graanvelden. Santa Domingo is een levendig stadje met goede restaurants en een mooi stadscentrum dat het hele jaar door toeristen trekt.

Afstand: 21 Km

HOOGTE PROFIELm
Sto. DomingoNájera
Dag 4.- Sto. Domingo - Belorado 21 Km

Vandaag komt de Camino de regio Castilië en León binnen. Vanaf nu af aan zul je een paar weken lang over de uitgestrekte vlakte van de ¨Meseta Castellana¨ (het Castiliaanse hoogvlakte) wandelen. Het doel van vandaag is Belorado dat zich bevindt aan de voet van een heuvel waar oude kluizenaarsgrotten en de ruïnes van een mytisch kasteel te vinden zijn.

Afstand: 21 Km

HOOGTE PROFIELm
BeloradoSto. Domingo
Dag 5.- Belorado - San Juan de Ortega 25 Km

Deze etappe leidt langs verschillende interessante monumenten, zoals de Virgen de la Peña kerk, uitgehakt uit de rotsen, en enkele mooi gelegen kasteelruïnes.

Dit deel van de reis gaat door heuvelachtige landschappen en uitgestrekte bossen (de laatste bossen voordat je León bereikt en als je ervoor kiest om na León verder te lopen naar Santiago, zul je ongeveer 300 km lang geen bos meer tegenkomen).

Afstand: 25 Km

HOOGTE PROFIELm
San Juan de OrtegaBelorado
Dag 6.- San Juan de Ortega - Burgos 26 Km

Het eerste stuk loop je door een klein naaldbos voordat je zicht krijgt op de buitenwijken van Burgos.

Burgos werd in 884 gesticht en haar historische waarde valt onmogelijk te missen. De stad blinkt uit door de schittering van talloze monumenten, met als grootste schat de prachtige gotische kathedraal. In 1984 werd de kathedraal zelfs opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Burgos straalt een middeleeuwse sfeer uit en de uitnodigende tapasbarretjes maken deze stad nog gezelliger

Afstand: 26 Km

HOOGTE PROFIELm
BurgosSan Juan de Ortega
Dag 7.- Burgos - Hontanas 31 Km

Op deze dag betreed je de onbevolkte hoogvlakte, waar het enige gezelschap je schaduw is, of (als je geluk hebt) een andere pelgrim die je onderweg tegenkomt. De bijna middeleeuwse dorpjes en landschap vandaag is wat deze pelgrimstocht al vanaf het allereerste begin legendarisch maakt.

Afstand: 31 Km

HOOGTE PROFIELm
HontanasBurgos
Dag 8.- Hontanas - Fromista 32 Km

Deze dag zonder enige beschutting van bomen tegen de brandende zomerzon, de doordringende winterkou of de snijdende wind zul je blijven herinneren door de bogen van de kloosterkerk van San Antón waar je onderdoor loopt, het stadje Castrojeriz en de daarop volgende beklimming naar Teso de Mostelares. Vanaf deze top ontwaar je de eindeloze Tierra de Campos. De trots van deze streek is haar graan, duiventillen en waardevolle kunst.

TIP: de etappes van vandaag en morgen kunnen worden gesplitst in 3 dagen als de afstand je te ver lijkt.

Afstand: 32 Km

HOOGTE PROFIELm
FromistaHontanas
Dag 9.- Fromista - Carrion de los Condes 19 Km

Dit deel van het pad wordt gedomineerd door een vlak en monotoon landschap. Tijdens het laatste stuk vind je de Santa María la Blanca kerk, die toebehoorde aan de Tempeliers. 

Afstand: 19 Km

HOOGTE PROFIELm
Carrion de los CondesFromista
Dag 10.- Carrion de los Condes - Moratinos 28 Km

Vandaag kun je het klooster ¨Monasterio de San Zoilo¨ bezichtigen aan de rand van Carrión de los Condes (Als je de reis tijdig boekt, is het mogelijk om de nacht in het klooster door te brengen). 

Afstand: 28 Km

HOOGTE PROFIELm
MoratinosCarrion de los Condes
Dag 11.- Moratinos - Burgo Ranero 25 Km

De weg gaat verder langs de eindeloze akkers tot aan Sahagún, een belangrijke pelgrimsstop met veel bezienswaardigheden als kloosters, kerken en een prachtige Romeinse brug.

Graan, maïs, zonnebloemen en tal van andere gewassen geven kleur aan deze etappe. Hoewel de etappe in het begin wat saai oogt, is er toch veel te zien vandaag. Kijk goed om je heen of je arends of ooievaars ziet vliegen. Onderweg kom je langs traditionele dorpjes die zonder de Camino waarschijnlijk nooit zouden hebben bestaan.

Afstand: 25 Km

HOOGTE PROFIELm
SahagunMoratinos
Dag 12.- El Burgo Ranero - Mansilla 19 Km

Vandaag staan er veel bomen langs het pad naar Reliegos en Mansilla. Onderweg lijk je veel grotten tegen te komen, dit zijn in werkelijkheid oude bodegas die in de rotsen zijn uitgehakt. Vroeger werd hier wijn gemaakt, maar tegenwoordig worden veel van deze ¨grotten¨ gebruikt als restaurant of als privéaangelegenheid waar vrienden en familie samenkomen.

Afstand: 19 Km

HOOGTE PROFIELm
MansillaEl Burgo Ranero
Dag 13.- Mansilla - León 19 Km

Vandaag kom je aan in León. De eerste kilometers na Mansilla zijn redelijk mooi, maar daarna kom je door het industriegebied van León (sommigen kiezen er daarom voor om vanaf hier de bus te pakken).

Eenmaal aangekomen in León en de eerste blik op de schitterende kathedraal doet je beseffen dat elke stap die je tot dan toe gezet hebt de reis meer dan waard was.

Deze oude Romeinse hoofdstad is een van de grootste steden van deze pelgrimstocht. In 910 was León de hoofdstad van het koninkrijk dat zich later vormde tot het Spanje dat we vandaag de dag kennen. De middeleeuwse waarde van deze stad komt tot uitdrukking in de grote hoeveelheid monumenten, zoals de kathedraal, San Marcos en de Basilica San Isidoro waar meerdere belangrijke koningen liggen begraven.

De stad heeft een gezellige sfeer door de vele tapasbarretjes, die vooral in de avond de straten vol laten stromen.

Bespied andere moeilijk lopende pelgrims slenterend door de stad in de hoop deze (of de volgende) reis eindelijk Santiago te bereiken.

Afstand: 19 Km

HOOGTE PROFIELm
LeónMansilla
Dag 14.- Terugreis

Vertrek vanuit León naar Madrid vanaf waar je het vliegtuig terugneemt.