Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

Camino del Norte FULL Walk (Hondarribia-Santiago De Compostela)

Camino del Norte FULL Walk (Hondarribia-Santiago De Compostela)

Camino del Norte

Een geweldig mooie Pelgrims Route, welke je langs de Noord kust van Spanje leidt. Je komt op deze Camino Route langs prachtig mooie steden en kleine authentieke vissersdorpjes. De Camino Del Norte laat je alle aspecten van de Camino de Santiago op een ander niveau ervaren.

 • Vanaf 3075 EUR/pers.
 • 813 km
 • 38 Nachten & Inclusief Vlucht
 • moeilijkheidsgraad
  ?
  NOTITIE : Op geen van de pelgrimsroutes zijn steile rotswanden aanwezig

  1: Heel makkelijk. Vlak en zonder benoemenswaardige heuvels. Goede en brede paden.

  2: Makkelijk. Met flauwe hellingen. Goede en brede paden.

  3: Matig. Redelijk heuvelachtig, met mogelijk lange afstanden tussen voorzieningen en dorpen. Goede maar af en toe smalle paden.

  4: Matig/Moeilijk. Langere en steilere paden. Soms met weinig voorzieningen onderweg. Goede maar soms smalle paden. 

  5: Moeilijk. Bergachtig, met lange en steile beklimmingen. Mogelijk weinig voorzieningen. Goede, maar soms smalle paden.
 • Natuur

Op deze pelgrimstocht van de Camino del Norte leg je alle 35 etappes af naar Santiago de Compostela.

✔ Dagelijks vertrek vanaf medio maart tot eind oktober.

Bagagevervoer (optioneel).

✔ Een persoonlijk pelgrimspaspoort (Credencial)

Hotels – altijd inclusief badkamer –geselecteerd op de beste locatie, service en authenticiteit.

✔ Een gids (welke je voor vertrek ontvangt) met alle praktische informatie, suggesties voor paklijst, restauranttips, plattegronden van steden, adressen van hotels, pelgrimspaspoort, belangrijke telefoonnummers en veel meer. Zodat je onbezorgd kunt genieten van deze fantastische ervaring!

✔ Dagtrip naar Finisterre.

✔ Splitsen van etappes: Soms!

Word ook lid van onze Facebookgroep!

Inclusief

Vanaf 3.075 EUR/pers.Per persoon in een 2-pers. kamer & Inc.Vlucht

Toeslag eenpersoonskamer: 790 EUR

Inclusief
 1. 38 overnachtingen in een tweepersoonskamer – altijd met eigen badkamer.
 2. 38 x ontbijt.
 3. Vliegticket Amsterdam/Brussel – San Sebastian/Bilbao + Santiago - Amsterdam/Brussel incl. 1 stuk check-in bagage p.p.*
 4. Vervoer van Bilbao naar Hondarribia.
 5. Spain is More gids.
 6. Pelgrimspaspoort – Credencial.
 7. Een excursie naar Finisterre.
 8. 24/7 noodnummer.
 9. Belastingen.

* Tenzij anders vermeld in de offerte. Gewicht hangt af van de vliegtuigmaatschappij (normaal tussen 20 en 23 kg.).

Niet inbegrepen
 1. Korte stukken met lokaal bus- of taxivervoer, bijvoorbeeld van het vliegveld naar het bus- of treinstation binnen dezelfde stad.
 2. Zomer: 1 juli – 30 september is het hoogseizoen. Anders dan op de Camino Frances zitten de hotels dan vol met zomer- of badgasten waardoor de prijzen aanzienlijk hoger liggen. In deze periode moet je uitgaan van extra uitgaven van circa 300 €/pers.
Optioneel
 1. Maak jouw Camino Reis uniek: verleng je reis, splits etappes en boek leuke excursies.
 2. Bagagevervoer tijdens de pelgrimstocht. Wij zorgen ervoor dat jouw koffer van hotel naar hotel gebracht wordt.  Prijs: 260€/bagagestuk. Max. 15 kg.
 3. De prijs is inclusief 1 Spain-is-More-gids per 4 reizigers. Meer exemplaren kunnen worden besteld bij het boeken (20€/exempl.) of in de 6 weken voorafgaand aan de reis (30€/exempl.).
 4. Annuleringsverzekering: beschikbaar in het bevestigingsproces. (dit kan worden aangevraagd tijdens het boeken). 
Beschrijving

Op de Camino del Norte tussen Hondarribia en Bilbao kom je langs Spanjes prachtige kustlijn. Het gebied is heuvelachtig en eist soms veel van je, maar over het algemeen kun je de moeilijkste stukken mijden door een makkelijker alternatief pad te nemen.

Deze pelgrimsroute naar Santiago volgt het pad langs schitterende kuststadjes. De belangrijkste steden zijn: San Sebastian, waar je goed kunt baden en heerlijke pintxos (Baskische tapas) kunt eten; en Bilbao, waar het wereldberoemde Guggenheim Museum staat.

Naast de adembenemende kustlijn en idyllische vissersdorpjes is de lokale keuken - een sensatie voor de smaakpapillen van zelfs de meest kieskeurige eter. 

De weg na Bilbao wordt steeds vlakker. De heuvels zijn minder hoog en iets makkelijker te beklimmen. De vlakke stukken nemen na Laredo toe. Tijdens dit deel van de pelgrimstocht is het lastig om de etappes op te delen naar de gewenste moeilijkheidsgraad.

Meer gedetailleerde informatie over de indivuele etappes, vind je bij de reizen waar deze etappes onder vallen. Hier vind je ook meer foto´s.

De voorzieningen op deze weg zijn goed. In de dorpen of steden waar je zult overnachten, zijn er altijd restaurants en andere voorzieningen te vinden, zoals banken en supermarkten.

Mogelijkheid om etappes te splitsen: Ja, enkele. Voor meer informatie zie de beschrijving van de individuele etappes. 

Het pelgrimspad tussen Santander en Gijón laat het ideale beeld van Noord-Spanje zien: schitterende stranden, pittoreske vissersdorpjes, adembenemende uitzichten en een fascinerende cultuur. De keuken is een waar genot en het wonderlijke uitzicht maakt het nog sensationeler.

De meeste etappes van deze bedevaart kunnen worden gesplitst. Meer gedetailleerde informatie over de indivuele etappes, vind je bij de reizen waar deze etappes onder vallen. De voorzieningen zijn goed tijdens dit deel van de route.

Mogelijkheid om de etappes te splitsen: Ja. Zie de beschrijving van de verschillende etappes. 

Tijdens de eerste etappes van dit deel van de pelgrimstocht zijn er enkele beklimmingen en afdalingen, waarvan een aantal 2-3 km beslaat. Hierna zijn de valleien met rivieren en meren de grootste uitdaging.

De wind speelt hier een belangrijke rol. Mocht je de wind mee hebben, is het prima te doen, maar als je de wind in je gezicht hebt, wordt het een stuk zwaarder. 

De etappes zijn opgedeeld naar moeilijkheid: de zwaarste is de kortste etappe en de makkelijkste, de langste. Meer gedetailleerde informatie over de indivuele etappes, vind je bij de reizen waar deze etappes onder vallen.

Tijdens dit deel van de Camino zijn de voorzieningen goed. In de dorpen of steden waar je zult overnachten zijn er altijd restaurants en andere voorzieningen, zoals banken en supermarkten te vinden.

Mogelijkheid om etappes te splitsen: Ja. Zie de beschrijving van de verschillende etappes. 

In Ribadeo is het de laatste keer dat je de zee ziet. Hier laat je de zee achter je en trek je meer landinwaarts. Het pad is makkelijk; niet vlak, maar de beklimmingen zijn kort. De etappes zijn echter lastig te splitsen, waardoor bepaalde etappes moeilijker zijn dan andere.

Meer gedetailleerde informatie over de indivuele etappes, vind je bij de reizen waar deze etappes onder vallen.

Voorzieningen zijn beperkt tijdens dit deel van de route. Houd hier elke dag voor vertrek rekening mee. In de dorpen en steden waar je zult overnachten zijn er altijd restaurants en andere voorzieningen, zoals banken en supermarkten te vinden.

Mogelijkheid om etappes te splitsen: Ja, enkele etappes. Zie de beschrijving van de verschillende etappes. 

Gedetailleerde routebeschrijving
Gedetailleerde routebeschrijving (bekijk alle dagen )
Dag 1.- Aankomst in Hondarribia

Hondarribia(ook wel Fuenterrabia genoemd) het startpunt van deze pelgrimstocht, op de Camino Del Norte. Het is een mooi stadje gelegen in de provincie Baskenland met twee historische wijken die samen het oude centrum van de stad vormen.

Het oude deel (Casco Viejo) dat binnen de stadsmuren ligt, is een gebied met veel artistieke en historische gebouwen. Buiten de muren bevindt zich de haven in een charmante visserswijk.

Hondarribia is de ideale plek om de lokale keuken te proeven, zowel in restaurants als in tapasbarretjes, en om jouw Camino Reis te beginnen.

Dag 2.- Hondarribia - San Sebastián 27 Km

Deze etappe is in veel opzichten een van de mooiste dagen van deze pelgrimstocht. Je begint de Camino gelijk met een prachtige wandeling met fantastisch uitzicht over de baai.

Je moet er echter wel wat voor doen en de etappe is behoorlijk heuvelig, maar in San Sebastián wordt het zwoegen beloond met heerlijke pintxos in de mooie oude binnenstad.

Afstand: 27 Km

HOOGTE PROFIELm
San SebastiánHondarribia
Dag 3.- San Sebastián – Zarautz 20 Km

Het is altijd een verrukking om in San Sebastian wakker te worden. Geniet van het panorama-uitzicht over de stad vanaf de Monte Igeldo. Je loopt door bossen, langs de wijngaarden van Txacoli - waar witte wijn wordt geproduceerd – en pittoreske vissersdorpjes.

Je eindigt de dag in Zarautz, een stadje dat is ingesloten door de bergen en de zee. Het is een van de populairste resorts aan zee in Baskenland.

Afstand: 20 Km

HOOGTE PROFIELm
ZarautzSan Sebastián
Dag 4.- Zarautz - Deba 22 Km

Deze etappe volgt de kustlijn en dwingt de pelgrims talloze heuvels te trotseren die de prachtige kuststadjes van elkaar scheiden.

Ook kom je langs een mooi monument uit de 16e eeuw en langs gelaagde rotsen, een indrukwekkende geologische verschijnsel dat is ontstaan door erosie door het zeewater.

Je kunt er voor kiezen om in Zumaia een bootexursie te doen om deze gelaagdheid van de rotsen van dichterbij te bewonderen.

Afstand: 22 Km

HOOGTE PROFIELm
DebaZarautz
Dag 5.- Deba – Markina-Xemein (Marquina-Jeméin) 24 Km

Vandaag kom je meer heuvels tegen, omdat het pad verder landinwaarts gaat. De komende drie dagen zul je de zee niet zien.

De beklimmingen zijn zwaar, maar alles heeft een eind. Gelukkig is het laatste stuk het makkelijkst.

Afstand: 24 Km

HOOGTE PROFIELm
XemeinDeba - Markina
Dag 6.- Markina-Xemein (Marquina-Jeméin) – Gernika-Luno (Guernica y Luno) 25 Km

Vandaag is het een bijzondere etappe met Cisterciënzer monniken die pelgrims nog steeds verwelkomen.

De Camino loopt over donkere en kronkelende paden en komt langs kleine kerkjes, torens en andere middeleeuwse monumenten.

De etappe eindigt in het stadje Guernica dat door Picasso is vereeuwigd.

Afstand: 25 Km

HOOGTE PROFIELm
Guernika LumoMarkina - Xemein
Dag 7.- Guernica – Lezama 21 Km

De Camino van vandaag loopt voor het grootste deel over een geasfalteerde weg door een uitgestrekt bos.

Dit deel van de route staat in schril contrast met de grote moderne steden Bilbao en San Sebastian.

 

 

 

Afstand: 21 Km

HOOGTE PROFIELm
LezamaGuernika
Dag 8.- Lezama - Bilbao 11 Km

Monte Avril is de laatste ¨hindernis¨ die je moet overwinnen om Bilbao te bereiken. Bilbao staat bekend om haar keuken, cultuur en muziek, wat in de hele stad, en met name in de oude wijk, merkbaar is.

We raden aan om een exra dag in Bilbao door te brengen. Het Guggenheim Museum in Bilbao, het congres- en muziekgebouw Palacio Euskalduna en de Metro van Norman Foster geven aan dat Bilbao een bruizende stad is.

De etappe van vandaag is overigens wel kort, dus je hebt vandaag ook tijd om een indruk van Bilbao te krijgen.

Afstand: 11 Km

HOOGTE PROFIELm
BilbaoLezama
Dag 9.- Bilbao - Portugalete 19 Km

Een groot deel van de route loop je door de buitenwijken van Bilbao en langs de grote haven.

Je loopt op voldoende afstand van de verkeersdrukte en lawaai. door een mooi landschap met prachtig uitzicht over de baai, de haven en de stad.

De talloze mijnen - die tot een paar decennia terug de grootste inkomstenbron waren van deze regio - hebben een geperforeerd landschap achtergelaten. 

Afstand: 19 Km

HOOGTE PROFIELm
PortugaleteBilbao
Dag 10.- Portugalete - Castro Urdiales 26 Km

Vandaag zie je eindelijk de zee weer! Een prettig fiets- en voetpad brengt je naar Pobeña.

Als je Pobeña verlaat is het een en al groen met de oceaan aan je zijde. Voordat je aankomt in Ontón, laat je Baskenland achter je en kom je de  autonomische regio Cantabria binnen.

Het einddoel voor vandaag is het rustieke Castro Urdiales dat beschikt over een strand, haven, historische binnenstad, verschillende monumenten en een heerlijke keuken. 

Afstand: 26 Km

HOOGTE PROFIELm
Castro UrdialesPortugalete
Dag 11.- Castro Urdiales - Laredo 25 Km

Aan het begin van de etappe kom je langs de ruínes van een middeleeuws kasteel. Een pad dat parallel loopt aan de Camino leidt je door een eucalyptus bos in plaats van vlak langs de snelweg. In Laredo kunnen de prachtige gebouwen uit de 16e – 19e eeuw worden bewonderd.

Je kunt kiezen uit twee routes. De officiële is 37 km lang, maar de route kan makkelijk worden verkort tot ong. 25 km. Voor- en nadelen van beide routes staan beschreven in onze gids.

Afstand: 25 Km

HOOGTE PROFIELm
LaredoCastro Urdiales
Dag 12.- Laredo - Güemes 29 Km

De bewegwijzering gedurende de etappe van vandaag is niet helemaal duidelijk, dus let goed op!

Aan het begin van de etappe moet je een kort stukje met de ferry om de baai over te steken. De boot vertrekt ong. elk half uur. In de winter is het helaas niet mogelijk om de baai over te steken en ben je genoodzaakt een alternatief - en minder populair - pad te nemen. Vervolgens kom je langs enkele van de mooiste stranden van Noord-Spanje. Er zijn oneindig veel plekken van waar je de ruige kliffen en de tussenliggende stranden kunt bewonderen.

Afstand: 29 Km

HOOGTE PROFIELm
GüemesLaredo
Dag 13.- Güemes - Santander 12 Km

Een korte en prettige wandeltocht die uitkomt in de stad Somo, aan de andere kant van de baai van Santander.

Je kunt er vandaag voor kiezen om een alternatieve route te nemen. Deze route is 3,6 km langer dan de officiële Camino, maar is zeker aan te raden met goed weer is. Het pad loopt dichter langs de zee en het uitzicht is ontzettend mooi. 

Om Santander te bereiken, moet je de boot nemen. In de zomer kiezen veel wandelaars die hier hun pelgrimstocht eindigen er voor om een paar dagen in een van de gezellige stadjes vlak bij Santander met schitterende stranden door te brengen. Rond Santander is er veel te zien en Spain is More helpt je graag met het uitkiezen van een mooie accomodatie in de buurt en/of met het huren van een auto.

Afstand: 12 Km

HOOGTE PROFIELm
SantanderGüemes
Dag 14.- Santander - Mogro 18 Km

Dit is geen bijzondere etapppe, omdat de Camino de hele dag over het asfalt gaat. Bij de rivier de Pas maak je een hele lus, omdat pas bij het stadje Puente Arce het mogelijk is om de rivier over te steken.

Het is aan te raden om de trein bij Boo te pakken naar Mogro. Mocht je meer tijd in Santander willen doorbrengen kun je ook deze hele etappe overslaan door een bus of trein vanaf Santander naar Mogro te nemen.

Afstand: 18 Km

HOOGTE PROFIELm
MogroSantander
Dag 15.- Mogro - Santillana del Mar 19 Km

In tegenstelling tot gisteren, is de etappe van vandaag ontzettend mooi met veel hoogtepunten. Santillana del Mar werd gesticht in de 9e eeuw door monniken die de relikwieën van St. Juliana hiernaartoe brachten en een kapel en een klein klooster bouwden. Het klooster kreeg bekendheid door verschillende schenkingen.

Het is ook mogelijk om de Altamira grotten te bezichtigen, net buiten Santillana del Mar. Een van ´s werelds bekendste archeologische vondsten met rotsschilderingen van wel 17.000 jaar oud.

De huidige kerk van Santa Juliana is Romaans en stamt uit de 12e eeuw. Santillana del Mar is een monument op zich en een stad om terug te komen. Ervaar de stad al kuierend door het doolhof van straten met herenhuizen en paleizen.

Afstand: 19 Km

HOOGTE PROFIELm
Santillana del MarMogro
Dag 16.- Santillana del Mar - Comillas 22 Km

Vandaag is het een prettig pad, maar wel wat ver van de zee en veel asfalt.

Comillas, inclusief stranden, was aan het eind van de 19e eeuw een plek waar veel leden van het koningshuis, de aristocratie en de hogere klasse de zomer doorbrachten. De hoofdattracties in Comillas zijn de Universiteit Pontificacia, het paleis van Sobrellano, El Capricho van Gaudí en de haven van Comillas.

Afstand: 22 Km

HOOGTE PROFIELm
ComillasSantillana del Mar
Dag 17.- Comillas - Serdio 20 Km

Vandaag steek je drie rivieren over en overnacht je nog net in Cantabrië.

Voordat je San Vicente bereikt, kun je een omweg nemen door het schitterende natuurreservaat Oyambre. San Vicente de la Barquera is een schattig vissersdorpje.

Het stadje Unquera ligt op een ideale plek met een strand en de bergen op een paar kilometer afstand.

De monding van de Deva rivier in de Cantabrische zee ligt slechts 30 km van de bergen van de Picos de Europa vandaan. Vanaf de bron in de Picos de Europa stroomt de rivier al kronkelend 62 kilometer door de provincie Liébana en de Hermida kloof waarna het uitmondt in de zee bij Unquera. De rivier vormt een natuurlijke grens tussen de regio´s Cantabrië en Asturië.

Afstand: 20 Km

HOOGTE PROFIELm
SerdioComillas
Dag 18.- Serdio - Llanes 29 Km

Via een brug steek je gelijk de rivierdal Tina Mayor over en kom je Asturië binnen. Dit aangenaam pad richting Llanes geeft ons zo nu en dan een glimp van de zee.

Als je het pad langs de kust volgt, kom je langs het bijzondere fenomeen ¨Bufones de Arenillas¨. Dit zijn scheuren of open haarden in de rotsen vlak aan zee waar het zeewater door de druk van de golven met veel kracht doorheen geduwd wordt. Hierdoor spuit het water tot wel twintig meter de lucht in.

Llanes is een heerlijke plek waar je de asturische gastronomie en sfeer kunt proeven.

Deze etappe is lang en moeilijk en het wordt aanbevolen om de etappe in tweeën te splitsen met een extra nacht. Een andere mogelijkheid is ook om deze etappe en de lange etappe van morgen te splitsen in een totaal van 3 etappen.

Afstand: 29 Km

HOOGTE PROFIELm
LlanesSerdio
Dag 19.- Llanes - Ribadesella 31 Km

Een lang, maar leuke etappe door de vele parochies van Llanes en Ribadesella. Het is een heuvelachtige etappe. De meeste pelgrims kiezen er dan ook voor om deze etappe op te splitsen in twee - of, samen met de etappe van gisteren, in drie kortere etappes!

Ribadesella is net als Llanes een sfeervol stadje en heeft uitstekende restaurants.

De grote riviermonding van de Sella snijdt het stadje doormidden; aan de oostkant het oude deel met middeleeuwse gebouwen en aan de westkant het moderne deel dat luxe vakantiehuizen van de hogere kringen huisvestigt.

Tegenwoordig heeft het een boulevard en tijdens de zomer is het drukbezocht en de ideale plek om watersporten te beoefenen.

Afstand: 31 Km

HOOGTE PROFIELm
RibadesellaLlanes
Dag 20.- Ribadesella - Colunga 23 Km

De etappe van vandaag bestaat uit veel beklimmingen, maar in vergelijking tot de bergen in Baskenland moet dit geen probleem zijn.

Tijdens de eerste kilometers naar La Isla, is er niets dat je van de zee scheidt. Bij Caravia moet je een stuk stijgen op een pad dat al snel omringd word door eucalyptussen en varens richting Arenal de Moris

Afstand: 23 Km

HOOGTE PROFIELm
ColungaRibadesella
Dag 21.- Colunga - Villaviciosa 18 Km

Deze etappe is zwaar met een stevige klim naar Alto de la Cruz. Villaviciosa is een groot dorp beroemd om haar heerlijke cider en de grote hoeveelheid appelbomen (waar de cider van gemaakt wordt). Dit maakt het de ideale plek om de Asturische cider te proeven voor degenen die dit nog niet geprobeerd hebben. Proost!

Afstand: 18 Km

HOOGTE PROFIELm
VillaviciosaColunga
Dag 22.- Villaviciosa - Gijón 29 Km

De moeilijkste etappe op de Camino del Norte, met twee zeer lange beklimmingen. De etappe kan worden opgesplitst met een extra nacht ongeveer 10 km voor Gijón. Als alternatief biedt onze gids enkele tips om het zwaarste deel van deze etappe te vermijden. 

Gijón heeft veel te bieden, aangezien het een van de mooiste en levendigste kuststeden is.

Ook vandaag heeft het een behoorlijke klim naar Collnzo del Infanzón, maar minder zwaar dan die van gisteren.

De aankomst in Gijón kan wat ingewikkeld zijn, maar in de gids die we je toesturen, zullen we dit uitleggen.

In Gijón zijn er veel restaurants, winkels en plekken te bezichtigen, wat het een interessante toeristische stad maakt. Als het weer het toelaat, maken de inwoners volop gebruik van de mooie en grote stadstranden waar je tevens verschillende watersporten kunt beoefenen.

De bezienswaardigheden bevinden zich met name in de kleine oude binnenstad; in de wijk Cimadevilla, de ideale plek om een ¨sidrina¨ (grote fles cider) met vrienden te delen. We raden zeker aan om hier een extra nacht te blijven.

Afstand: 29 Km

HOOGTE PROFIELm
GijónVillaviciosa
Dag 23.- Gijon - Avilés 23 Km

In de eerste kilometers van deze etappe kom je eerst door de buitenwijken van Gijón voordat je de glooiende, groene heuvels tegenkomt die deze dag domineren. Vandaag loop je niet langs de kust, maar loop je in een bijna rechte lijn naar Avilés waar je de nacht doorbrengt.

Avilés is vooral bekend om haar culturele centrum dat is ontworpen door de beroemde Braziliaanze architect Oscar Niemeyer, maar heeft ook een mooie oude binnenstad.

Afstand: 23 Km

HOOGTE PROFIELm
AvilésGijón
Dag 24.- Avilés – Muros de Nalón 23 Km

Vandaag en de komende dagen kun je bijna altijd aan je rechterhand de zee zien. De rotsachtige kustlijn is soms lastig te bereiken, maar het pad is vaak breed en komt zo nu en dan uit op een groot zandstrand.

Vandaag eindigt de etappe in een van de charmantste vissersdorpjes die de Spaanse noordkust rijk is.

Afstand: 23 Km

HOOGTE PROFIELm
Muros de NalónAvilés
Dag 25.- Muros de Nalón - Soto de Luiña 16 Km

Een korte, maar relatief zware etappe door de vele afdalingen en beklimmingen. Mocht je energie hebben is het zeker aan te raden om een omweg van 4 km naar Cudillero te nemen, een van de mooiste dorpen van Asturië. 

Afstand: 16 Km

HOOGTE PROFIELm
Soto de LuiñaMuros de Nalón
Dag 26.- Soto de Luiña - Villademoros 25 Km

De route van deze etappe is onlangs gewijzigd, waardoor het nu over een mooi, goed aangegeven voetpad loopt door talloze kleine dalletjes waar je beekjes moet oversteken.

Een relatief zware etappe met veel stijgen en dalen, maar tegelijktijd een van de mooiste stukken tussen Avilés en Ribadeo. 

Afstand: 25 Km

HOOGTE PROFIELm
VillademorosSoto de Luiña
Dag 27.- Villademoros - Luarca 16 Km

Vandaag is het een korte etappe met als enige belemmering een zware, maar niet al te lange klim.

Bij aankomst in Luarca, voordat je de haven bereikt, raden we aan door te lopen tot aan de kluizenarij Nuestra Señora la Blanca, naast een bijzondere begraafplaats.

Het is een uitkijkpunt met een prachtig uitzicht. De culturele bezienswaardigheden bevinden zich allen in de wijk Cambaral, zoals de kerk Santa Eulalia.

Afstand: 16 Km

HOOGTE PROFIELm
LuarcaVillademoros
Dag 28.- Luarca - Cartavio 26 Km

De etappe van vandaag lijkt enigszins op die van gisteren. Het kent nauwelijks hoogteverschillen en het heeft mooie vergezichten, stranden, naaldbossen en open landschappen.

Afstand: 26 Km

HOOGTE PROFIELm
CartavioLuarca
Dag 29.- Cartavio - Ribadeo 26 Km

Vandaag zeg je Asturië gedag en kom je Galicië binnen. Het is een korte en vlakke etappe met keuze uit twee wegen: de officiële weg loopt meer door het binnenland en de alternatieve route gaat langs de kust. Beide zijn goed aangegeven. In de gids die je van Spain is More ontvangt, vertellen we meer over beide routes, zodat je zelf kunt kiezen. Wij raden de kustroute aan omdat deze door prachtige kustgebieden komt.

Eenmaal aangekomen in Ribadeo, kun je vanaf het hotel (het vervoer is in de reis inbegrepen) naar Playa de las Catedrales 10 km verderop, waar je tijd hebt om het schitterende strand te bezichtigen.

Afstand: 26 Km

HOOGTE PROFIELm
RibadeoCartavio
Dag 30.- Ribadeo - Vilanova 26 Km

Vandaag zul je voor de laatste keer de zee zien, omdat je vanaf nu definitief de kust verlaat en verder landinwaarts gaat. De omgeving wordt bergachtiger en je stijgt tot wel 300 meter.

Je komt over het Spaanse platteland, in een gebied dat nauwelijks bevolkt is en waar toeristen, behalve pelgrims, zich zelden begeven. De dorpjes onderweg maken nog gebruik van oude landbouwmethoden.

Afstand: 26 Km

HOOGTE PROFIELm
VilanovaRibadeo
Dag 31.- Vilanova - Abadin 22 Km

Vandaag komt het pad door de stad Mondoñedo die een van de mooiste kathedralen van de Noordelijke route huisvestigt. De kathedraal is een hoogtepunt van deze Camino. In de stad en het gebied zijn meerdere interessante kloosters te zien.

Galicië verschilt op veel gebieden van Asturië, maar wat vooral opvalt aan het uitzicht zijn de vele ¨horreos¨ onderweg. Deze traditionele  graanschuren herinneren je er telkens aan dat je in Galicië bent.

Afstand: 22 Km

HOOGTE PROFIELm
AbadinVilanova
Dag 32.- Abadin - Vilalba 21 Km

Een makkelijjke etappe met nauwelijks lastige stukken. Het is een dag van mentale ontspanning en plezier. Waarschijnlijk slaap je in het prachtige Parador hotel van Vilalba.

Vilalba is redelijk groot met verscheidene goede restaurants en is het laatste stadje van formaat voordat je voet zet in een bijna verlaten gebied.

 

 

 

Afstand: 21 Km

HOOGTE PROFIELm
VilalbaAbadin
Dag 33.- Vilalba - Seixon 29 Km

De etappe is net als gisteren makkelijk. Er zijn nauwelijks heuvels te bekennen. Na circa 10 km laat je de snelweg die je de afgelopen dagen menigmaal overgestoken hebt, achter je. Je komt door rustige pittoreske dorpjes, bossen, het platteland en open vlaktes. 

Afstand: 29 Km

HOOGTE PROFIELm
SeixonVilalba
Dag 34.- Seixon - Sobrado 29 Km

Deze etappe bevat eenvoudige hellingen en goede voetpaden door een onbevolkt en afgelegen gebied.

Het culturele hoogtepunt van vandaag is het indrukwekkende Cisterciënzer klooster Santa María in Sobrado.

Afstand: 29 Km

HOOGTE PROFIELm
SobradoSeixon
Dag 35.- Sobrado - Arzua 21 Km

Vandaag is het een korte en makkelijke Camino over goede paden. Dit is het laatste stuk voordat de Noordelijke route samenkomt met de Franse route in Arzua.

Vanaf Arzua ben je slechts twee etappes verwijderd van Santiago. Het is even wennen na een lange Camino met relatief weinig pelgrims om ineens zoveel pelgrims op je pad te zien. 

Afstand: 21 Km

HOOGTE PROFIELm
ArzuaSobrado
Dag 36.- Arzúa - O Pedrouzo 21 Km

Een prettige etappe met weinig heuvels en grote stukken door eucalyptusbossen en langs weilanden. 

De een na laatste etappe kenmerkt zich door de goede sfeer. Alle mensen die de Camino lopen, kunnen hun eindoel bijna zien en de meesten zijn vrolijk en ontspannen.

 

Afstand: 21 Km

HOOGTE PROFIELm
O PedrouzoArzúa
Dag 37.- O Pedrouzo - Santiago 19 Km

Vandaag bereik je je doel en is het tijd voor een aantal traditionele pelgrimsrituelen. Als belangrijkste, het onmisbare bewijs van deze geweldige prestatie: de laatste stempel in je pelgrimspaspoort.

De eindbestemming van deze pelgrimstocht, Santiago de Compostela, is een ware beleving. Het biedt een veelvoud aan bezienswaardigheden en het is een van de belangrijkste culturele centra ter wereld. Deze universiteitstad straalt gezelligheid uit en de wirwar van knusse straatjes maakt de binnenstad de perfecte locatie om de vele lokale specialiteiten te proeven. 

De kathedraal staat in een historische binnenstad die op die Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en de oude binnenstad is in niets te vergelijken met die van andere steden. De monumenten van de stad zijn ware kunstobjecten in verschillende architectonische stijlen.

 

Afstand: 19 Km

HOOGTE PROFIELm
SantiagoO Pedrouzo
Dag 38.- Santiago de Compostela en excursie naar Finisterre

De echte doorzettende pelgrims reizen na Santiago verder naar Finisterre. Deze tour brengt je ´s ochtends met de bus onder begeleiding van een Engelstalige gids van Santiago naar Finisterre en ´s middags weer terug naar Santiago. De excursie laat de ruige Galicische kustlijn zien en de beroemde ¨Costa de la Muerte¨ (de Kust van de Dood) waar talloze schepen schipbreuk hebben geleden. Op de meest westerlijke punt ligt Finisterre (¨Het Einde van de Wereld¨). Romeinen gaven het deze naam, omdat het voor hun toen letterlijk het einde van de bekende wereld was. Voor veel pelgrims is dit het symbolische eindpunt van hun pelgrimstocht. De avond breng je door in Santiago de Compostela.

Dag 39.- Terugreis

Vertrek vanuit Santiago.