ES: (+34) 518 888 465
UK: (+44) 020 81 44 37 11
USA: (+001) 347 480 1050
IRELAND: (+353) 766 805 902
DA: (+45) 36 98 08 63
DE: (+49) 3222/1098400
SE: (+46) 844 68 10 14
BE: (0032) 380 809 30
NL: (+31) 858 883 565
NORGE: (+47) 239 607 02
E:info@spainismore.com

Op naar San Fermin in Pamplona!

Fecha: 2019-06-26

Duizenden mensen uit de hele wereld overspoelen de in rood en wit gekleurde stad.

Elk jaar van 6 tot en met 14 juli is het in Pamplona tijd voor de Sanfermines.

Als met de zogenaamde "chupinazo" het startschot wordt gegeven, bruist de stad van leven. Duizenden mensen uit de hele wereld overspoelen de in rood en wit gekleurde stad. De straten veranderen gedurende enkele dagen in een plaats van broederschap, vreugde en gezelligheid, op de maat van het hoempaorkest en vriendenclubs. Het stierenrennen is het enige moment van de dag waarop het feest zich inhoudt en de spanning het parcours overmant minuten voordat de stieren achter de jongelui, de mozos, aan beginnen te rennen. Het feest wordt voortgezet met de caldico, chocolade met churros, de processie, de reuzenfiguren en figuren met grote koppen, het aperitief, het stierengevecht en het vuurwerk dat plaatsmaakt voor de nachtelijke drukte.

Ontstaan van San Fermin

Het San Fermín festival wordt georganiseerd ter ere van de heilige Firminus van Amiens, de zoon van een Romeinse senator. Hij zou in de derde eeuw geboren zijn in Pamplona. Firminus werd door Sint-Saturninus gedoopt en werd priester in het Franse Toulouse. Later werd hij benoemd tot de eerste bisschop van Pamplona. Bij een bezoek aan Amiens in het jaar 303 werd hij onthoofd waarna de katholieke Kerk hem heilig verklaarde. Het festival ter ere van San Fermín is in de middeleeuwen ontstaan. In die tijd werden er jaarlijks festiviteiten georganiseerd aan het begin van de zomer. Er waren muziek-, theater- en dansopvoeringen, toernooien en zelfs vuurwerk. Ook de koeienhandelaren kwamen toen met hun dieren naar de stad en daarbij werden de eerste stierengevechten georganiseerd. De ceremonies die ter ere van Sint-Firminus gehouden werden, vonden eigenlijk plaats op 10 oktober, maar ze werden in 1591 naar 7 juli verplaatst om een onderdeel te worden van de zomerfestiviteiten.

Stieren

Het duurde tot de zeventiende eeuw voordat er ook stierenrennen bij de feesten kwamen kijken. Men heeft het stierrenrennen aan de feesten toegevoegd omdat Sint-Firminus gestorven zou zijn nadat hij door een groep stieren door de straten van Amiens meegesleurd werd. Vermoedelijk is dat historisch niet correct, het zou Sint-Saturninus zijn die zo de dood vond. 

Rood & wit 

De feesten gaan door tot 14 juli. Vanaf 7 juli worden er elke ochtend om 08:00 stierenrennen gehouden. Bij elke encierros rennen honderden deelnemers voor 6 vechtstieren uit door de straten van het oude centrum van Pamplona. Het parcours is in totaal 825 meter lang. Het stierenrennen eindigt in de stierenring van Pamplona, de Plaza de Toros. Daar blijven de stieren tot de namiddag wanneer de stierengevechten beginnen. Alle deelnemers dragen witte kleding en een rode sjaal. De mensen die in het groen gekleed zijn en palen vasthouden zijn de stierenherders. Alle deelnemers verschijnen vroeg bij de start van de encierro om tot de heilige San Fermín te zingen en te bidden. Het stierenrennen is een gevaarlijke sport en jaarlijks vallen verschillende gewonden. Soms vallen er ook doden. Sinds 1922 zijn er in totaal 15 mannen tijdens de stierenrennen omgekomen, het meest recentelijke sterfgeval was in 2009.

Samen luidkeels zingen! 

Het San Fermín-festival wordt jaarlijks op 14 juli op het Plaza del Ayuntamiento afgesloten. De toeschouwers zingen dan op het plein het eindlied El Pobre de Mí. De burgemeester sluit het festival vervolgens af. Iedereen steekt een kaars aan en doet de rode zakdoeken af. Het festival wordt daarna officieel afgesloten met een groot vuurwerk boven het stadhuis.

Wil je de sfeer tijdens San Fermin proeven? Kijk dan naar deze video

(Bron: https://www.reisroutes.be/blog/noord-spanje/san-fermin-pamplona/)

 

Terug

Onze meest populaire reizen in noord-Spanje


Camino Frances (St.Jean-Pied-de-Port - Logroño)

Camino Frances (St.Jean-Pied-de-Port - Logroño)

Vanaf 1.050 /pers.

Lees verder
Unieke wandelvakantie in Picos de Europa.

Unieke wandelvakantie in Picos de Europa.

Vanaf 1.135 /pers.

Lees verder
Camino Primitivo (Oviedo-Santiago)

Camino Primitivo (Oviedo-Santiago)

Vanaf 1.325 /pers.

Lees verder
Camino Portugues (Porto-Santiago)

Camino Portugues (Porto-Santiago)

Vanaf 1.170 /pers.

Lees verder

Meld je aan voor onze blog

Op maat gemaakte Camino reizen
Webmap| Hoe te reserveren| Vragen| Links| Gebruiksvoorwaarden| Wettelijke waarschuwing| Contact Veilig betalen met: Pago seguro con tarjeta de crédito / débito y Paypal