Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

Camino Frances Lopen

El Clasico (León - Santiago)

Kaart Camino Francés: León - Santiago de Compostela

|| Wandelen naar Santiago - Franse pelgrimsroute

Tijdens deze fantastische pelgrimstocht ga je over  309 km van León naar Santiago de Compostela. De Camino Reis begint in de majestueuze stad León, beroemd om zijn gotische kathedraal en rijke middeleeuwse erfgoed.

Dit deel van de pelgrimsroute bevat ontelbare monumenten, leuke dorpjes en waanzinnige landschappen.  Deze route is ideaal voor wie de Camino op een zinvolle manier wil verkennen zonder lange afstanden af ​​te leggen.

Je ontdekt historische monumenten zoals eeuwenoude Romaanse kerken en middeleeuwse kastelen die levendige verhalen vertellen over vervlogen tijden.

De pelgrimstocht vanuit León wordt gekenmerkt door zijn landschappelijke schoonheid en vredige sfeer. Naarmate je Santiago de Compostela nadert, groeit de opwinding. De laatste stad, met zijn geplaveide straten en oude gebouwen, vormt een perfecte setting om deze Caminoreis af te sluiten.

Boek vandaag nog  deze pelgrimage en laat je betoveren door de prachtige reis die dit deel van de Camino de Santiago te bieden heeft!

Klik op "Offerte Aanvragen" in de rechterkolom en neem contact met ons op voor een gepersonaliseerd aanbod naar jouw wensen.

Praktische informatie

Bij Spain Is more begin je met een busrit vanuit Leon naar Hospital de Orbigo (dit  wordt standaard met de bus gedaan en is bij de prijs inbegrepen).  Dit word gedaan om twee redenen: 1) Doe de reis sneller, omdat er veel mensen zijn die niet meer tijd beschikbaar hebben. 2) Vermijd de lelijke uitloop vanuit León, aangezien deze niet erg interessant is. Als je toch vanuit León wilt lopen, laat het ons weten en we voegen het toe aan je reisplan. Er komt zo ook een extra overnachting bij. 

 

Wat biedt Spain is More

✔ Dagelijkse vertrekken het hele jaar door.

Zorgvuldig geselecteerde hotels, altijd met privékamer & badkamer.

Digitale gids gepersonaliseerd door Spain is More, vol met praktische informatie  en aanbevelingen.

✔ Aanpassing van de etappes: Ja, meestal wel.

Excursie naar Finisterre.

 

Mis niet...

✔ Verblijf twee nachten in León om te genieten van de gastronomie met zijn tapas of om de prachtige omgeving te ontdekken.

Samos-klooster.

Romeinse muur in Lugo. Je hebt een extra nacht in Sarria nodig

✔ Breng de dag door in Ribera Sacra om de wijngaarden te bekijken en maak een mooie cruise langs de rivier de Sil. Je hebt een extra nacht in Sarria nodig.

✔ Proef De sfeer in de stad Santiago.

Word ook lid van onze Facebookgroep!

Klik hier om de Camino Frances te verkennen:

afstanden, terrein, weer en tips.

Inclusief
 1. 14 nachten in een tweepersoonskamer – altijd incl. eigen badkamer.
 2. 14x ontbijt.
 3. Bus van León naar Hospital de Orbigo.
 4. Digitale -gids. vol met praktische informatie  en aanbevelingen.
 5. Pelgrimspaspoort (Credencial).
 6. Excursie naar Finisterre.
 7. 24/7 noodnummer
 8. Belastingen
Niet inbegrepen
 • Korte ritten met lokaal bus- en taxivervoer, bijvoorbeeld tussen het vliegveld en het trein- of busstation.  
 • Vervoer van het hotel in Santiago naar het vliegveld van Santiago (taxi kost ong. 20€, bus ong. 5€). Vertrektijden en haltes van de bussen vind je in onze gids. 
 • Transport van vliegveld aankomst naar het startpunt en/of terug van hotel naar het vliegveld vertrek Spanje
 • Vluchten

 

Optioneel
 1. Personaliseer jouw Caminoreis zo leuk als jij wilt: verleng je reis, verdeel etappes en boek leuke excursies. 
 2. Transport van vliegveld aankomst naar het startpunt en/of terug van hotel naar het vliegveld vertrek Spanje
 3. Trein van Madrid naar León.
 4. Bagagevervoer tijdens de pelgrimsroute kan van tevoren worden geboekt. Als je dit aanvraagt, wordt je koffer van hotel naar hotel vervoerd op de aangegeven wandeldata. Prijs: 100 €/bagagestuk van max. 15 kg.
 5. Verleng je reis met een langer verblijf in Madrid, León en Santiago de Compostela kof andere stad naar wens
 6. Vluchten: retourvlucht Amsterdam/Brussel/Düsseldorf - Spanje Incl. 1 stuk ruimbagage p.p.*

* Tenzij anders vermeld in de offerte. Het gewicht hangt af van de vliegtuigmaatschappij (meestal 20-23 kg.).

Camino Frances Lopen

El Clasico (León - Santiago)

Vanaf
990 EUR/pers.
Offerte aanvragen
Toeslag eenpersoonskamer: 325 EUR

Dagelijks programma

León - Santiago de Compostela

Gedetailleerde routebeschrijving (bekijk alle dagen )
Dag 1.- Aankomst in León

Deze oude Romeinse hoofdstad is een van de grootste steden van deze pelgrimstocht. In 910 was León de hoofdstad van het koninkrijk dat zich later vormde tot het Spanje dat we vandaag de dag kennen. De historische betekenis van deze stad komt tot uitdrukking in de grote hoeveelheid monumenten, zoals de kathedraal, San Marcos en de Basilica San Isidoro waar meerdere belangrijke koningen liggen begraven.

De stad heeft een gezellige sfeer door de vele tapasbarretjes en de mooie pleinen waar je onder genot van een drankje andere vermoeide pelgrims kunt observeren. In León leer je het authentieke Spanje kennen.

Dag 2.- León + Hospital de Orbigo naar Astorga14 Km

De buitenwijken van León staan in schril contrast met de prachtige binnenstad. In plaats van kilometerslang over de industrieterreinen van León te lopen, neem je de bus naar Hospital de Orbigo (ca. 30 km vanaf León) waar een schitterende Romeinse brug het beginpunt van jouw Camino is. Vanaf daar is het 14 km lopen naar Astorga.

Astorga, een 2000 jaar oude ommuurde Romeinse hoofdstad van een van de oudste en grootste bisdommen in Spanje, wordt doorkruist door zowel de Camino Frances als de Camino del Sur (of Vía de la Plata). Wat leuk is om te bezichtigen: het Bisschoppelijk paleis van Gaudí (Palacio Episcopal), het Chocolademuseum, de Romeinse Weg (Ruta Romana), het Museo Romano en natuurlijk de historische binnenstad.

HOOGTE PROFIELm
AstorgaHospital de Orbigo
Dag 3.- Astorga - Rabanal del Camino 21 Km

Enkele kilometers na Astorga verandert het landschap In een meer bergachtig gebied. Voordat je je doel bereikt, loop je door verscheidene mooie en charmante stadjes als Castillo de los Polvazares die een bezoek meer dan waard zijn. Rabanal is een gastvrij stadje en duidelijk gericht op pelgrims.

Afstand: 21 Km

HOOGTE PROFIELm
Rabanal del CaminoAstorga
Dag 4.- Rabanal de Camino - Molinaseca 27 Km

Deze etappe door de bergen zul je niet snel vergeten, omdat je vandaag langs het beroemde IJzeren Kruis (Cruz de Ferro) komt. Hier lieten pelgrims stenen achter die hun lasten of wensen representeerden die ze helemaal vanaf hun woonplaats hier naar toe namen. De weg loopt verder door een wonderbaarlijk natuurlijk decor met hier en daar een dorpje. Molinaseca is een dorpje vol met gezellige restaurantjes bezocht door zowel pelgrims als locals die allemaal van de fotogenieke straatjes en leuke cafeetjes willen genieten.

Afstand: 27 Km

HOOGTE PROFIELm
MolinasecaRabanal de Camino
Dag 5.- Molinaseca - Villafranca del Bierzo 29 Km

Vandaag kom je door Ponferrada, een stad met in het centrum een beroemd Tempelierskasteel uit de 12e eeuw (¨Castillo de los Templarios¨). Ponferrada is een echte mijnstad met meer dan 60.000 inwoners en is tevens een belangrijke stop van de Camino. Je loopt door Cacabelos een stadje waar veel ¨wijngrotten¨ te vinden zijn. Daarna wandel je verder naar Villafranca del Bierzo, dat ook wel bekendstaat als ´de andere´ of ´klein´ Santiago. Bekijk de twaalfde-eeuwse kerk ¨Iglesia de Santiago Apóstel¨ en de noordelijke ingang De Poort van Vergiffenis. Villafranca del Bierzo is een mooi dorpje midden in de Bierzo, een van de beste wijnstreken van Spanje.

Afstand: 29 Km

HOOGTE PROFIELm
Villafranca del BierzoMolinaseca
Dag 6.- Villafranca del Bierzo - O Cebreiro 28 Km

Deze dag loop je door het gebied dat aan Galicië grenst over oude paden in de schaduw van populieren, berke-, eiken- en kastanjebomen naar O Cebreiro op de top van een heuvel. Dit stadje is vaak omhuld door mist, maar ontzetted charmant door haar stenen huizen met rieten daken. Als je geluk hebt met het weer dan heb je op een onbewolkte dag een waanzinnig uitzicht.

 Deze etappe bevat prachtige panorama-uitzichten, maar is ook een van de zwaarste. Het is mogelijk om deze etappe in tweeën te splitsen.

Afstand: 28 Km

HOOGTE PROFIELm
O CebreiroVillafranca del Bierzo
Dag 7.- O Cebreiro - Triacastela 21 Km

Na voornamelijk bergopwaarts naar O Cebreiro, zal de Camino vandaag vooral bergafwaarts gaan. Ook tijdens deze etappe zijn er talloze mooie uitzichten over het platteland. Vandaag kom je de eerste ¨horreos¨ (typische Galicische graanschuren) tegen. Ook zal het weer wat veranderen door de invloed van de Atlantische Oceaan.

Hoewel Triacastela ¨drie kastelen¨ betekent, is er geen kasteel overgebleven. De stenen die gebruikt zijn voor de Kathedraal van Santiago de Compostela komen uit een steengroeve niet ver van Triacastela.

Afstand: 21 Km

HOOGTE PROFIELm
TricastelaO Cebreiro
Dag 8.- Triacastela - Sarria 18 Km

Het landschap verandert naarmate je daalt. Een opluchting na de bergachtige etappes van de vorige dagen. Voor de route naar Sarria heb je twee mogelijkheden: het ene pad loopt langs het Benedictijnse klooster van Samos, gesticht in de 6e eeuw en een van de oudste in de westerse wereld. Vanaf hier is het een mooie wandeling door het bos naar Sarria. Het andere pad brengt je sneller naar je eindpunt.

Sarria is een stadje met circa 13.000 inwoners en is de laatste plek waar pelgrims kunnen beginnen om de minimale afstand van 100 km af te kunnen leggen om het Certificaat van de Camino te ontvangen. Veel pelgrims beginnen dan ook hier aan hun pelgrimstocht. Vanaf nu zul je een groter aantal pelgrims op je pad zien.

Afstand: 18 Km

HOOGTE PROFIELm
SarriaTricastela
Dag 9.- Sarria - Portomarín 23 Km

Galicië is een van de mooiste regio´s van Spanje, zowel door haar natuur als haar roemrijke traditie. Deze wandeling van vandaag is misschien wel de fraaiste van de hele pelgrimstocht. Je wordt omringd door het authentieke Spaanse platteland, groene velden, vruchtbare boomgaarden en eenvoudig gebouwen stenen gehuchten.

Om een stuwdam mogelijk te maken werd de oude stad van Portomarin in 1962 onder water gezet. De stad werd naast de ontstane rivier weer opgebouwd.

Afstand: 23 Km

HOOGTE PROFIELm
PontomarinSarria
Dag 10.- Portomarin - Palas de Rei 25 Km

De weg wordt vlakker, maar is nog steeds heuvelachtig. Het pad loopt over rustige landweggetjes door het Galicische platteland naar Palas de Rei. Palas de Rei is een klein dorpje met een indrukwekkende geschiedenis.

De twee etappes tussen Portomarín en Arzúa kan worden gesplitst in 3 etappes van 17, 16 en 20 km.

Afstand: 25 Km

HOOGTE PROFIELm
Palas de ReiPontomarin
Dag 11.- Palas de Rei - Arzúa 28 Km

Vandaag zal de omgeving enigszins bekend voorkomen. Het is een typische Caminodag met groene landschappen vol grazende koeien, stenen muren en kleine romaanse kerkjes. Neem de tijd om je te verdiepen in alle legendes en verhalen op dit pad.

De twee etappes tussen Portomarín en Arzúa kan worden gesplitst in 3 etappes van 17, 16 en 20 km.

 

Afstand: 28 Km

HOOGTE PROFIELm
ArzúaPalas de Rei
Dag 12.- Arzúa - O Pedrouzo 20 Km

Vandaag is de een na laatste dag naar Santiago. De hoge eucalyptusbomen langs het pad zorgen voor uitstekende schaduw.

Nu het einde van de Camino dichtbij komt, is de sfeer opgetogener. Pelgrims voelen de opluchting en blijdschap, samen met de pelgrims die ze onderweg hebben leren kennen, dat ze hun doel bijna voltooid hebben.

Afstand: 20 Km

HOOGTE PROFIELm
O Pedrouzo Arzúa
Dag 13.- O Pedrouzo/ A Rua - Santiago de Compostela 20 Km

Vandaag bereik je je doel en is het tijd voor een aantal traditionele pelgrimsrituelen. Als belangrijkste, het onmisbare bewijs van deze geweldige prestatie: de laatste stempel in je pelgrimspaspoort.

De eindbestemming van deze pelgrimstocht, Santiago de Compostela, is een ware beleving. Het biedt een veelvoud aan bezienswaardigheden en het is een van de belangrijkste culturele centra ter wereld. Deze universiteitsstad straalt gezelligheid uit en de wirwar van knusse straatjes maakt de binnenstad de perfecte locatie om de vele lokale specialiteiten te proeven.

De kathedraal staat in een historische binnenstad dat op het Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en de oude binnenstad is in niets te vergelijken met die van andere steden. De monumenten van de stad zijn echte kunstobjecten in verschillende architectonische stijlen.

Afstand: 20 Km

HOOGTE PROFIELm
Santiago de CompostelaO Pedrouzo
Dag 14.- Santiago de Compostela en excursie naar Finisterre

Echte pelgrims reizen na Santiago verder naar Finisterre. Deze tour brengt je ´s ochtends met de bus onder begeleiding van een Engelstalige gids van Santiago naar Finisterre en ´s middags weer terug naar Santiago. De excursie laat de ruige Galicische kustlijn zien en de beroemde ¨Costa de la Muerte¨ (de Kust van de Dood) waar talloze schepen schipbreuk hebben geleden. Op de meest westerlijke punt ligt Finisterre (¨Het Einde van de Wereld¨). Romeinen gaven het deze naam, omdat het voor hun toen letterlijk het einde van de bekende wereld was. Voor veel pelgrims is dit het symbolische eindpunt van hun pelgrimstocht. De avond breng je door in Santiago de Compostela.

Dag 15.- Terugreis

Vertrek vanuit Santiago.

Andere vergelijkbare reizen

Bekijk alle Camino Routes

Wat zeggen onze klanten

Lees de aanbevelingen van onze gasten

Onze blog

Meer blogberichten bekijken