Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

Het magische wachten op de Drie Koningen

Het belangrijkste Spaanse kerstfeest, wanneer kinderen hun geschenken ontvangen die niet door de kerstman zijn gebracht, maar door de drie wijzen.

2022-12-20

In Spanje krijgen kinderen hun cadeautjes niet van Sinterklaas, maar van de Drie Koningen.

De traditie hier in Spanje is dat 'Los Reyes Magos', de Drie Wijzen of de Heilige Drie Koningen, degenen zijn die op 6 januari geschenken aan kinderen brengen. Volgens de christelijke traditie was het de dag dat Melchior, Caspar en Balthasar het pasgeboren kindje Jezus kwamen bezoeken, met hun geschenken van goud, wierook en mirre.

In Spanje wachten alle kinderen reikhalzend op de Drie Heilige Koningen, die de cadeautjes zullen brengen. Ze arriveren in de nacht van 5 op 6 januari en overhandigen de cadeautjes aan de kinderen die zich netjes hebben gedragen.

De brief

Allereerst moeten de kinderen een brief schrijven aan de drie wijze mannen om hen te vertellen welke geschenken ze willen. De brief wordt per post verzonden of persoonlijk afgeleverd bij de Heilige Drie Koningen wanneer ze op 5 januari met pracht en praal arriveren in een van de grote optochten door het hele land. Het is natuurlijk ook een optie om het aan een van de geposte Koninklijke Postbodes te geven die in de dagen voorafgaand aan 5 januari in het centrum van alle Spaanse steden te vinden is. Er wordt aan de kinderen gevraagd of ze zich netjes hebben gedragen op school en thuis, want stoute kinderen krijgen een stuk steenkool in plaats van cadeautjes. Het is echter echt een "zoete" straf omdat de steenkool van suiker is gemaakt.

Cabalgata de Reyes - Processie van de Heilige Drie Koningen

De festiviteiten beginnen officieel op 5 januari, wanneer er door het hele land grote processies zijn om de komst van de koningen te vieren - dit zijn de zogenaamde 'Cabalgata de los Reyes Magos'. De koningen worden omringd door dansers en muzikanten en de koningen gooien snoep en zoetigheid naar de kinderen vanaf hun kamelen of karren.

Elke stad heeft een parade en een van de grootste is in Madrid, waar meer dan 100.000 mensen elk jaar samenkomen om de parade te zien.

Voordat de kinderen op de avond van 5 januari naar bed gaan, wordt een gepoetste schoen neergezet op een plek waar de koningen ze zeker zullen zien. Je legt meestal ook wat snoep, cake en champagne voor de koningen, evenals wat gras, wortelen, melk of iets anders voor de kamelen. De volgende ochtend worden de kinderen wakker om te kijken of er geschenken zijn aangekomen en of de koningen en kamelen hebben gegeten wat was klaar gezet. En dan is het aan de gang gaan met het uitakken van de cadeaus.

Roscon de Reyes

Een andere belangrijke traditie, na de opening van het geschenk, is het ontbijt waarbij je 'Roscón de Reyes' eet, een heerlijke ronde cake met gekonfijt fruit erop. De vrucht symboliseert de edelstenen op de kleding van de wijze mannen. In de taart zitten twee plastic figuren: de koning en de tuinboon. Degene die het stuk cake met de koning krijgt, is de koning (of koningin) van het banket en zal genieten van een jaar vol geluk. En wie de tuinboon krijgt, moet de roscón van volgend jaar betalen.

Velen kiezen ervoor om El Roscón de Reyes als dessert voor de lunch te eten, maar traditioneel werd het als ontbijt gegeten.

Nog een loterij

Degenen die niet rijk zijn geworden met de El Gordo, de grote kerstloterijtrekking van Spanje op 22 december, maken nog een kans met El Niño, die wordt getrokken op 6 januari, met een prijzenpot van € 700 miljoen!

In andere landen worden de kerstversieringen ingepakt en gaat het dagelijkse leven weer verder. In Spanje duurt Kerstmis tot 6 januari.

Hoewel de traditie van Papa Noel (Santa Claus) de laatste jaren vaker voorkomt, is 'La Adoracion de los Reyes Magos' historisch gezien het belangrijkste kerstfeest in Spanje.

¡Felice Reyes!

Terug