Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

De Camino Frances Fietsen (León-Santiago)

Camino Frances - De Franse Route

Meest populaire pelgrimstocht voor de Camino De Santiago. Je start de Franse route in Saint Jean Pie De Port, door de Pyreneeën en Spanje op weg naar het Graf van Jakobus.

 • Vanaf 1380 EUR/pers.
 • 310 km
 • 8 nachten & Inclusief Vlucht
 • moeilijkheidsgraad
  ?
  NOTITIE : Op geen van de pelgrimsroutes zijn steile rotswanden aanwezig

  1: Heel makkelijk. Vlak en zonder benoemenswaardige heuvels. Goede en brede paden.

  2: Makkelijk. Met flauwe hellingen. Goede en brede paden.

  3: Matig. Redelijk heuvelachtig, met mogelijk lange afstanden tussen voorzieningen en dorpen. Goede maar af en toe smalle paden.

  4: Matig/Moeilijk. Langere en steilere paden. Soms met weinig voorzieningen onderweg. Goede maar soms smalle paden. 

  5: Moeilijk. Bergachtig, met lange en steile beklimmingen. Mogelijk weinig voorzieningen. Goede, maar soms smalle paden.
 • Natuur

De Franse Caminoroute van León naar Santiago is een van de mooiste van de hele Franse Camino. Je fietst niet alleen door een zeer gevarieerd landschap, maar je ervaart ook verschillende culturele, historische en culinaire wonderen.

Terwijl je door verschillende dorpjes fietst en de indrukwekkende culturele geschiedenis rond de Camino de Santiago volgt, kom je door allerlei soorten landschappen, van vlaktes tot aan bergen.

Met de fiets heb je de mogelijkheid om van het pelgrimspad af te gaan en in prachtige charmante hotels te slapen. Je kunt geregeld een mooie omweg nemen.

Tijdens deze pelgrimstocht per fiets leg je etappe 8– 13 (van de 13 fietsetappes naar Santiago).  

Maak jouw Caminoreis uniek! Met Spain is More geniet je van de volgende voordelen:

✔ Dagelijks vertrek het hele jaar door.

Bagagevervoer is inclusief.

✔ Een persoonlijk pelgrimspaspoort (Credencial).

Hotels – altijd inclusief badkamer –geselecteerd op de beste locatie, service en authenticiteit.

✔ Een Spain is More gids (die je een paar weken voor vertrek ontvangt) met alle praktische informatie, suggesties voor paklijst, restauranttips, plattegronden van steden, adressen van hotels, pelgrimspaspoort, belangrijke telefoonnummers en veel meer. Zodat je onbezorgd kunt genieten van deze fantastische ervaring!

✔ Deze Pelrimstocht kan worden gecombineerd met andere pelgrimsroutes.

✔ Splitsen van etappes: ja, altijd!

✔ Dagtrip naar Finisterre.

✔  Inclusief huurfiets. Onze Camino mountainbikes zijn van goede kwaliteit. Deze reis is ook mogelijk op een e-bike. Vraag ons naar de prijs.

✔ Heb je liever je eigen fiets op de Camino? Neem dan even contact op met onze partner van Camino transport en vraag ons om een offerte zonder huurfiets. We helpen je graag verder.

Word ook lid van onze Facebookgroep!

 

Inclusief

Vanaf 1.380 EUR/pers.Per persoon in een 2-pers. kamer & Inc. Vlucht

Toeslag eenpersoonskamer: 220 EUR

Inclusief
 1. 8 nachten in een tweepersoonskamer met eigen badkamer.
 2. 8 x ontbijt.
 3. Vlucht Amsterdam/Brussel - Madrid / vlucht Santiago - Amsterdam/Brussel. Incl. 1 stuk check-in bagage p.p.*
 4. Transport van Madrid naar León.
 5. Een Spain is More gids.
 6. Huurfiets (mountainbikes)
 7. Bagagevervoer van hotel naar hotel op de fietsdagen.
 8. Pelgrimspaspoort (Credencial)
 9. Excursie naar Finisterre.
 10. 24/7 noodnummer.
 11. Belastingen.

*Tenzij anders vermeld in de offerte. Het gewicht hangt af van de vliegtuigmaatschappij (meestal 20-23 kg.). 

 

Niet inbegrepen
 1. Korte ritten met lokaal bus- en taxivervoer, bijvoorbeeld tussen het vliegveld en het trein- of busstation.  
 2. Vervoer van het hotel in Santiago naar het vliegveld van Santiago (taxi kost ong. 20€, bus ong. 5€). Vertrektijden en haltes van de bus vind je in onze gids. 
Optioneel
 1. Haal het beste uit jouw Caminoreis: verleng je reis, verdeel etappes en boek leuke excursies. Vraag het ons. Wij helpen je graag met jouw wensen.
 2. Een langer verblijf in Madrid, León en Santiago de Compostela kan worden aangevraagd.
 3. De prijs is inclusief 1 Spain-is-More-gids per 4 reizigers. Meer exemplaren kunnen worden besteld bij het boeken (20€/exempl.) of 30€/exempl. wanneer je het in de 6 weken voor vertrek aanvraagt.
 4. Annuleringsverzekering: beschikbaar in het bevestigingsproces. (kan worden aangevraagd bij het boeken).
Beschrijving

In León zie je opvallend meer pelgrims en daar zijn goede redenen voor.  Dit deel van de Camino de Santiago is in veel aspecten een van de interessantste stukken met veel historische bezienswaardigheden onderweg (een van de belangrijkste zijn de katedraal van León, de middeleeuwse brug in Hospital de Órbigo, het paleis Palacio Obispo de Astorga, het IJzeren Kruis (Cruz de Hierro) en het klooster Monasterio de Samos), talloze mooie dorpjes, uitstekende faciliteiten en vooral dankzij het prachtige gevarieerde uitzicht.

De meeste reizigers die de pelgrimstocht met Spain is More in León beginnen, nemen de eerste 35 km een bus naar Hospital de Órbigo. Als je besluit om het eerste stuk van de Camino vanaf León te doen, zul je merken dat de weg vlak is en je de eerste 10 km verschillende industrieterreinen passeert.

Tot aan Rabanal del Camino is de weg vlak, daarna moet je steeds meer stijgen en dalen tot aan Sarria. De etappe na Villafranca del Bierzo is het zwaarst en relatief lang. Veel mensen kiezen ervoor om deze etappe te splitsen. Het pad van León naar Sarria is een van de mooiste van de hele pelgrimstocht.

Per reis vind je meer informatie over de afzonderlijke etappes en foto´s.

Mogelijkheid om de etappes te splitsen: Ja

Dit stuk door Galicië is ongetwijfeld het populairste deel van de Camino de Santiago. Dat is vooral te merken tijdens de zomermaanden wanneer je mensen uit alle windstreken tegenkomt met allen hetzelfde doel. Sarria is een uitstekend vertrekpunt van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Het is een groot dorp met tal van voorzieningen. Vanuit Sarria kun je twee leuke excursies doen: naar het indrukwekkende Monasterio (Klooster) van Samos van waar je weer terug kunt lopen naar Sarria en naar de best bewaarde Romeinse stadsmuren in Lugo.

De weg is redelijk makkelijk, hoewel het begin erg heuvelachtig is. Onderweg zijn er verscheidene boerendorpjes met stenen huizen. Je komt langs weilanden waar koeien grazen en door bossen waar slechts het geruis van riviertjes is te horen. De prachtige natuur houdt aan tot Santiago de Compostela: een schitterende bedevaartsoord met een prettige ambiance in de kronkelende straatjes van de oude binnenstad. Een perfecte afsluiting voor jouw caminoreis naar Santiago. Voorzieningen zijn over het algemeen heel goed.

Mogelijkheid om etappes te splitsen: Ja.

Gedetailleerde routebeschrijving
Gedetailleerde routebeschrijving (bekijk alle dagen )
Dag 1.- Aankomst in León

Bij aankomst neem je de hogesnelheidstrein naar León. In León zal je huurfiets klaarstaan. 

Deze oude Romeinse hoofdstad is een van de grootste steden van deze pelgrimstocht. In 910 was León de hoofdstad van het koninkrijk dat zich later vormde tot het Spanje dat we vandaag de dag kennen. De historische betekenis van deze stad komt tot uitdrukking in de grote hoeveelheid monumenten, zoals de kathedraal, San Marcos en de Basilica San Isidoro waar meerdere belangrijke koningen liggen begraven.

De stad heeft een gezellige sfeer door de vele tapasbarretjes en de mooie pleinen waar je onder genot van een drankje andere vermoeide pelgrims kunt observeren. In León leer je het authentieke Spanje kennen.

Dag 2.- León - Astorga 50 Km

Via de prachtige Romeinse brug bij de Parador Hostal de San Marcos verlaat je León. De eerste 8 km fiets je wederom door een industriegebied van León, waarna het pad de belangrijkste snelweg volgt. Gelukkig kent Spain is More ook een alternatieve route. Deze route is rustiger en prettiger om te fietsen. Eenmaal voorbij het industriegebied kun je er dus voor kiezen om de volgende 15 km het alternatieve pad te volgen tot aan Villar de Mazarife.

De mooiste plek van deze etappe is de Romeinse brug in Hospital de Órbigo. Over het algemeen is dit een rustig en makkelijk pad met verschillende miradores (uitkijkpunten) vanaf waar je zicht hebt op de bergen die je de volgende dag gaat beklimmen.

Astorga, een 2000 jaar oude ommuurde Romeinse hoofdstad van een van de oudste en grootste bisdommen in Spanje, wordt doorkruist door zowel de Camino Frances als de Camino del Sur (of Vía de la Plata). Wat leuk is om te bezichtigen: het Bisschoppelijk paleis van Gaudí (Palacio Episcopal), het Chocolademuseum, de Romeinse Weg (Ruta Romana), het Museo Romano en natuurlijk de historische binnenstad.

Afstand: 50 Km

HOOGTE PROFIELm
AstorgaLeón
Dag 3.- Astorga - Molinaseca 46 Km

Enkele kilometers na Astorga verandert het landschap In een meer bergachtig gebied. Je fietst door verscheidene mooie en charmante stadjes als Castillo de los Polvazares die een bezoek meer dan waard zijn. Rabanal is een gastvrij stadje en duidelijk gericht op pelgrims.

Het stuk door de bergen zul je niet snel vergeten, omdat je vandaag langs het beroemde IJzeren Kruis (Cruz de Ferro) komt. Hier lieten pelgrims stenen achter die hun lasten of wensen representeerden die ze helemaal vanaf hun woonplaats hiernaartoe namen. De weg loopt verder door een wonderlijk natuurlijk decor met hier en daar een dorpje. Molinaseca is een dorpje vol gezellige restaurantjes, bezocht door zowel pelgrims als locals die allen de fotogenieke straatjes en leuke cafeetjes willen bewonderen.

Afstand: 46 Km

HOOGTE PROFIELm
MolinasecaAstorga
Dag 4.- Molinaseca - Vega de Valcarce 51 Km

Vandaag kom je door Ponferrada, een stad met in het centrum een beroemd Tempelierskasteel uit de 12e eeuw (¨Castillo de los Templarios¨). Ponferrada is een echte mijnstad met meer dan 60.000 inwoners en is tevens een belangrijke stop van de Camino. Cacabelos is ook een interessant stadje waar veel ¨wijngrotten¨ te vinden zijn. Daarna fiets je verder naar Villafranca del Bierzo, dat ook wel bekendstaat als ´de andere´ of ´klein´ Santiago. Bekijk de twaalfde-eeuwse kerk ¨Iglesia de Santiago Apóstel¨ en de noordelijke ingang De Poort van Vergiffenis. Villafranca del Bierzo is een mooi dorpje midden in de Bierzo, een van de beste wijnstreken van Spanje.

Na Villafranca fiets je omhoog richting O Cebreiro. Deze beklimming is het zwaarste stuk van de Camino. De zwaarste kilometers zullen morgen worden afgelegd, na de overnachting in Vega de Valcarse.

Suggestie: om meer tijd te hebben om Ponferrada, Cacabelos en Villafranca te bezichtigen, raden we je aan om een extra dag uit te trekken. Je kunt dan overnachten in Villafranca del Bierzo (De afstand van Molinaseca naar Villafranca del Bierzo: 29 km). De volgende nacht kun je in O´Cebreiro slapen (Villafranca del Bierzo naar O´Cebreiro: 28 steile kilometers). 

Afstand: 51 Km

HOOGTE PROFIELm
Vega de ValcarseMolinaseca
Dag 5.- Vega de Valcarse - Sarria 47 Km

Deze dag begint met het zwaarste deel van de hele pelgrimstocht. In de schaduw van populieren, berke-, eiken- en kastanjebomen fiets je naar O Cebreiro op de top. Dit stadje is vaak omhuld door mist, maar ontzetted charmant door haar stenen huizen met rieten daken. Als je geluk hebt met het weer dan heb je op een onbewolkte dag een waanzinnig uitzicht. Deze etappe bevat prachtige panorama-uitzichten, maar is ook een van de zwaarste.

Na voornamelijk bergopwaarts naar O Cebreiro, zal de Camino vooral bergafwaarts gaan. Er zijn talloze mooie uitzichten over het platteland. Door de eerste ¨horreos¨ (typische Galicische graanschuren) merk je dat je in Galicië bent aangekomen. Ook zal het weer wat veranderen door de invloed van de Atlantische Oceaan.

Je komt onder andere door het stadje Triacastela. Hoewel de naam ¨drie kastelen¨ betekent, zijn er niets meer van de kastelen overgebleven. De stenen die gebruikt zijn voor de Kathedraal van Santiago de Compostela komen uit een steengroeve niet ver van Triacastela.

Voor de route naar Sarria heb je twee mogelijkheden: het ene pad loopt langs het Benedictijnse klooster van Samos, gesticht in de 6e eeuw en een van de oudste in de westerse wereld. Vanaf hier is het een mooie tocht door het bos naar Sarria. Het andere pad brengt je sneller naar je eindpunt.

Sarria is een stadje met circa 13.000 inwoners en is de laatste plek waar pelgrims die te voet gaan, kunnen beginnen om de minimale afstand van 100 km af te kunnen leggen om het Certificaat van de Camino te ontvangen. Veel pelgrims beginnen dan ook hier aan hun pelgrimstocht. Vanaf nu zul je een groter aantal pelgrims op je pad tegenkomen.

Afstand: 47 Km

HOOGTE PROFIELm
SarriaVega de Valcarse
Dag 6.- Sarria - Palas de Rei 47 Km

Galicië is een van de mooiste regio´s van Spanje, zowel door haar natuur als haar roemrijke traditie. Deze fietstocht van vandaag is misschien wel de fraaiste van de hele pelgrimstocht. Je wordt omringd door het authentieke Spaanse platteland, de groene velden, vruchtbare boomgaarden en eenvoudig gebouwen stenen gehuchten.

De weg wordt vlakker, maar is nog steeds heuvelachtig. Nu het einde in zicht is, krijgt optimisme steeds meer de bovenhand. Het pad loopt over rustige landweggetjes over het Galicische platteland naar Palas de Rei. 

Afstand: 47 Km

HOOGTE PROFIELm
Palas de ReiSarria
Dag 7.- Palas de Rei - Santiago 69 Km

Vandaag is de laatste dag van de pelgrimstocht. Het is een typische Caminodag met groene landschappen vol grazende koeien, stenen muren en kleine romaanse kerkjes. Hoge eucalyptusbomen langs het pad zorgen voor uitstekende schaduw. Neem de tijd om je te verdiepen in alle legendes en verhalen op dit pad. Nu het einde van de Camino dichtbij komt, is de sfeer opgetogener. Pelgrims voelen de opluchting en blijdschap, samen met de pelgrims die ze onderweg hebben leren kennen, dat ze hun doel bijna voltooid hebben.

Eenmaal aangekomen op je eindbestemming Santiago de Compostela is het tijd voor een aantal traditionele pelgrimsrituelen, waarvan de belangrijkste: de laatste stempel in je pelgrimspaspoort. Het onmisbare bewijs van deze geweldige prestatie.

Santiago is een ware beleving. Het biedt een veelvoud aan bezienswaardigheden en het is een van de belangrijkste culturele centra ter wereld. Deze universiteitsstad straalt gezelligheid uit en de wirwar van knusse straatjes maakt de binnenstad de perfecte locatie om de vele lokale specialiteiten te proeven. De kathedraal staat in een historische binnenstad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en de oude binnenstad is in niets te vergelijken met die van andere steden. De monumenten van de stad zijn echte kunstobjecten in verschillende architectonische stijlen.

Afstand: 69 Km

HOOGTE PROFIELm
SantiagoPalas de Rei
Dag 8.- Santiago de Compostela en excursie Finisterre

Echte pelgrims reizen na Santiago verder naar Finisterre. Deze tour brengt je ´s ochtends met de bus onder begeleiding van een Engelstalige gids van Santiago naar Finisterre en ´s middags weer terug naar Santiago. De excursie laat de ruige Galicische kustlijn zien en de beroemde ¨Costa de la Muerte¨ (de Kust van de Dood) waar talloze schepen schipbreuk hebben geleden. Op de meest westerlijke punt ligt Finisterre (¨Het Einde van de Wereld¨). Romeinen gaven het deze naam, omdat het voor hun toen letterlijk het einde van de bekende wereld was. Voor veel pelgrims is dit het symbolische eindpunt van hun pelgrimstocht. De avond breng je door in Santiago de Compostela.

Dag 9.- Terugreis

Vandaag vertrek je per vliegtuig vanuit Santiago.