Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

De magie van de Camino de Santiago

Hoogtepunten van mijn eerste jaar bij Spain is More

2020-01-09

Ruim een jaar werk ik nu bij Spain is More. In dat jaar hielp ik honderden pelgrims op weg met hun pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Voornamelijk uit Nederland, België en Duitsland, maar ook van andere nationaliteiten. In dat jaar heb ik veel voorbij zien komen. Verschillende pelgrims, van alle leeftijden, wandelen of fietsen naar Santiago de Compostela, een diversiteit aan vragen, wensen en behoeften. En ter inspiratie wil ik graag een aantal hoogtepunten met jullie delen.

 

Bijzondere pelgrims

Met stip op 1 staan toch wel de verhalen van de pelgrims die ik gesproken heb en de live ontmoetingen met hen in León. Zoals Ed uit Nederland die samen met zijn schoonzoon uit Venezuela de camino Portugues liep. Ze spraken nauwelijks elkaars taal, maar deelden 2 weken lang lief en leed en kwamen trots in Santiago aan. Of Verner, uit Denemarken, die zijn camino Frances helaas moest annuleren vanwege een hartaanval. En dan, 6 maanden later, gezond en wel toch samen met zijn vrouw de camino Frances kon lopen. Hoe mooi om te zien hoe hij hiervan genoot! Dan de pelgrims, aan het begin of halverwege hun wandel- of fietsvakantie naar Santiago de Compostela waren en die spontaan of gepland het kantoor van Spain is More bezochten of waarmee ik, onder het genot van wijn en tapas, verhalen deelden over de pelgrimstocht. Stuk voor stuk bijzondere ontmoetingen met bijzondere mensen. Dank je wel daarvoor! 

 

 

¨Bijzondere ontmoetingen met bijzondere mensen¨

 

 

Primeur ´coaching op de camino´

In september 2019 kwamen 8 vrouwen samen in Villafranca del Bierzo. Het startpunt van hun wandelvakantie naar Santiago de Compostela. Samen met coach Inge Compen ontwikkelden we deze ´camino onder begeleiding´. En combinatie van wandelen op de camino naar Santiago de Compostela en coaching onderweg. Zelf was ik bij de aftrap in Villafranca del Bierzo aanwezig en er heerste een serene, maar ook gespannen sfeer. Gespannen uiteraard. 200 kilometer wandelen naar Santiago de Compostela, met een groep vrouwen die je tot die dag helemaal niet kent. Begrijpelijk, toch? Sereen, omdat Inge de unieke gave heeft om iedereen direct in een bepaalde ´mood´ te brengen. Nooit zal ik vergeten de energie die ik voelde die ochtend aan de ontbijttafel toen 8 vrouwen elkaar hand vasthielden en elkaar aanmoedigden. Prachtig. Ook dit jaar gaan we trouwens weer op pad met Inge. We kozen voor een ander stuk van de camino Frances, van Saint Jean Pied de Port naar Logroño. Inmiddels hebben we al voldoende deelnemers, dus we gaan zeker wandelen! Super. Er zijn echter nog plaatsen beschikbaar, dus als je interesse hebt, neem dan contact met mij op. Meer informatie over deze pelgrimsroute onder begeleiding vind je hier.

 

Vriendinnen op de camino Frances

5 vriendinnen, 1 camino. De camino Francés. In 2017 begonnen ze, in hun eerste wandelvakantie naar Santiago de Compostela, in Santa Domingo de la Calzada. 5 dagen wandelen. Ze stopten in Fromista. In 2018 liepen, in weer 5 dagen, van Fromista naar León. En vorig jaar samen van León naar Herrerias. Inmiddels zijn er nog 4 vriendinnen over (eentje moest helaas afhaken wegens een blijvende blessure) en dit jaar lopen ze in hun wandelvakantie samen van Herrerias naar Palas de Rei. De kathedraal van Santiago de Compostela komt steeds dichterbij! In 2021 zullen ze daar, naar verwachting, samen aankomen en de pelgrimsmis in Santiago de Compostela bijwonen. Wat een mooi moment zal dat zijn!

 

¨5 vriendinnen. 1 camino¨

 

De camino Frances is natuurlijk prachtig om in een keer te doen. Zeker waar! Je moet dan wel de tijd hebben en fysiek fit zijn. Maar hoe mooi is het als je, na 5 jaar, samen met je vriendinnen eindelijk aankomt in Santiago de Compostela. Etappes opsplitsen, hoe je maar wilt, kan natuurlijk op meer pelgrimsroutes. De camino del Norte leent zich er ook goed voor. De camino Portugues ook. De camino Primitivo is wat lastiger, simpel om de reden dat er minder locaties aan deze pelgrimsroute liggen. Je kunt altijd contact met mij opnemen om de mogelijkheden voor een pelgrimstocht op maat voor jou te bespreken.

 

Caminovitaminen

Zelf liep ik in 2018 van Vezelay naar Santiago de Compostela, Finisterre en Muxia. Die ruim 2000 kilometer aan ervaring op de camino Frances en camino Finisterre komt in mijn werk goed van pas. Wanneer kan ik het beste gaan als ik de camino wil fietsen? Wat neem ik mee tijdens mijn wandelvakantie naar Santiago? Hoeveel kilometer kan ik per dag op de camino lopen? Hoe is een fietsvakantie naar Santiago? En nog vele vragen meer van pelgrims die aan de vooravond van hun pelgrimstocht staan en willen wandelen of fietsen naar Santiago de Compostela. Onder het mom van #Caminovitaminen maak ik nu maandelijks een vlog waarin we een vraag van een pelgrim beantwoorden. Alle aflevering vind je hierHeb je nu zelf ook een vraag? Mail deze naar info@spainismore.com. We beantwoorden hem graag voor jou.

 

Camino dos Faros

We lanceerden in 2019 ook een nieuwe camino: Camino dos Faros. Een wandelroute die langs alle vuurtorens en de belangrijkste bezienswaardigheden in de Costa da Morte loopt en waarin de zee een absolute hoofdrol speelt. Een pelgrimstocht die je als pelgrim meeneemt naar een wereld vol unieke sensaties. Het is een pure camino en nog relatief onontdekt. Geschikt voor die pelgrims die niet bang zijn voor een fysieke uitdaging en willen genieten van absolute rust en stilte. Wil je meer weten over deze camino, kijk dan hier.

 

Inmiddels is het nieuwe jaar alweer begonnen en maken we ons klaar voor 2021. Een Heilig Jaar in Santiago de Compostela. Altijd een bijzonder jaar. We geven je hier nog 5 tips om je hierop voor te bereiden.

 

Misschien heb je voor dit al een camino op de fiets of te voet in het vooruitzicht, misschien twijfel je nog en heb je een laatste zetje nodig, je mag me altijd bellen of mailen. We helpen je graag verder.

 

Alle pelgrims die in 2020 naar de camino gaan wens ik alvast een ´buen camino´ en alle magie die de camino je kan geven. Je bent van harte welkom bij ons in León!

 

Annemiek Nefkens

Happy Holiday Manager en camino-expert

Terug