Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

De schrik van iedere pelgrim: bedwantsen!

De beestjes van nog geen 5 mm lang, zijn de schrik van iedere pelgrim.

2019-09-26

Het is het meest besproken onderwerp tijdens een camino, bedwantsen. Of in het Spaans: chinches. De beestjes van nog geen 5 mm lang, zijn de schrik van iedere pelgrim. Maar ook die van de accommodaties langs de verschillende pelgrimsroutes.

Geen enkele accommodatie wil een slechte review op TripAdvisor en daardoor voor de rest van het jaar geen pelgrims meer

Bedwantsen. Ze veroorzaken jeukende bulten op je lichaam. Ze hebben 6 pootjes waarmee ze snel kunnen lopen. Vliegen of springen kunnen ze niet. Bedwantsen worden meestal aangetroffen in slaapkamers. Ze verbergen zich voornamelijk in de zomen van matrassen, in kieren van het bedframe, achter de bedombouw en bij de plinten. Ze zijn niet gemakkelijk op te sporen zonder getraind te zijn in het herkennen van de signalen. Bedwantsen verbergen zich namelijk overdag in scheurtjes en kieren. En komen pas ´s nachts tevoorschijn. Ze worden namelijk aangetrokken door onze lichaamswarmte en de kooldioxide in onze adem.

Wat moet je doen als je bedwantsen hebt?

Je voelt het niet als je gebeten bent door een bedwants. Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje. Het lijkt een beetje op een beet van een mug. Vaak vind je een paar bultjes op een rij of dichtbij elkaar. Ze jeuken. Hoe je erop reageert, verschil echter. Bij sommige pelgrims ontstaat een allergische reactie, waardoor ook op andere plekken van het lichaam bultjes ontstaan die jeuken. Het kan echter ook zo zijn dat je geen bultjes krijgt en dus niet merkt dat je gebeten bent. De beet zelf kan geen kwaad. Bedwantsen dragen ook geen ziektes over.

Wat te doen:

  • Probeer niet te krabben als je jeuk hebt. Dat is eigenlijk het enige. Middelen van de drogist, zoals DEET, helpen niet tegen. Als je een bultje openkrabt, kan er een ontsteking ontstaan, met soms een litteken als gevolg.
  • Was, nadat je de beten ontdekt hebt, al je kleding en andere spullen die je kunt wassen op 60 graden of hoger en stop ze bij voorkeur daarna ook in een droger.
  • Als dit niet mogelijk is, spuit het in met speciale spray tegen bedwantsen. Meestal te verkrijgen in een (grotere) supermarkt.
  • Andere spullen, zoals boeken, kun je in de vriezer leggen. Dat doodt de bedwantsen en hun eitjes ook.

Hoe kun je bedwantsen voorkomen?

Wat kun je als pelgrim zelf doen om bedwantsen tijdens je camino te voorkomen?

  • Slaap altijd in je eigen lakenzak.
  • Zet je bagage altijd op de grond (of op een rek) of maak, als dat er is gebruik van een kluisje, zodat de bedwantsen niet in je rugzak kunnen kruipen. Zet je rugzak in ieder geval niet op het bed!
  • Hang kleding liever op in kasten, dan deze in de lades of op de planken op te bergen.
  • Check vooraf je kamer op bedwantsen. Controleer lakens en dekens op uitwerpselen (rode of zwarte vlekjes) en de naden van het matras.

Tot slot wil ik nog een misverstand uit de wereld helpen. Vaak gevels pelgrims de accommodaties de schuld van de aanwezigheid van bedwantsen. Is sommige gevallen is dat ook terecht. Echter, in het merendeel van de gevallen zijn het de pelgrims zelf die de bedwantsen van de ene accommodatie naar de andere overbrengen. Vind je dan ook een bedwants in je kamer? Meld dit dan direct bij de receptie van je accommodatie. Zij zetten vervolgens een protocol in werking en zorgen er onder andere voor dat binnen 24 uur de gehele kamer schoongemaakt wordt. Geloof me, ze doen er echt alles aan om besmetting van andere pelgrims te voorkomen. En een beetje hulp kunnen ze daarbij wel gebruiken. Neem als pelgrim bovenstaande tips dan ook ter harte en laten we op die manier samen bijdragen aan een ´bedwantsvrije´ camino. Deal?

Buen camino!

Annemiek Nefkens

Happy Holiday Manager

 

Ps. Heb je een tekenbeet? Je leest ons advies hier.

 

Over de auteur

Meer weten over Annemiek? Klik hier.

 

Terug