Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

Natuurfreak? Dan zijn deze 5 pelgrimsroutes echt iets voor jou!

Ben je een echte natuurfreak? Dan zijn deze 5 pelgrimstochten naar Santiago de Compostella echt iets voor jou!

2020-03-26

Er wordt mij wel eens gevraagd welke Camino de Santiago de meeste en mooiste natuur biedt. Uiteraard is dat heel persoonlijk. Wat de een mooi vindt, is voor de ander juist niet aantrekkelijk. Wel kan ik iets zeggen over welke pelgrimstochten naar Santiago de Compostella meer natuur beiden dan anderen. Je leest het in deze blog.

Wat de natuur tijdens een pelgrimstocht met je doet

Ik twijfel er niet aan dat de natuur op een positieve wijze bijdraagt aan de beleving van een pelgrimstocht. De natuur helpt je om jezelf af te sluiten van de buitenwereld. Je hoort geluiden die je in onze drukke en steeds luidruchtige samenleving niet (meer) hoort. De natuur is een oase van rust. Iets waar veel pelgrims tijdens hun pelgrimstocht naar Santiago de Compostella naar op zoek zijn. Wat ik me zelf heel goed kan herinneren van mijn eigen camino, is dat de natuur in een dag ineens kon veranderen. Liep je ineens tussen de gele graanvelden na dagen heuvels met groene bossen te hebben beklommen. Een hele bijzondere gewaarwording. Omdat je je heel langzaam door het landschap verplaatst, ben je je bewuster van de veranderingen. 

Hoe was dat vroeger?

Vroeger, in de 9e eeuw, wandelde de pelgrim altijd de snelste, eenvoudigste en veiligste wandelroute om er zeker van te zijn gezond en wel in Santiago de Compostella aan te komen. Hij of zijn probeerde, om maar een voorbeeld te noemen, de dichte bossen van Montes de Oca, op de Camino Frances, te vermijden. Hier hielden zich in die tijd veel boeven schuil die op zoek waren naar geld. Gevaarlijk om daar te wandelen dus.

Hoe ziet de natuur er op de Camino de Santiago uit?

Het landschap wordt in het algemeen steeds meer verstedelijkt, maar de camino naar Santiago de Compostella herbergt vandaag de dag nog steeds vele natuurlijke schatten. Denk bijvoorbeeld aan de bufones in de buurt van Llanes, langs de Camino del Norte. Als je geluk hebt, kun je dit spektakel live bewonderen en zie je hoe het water wel tot 10 meter in de lucht kan worden gespoten. Of aan de spectaculaire bergen van Asturias, die je passeert tijdens je wandelvakantie op de Camino Primitivo. Een genot voor het oog en voor de pelgrim!

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella is van oudsher niet is aangelegd als toeristische wandel- of fietsroute en om idyllische plaatsen te passeren. Zoals gezegd, het ging vroeger vooral om de snelste, eenvoudigste en veiligste route om in Santiago de Compostella te komen. Wel is het zo dat bergen en de rivieren nog steeds min of meer hetzelfde zijn als in het verleden. Uiteraard passen zij zich ook aan de veranderingen in het klimaat.

De vijf pelgrimstochten voor natuurfreaks

Dus, als je een natuurfreak bent, welke pelgrimstocht is dan echt iets voor jou? Uiteraard heb ik niet het aantal bomen langs elke pelgrimsroute naar Santiago de Compostella voor je geteld of de kilometers aan ongerepte natuur met een meetlat gemeten. Maar op basis van mijn kennis en ervaring kan ik wel iets zeggen over de vijf pelgrimstochten die voor jou als natuurliefhebber het meest geschikt zijn.

1. Camino Primitivo

Ook wel de 'Oorspronkelijke route' genoemd, omdat dit de eerste pelgrimsroute naar Santiago de Compostella was. Wanneer je de camino Primitivo loopt, wordt het duidelijk waarom deze route steeds populairder wordt. Het is één van de meest uitdagende routes, maar ook één met de meest adembenemende uitzichten. De camino Primitivo start in Oviedo. En met name de eerste helft van de pelgrimstocht door de Asturische bergen is spectaculair. Je steekt onder andere de bergketens Tineo, Rañadoiro en San Isidro over. Behalve aan de hoeveelheid vergezichten die je tijdens deze pelgrimsroute tegenkomt, vind je ook minder dorpen en restaurants in vergelijking tot de andere pelgrimsroutes. Je wandelt dus het merendeel écht in de natuur.

2. Camino del Norte

Ook wel de kustroute genoemd, aangezien je langs de spectaculaire noordelijke Spaanse kustloopt. Je voelt iedere dag het zand onder je voeten! De camino del Norte loopt langs de prachtige noordkust van Spanje met mooie uitzichten, hoge kliffen en uiteraard de zee met adembenemende stranden. Na het stadje Ribadeo gaat deze pelgrimsroute verder landinwaarts door de valleien van Vilanova de Lourenza en Mondoriedo en over de hoogvlakte van Vilalba en Guitiriz. Qua natuur dus ook een hele afwisselende pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. 

3. Camino Portugues langs de kust

Als je vertrekt vanuit de Portugese stad Porto en je tijdens je wandel- of fietsvakantie kiest voor de pelgrimsroute langs de kust, dan heb je vele kilometers pure Atlantische kust voor de boeg. De Portugezen hebben goed werk verricht door een immens kustpad te creëren dat bijna de monding van de Duero-rivier met die van de Miño-rivier verbindt. Aangekomen in de stad Vigo zet je je pelgrimstocht voort door het prachtige landschap van Galicië. Galicië is onbeschrijfelijk groen, de zee indrukwekkend blauw en er liggen verbazend mooie plekken verscholen: de stranden met adembenemende kliffen, pittoreske havens langs de Costa de la Muerte (de Kust van de Dood, vanwege de talrijke schipbreuken), de Rías Altas (de noordelijk gelegen getijrivieren langs de westkust), met fantastische stranden, indrukwekkende steden en mooie vissersdorpjes, en natuurlijk de Rías Bajas (de zuidelijker gelegen getijrivieren langs diezelfde westkust), met talrijke natuurparken en kleine baaien. Kortom, echt een pelgrimstocht voor de natuurliefhebber. En die zowel te wandelen als te fietsen is! 

4. Camino Frances

Een pelgrimsroute die qua natuur ook veel te bieden heeft en heel afwisselend is, is de camino Frances. Als je in de gelegenheid bent om de gehele camino Frances te wandelen of te fietsen, trekken een diversiteit aan landschappen aan je voorbij. Om te beginnen met de etappes door de Pyreneen. Als je start in Saint Jean Pied de Port kun je, ondanks dat het een behoorlijke fysieke uitdaging is, genieten van een duizelingwekkende natuur. Vervolgens doorkruis je het authentieke Baskenland en je komt door Navarra beroemd om haar heuvelachtige landschap. Dit gevolgd door de wijngaarden van La Rioja, Spanje’s meest bekende wijn, de uitgestorven en stille vlaktes van de Meseta om je laatste 100 kilometer naar Santiago de Compostella te wandelen of te fietsen in het groene Galicië. Mooier kunnen we het voor jou als natuurfreak niet maken!

5. Camino dos Faros

De Camino dos Faros is een 200 km lange wandelroute in Galicië die Malpica verbindt met Finisterre langs de kustlijn. Een route die langs alle vuurtorens en de belangrijkste bezienswaardigheden in de Costa da Morte loopt en waarin de zee een absolute hoofdrol speelt. Een route die door tal van verschillende landschappen loopt en altijd de zee, in het westen, in het zicht heeft. Vuurtorens, stranden, duinen, rivieren, kliffen, bossen met een grote verscheidenheid aan vogels, "castros" ("forten"), hunebedden, vissersdorpen en uitkijkpunten waar je kunt genieten van adembenemende uitzichten. Een tocht die de wandelaar meeneemt naar een wereld vol unieke natuursensaties. Je vindt hier nog 8 redenen meer om de Camino dos Faros te wandelen. 

Annemiek Nefkens

Happy Holiday Manager en camino-expert

Terug