Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

Pas op voor teken

Ook in Spanje komen teken voor

2019-09-18

Teken. Ook in Spanje komen ze voor. En zeker als je veel in de buitenlucht wandelt of fietst, zoals tijdens een camino, is het belangrijk om op te passen. Teken zijn met het blote oog bijna niet te zien en als ze eenmaal op je zitten zijn ze lastig te verwijderen. En verwijderen is noodzaak, want een teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

Onderzoek van het RIVM naar de ziekte van Lyme laat een sterke groei zien. In 2001 hebben huisartsen bij ongeveer 12.000 mensen de ziekte van Lyme vastgesteld. In 2005 groeide dit naar circa 17.000 mensen en dat aantal is gestegen naar 25.000 in 2017 en naar 27.000 in 2018.

Teken in Spanje

Teken zijn er het hele jaar door, maar ze zijn pas actief als de temperatuur boven de 7 graden komt. Tijdens je pelgrimstocht kan het zijn dat je verschillende gebieden doorkruist. De hoeveelheid teken verschilt enorm per regio, maar ze komen overal voor. Teken hebben een voorkeur voor gemengd loofbos met op de grond een weelderige begroeing van grassen, struikjes, varens en veel dood blad. Teken vind je aanzienlijk minder in open gebieden zoals duinen, heidevelden, de uiterwaarden en weilanden. Maar wat is een teek?

Wat is een teek? 

Een teek is een klein insect. Het lijkt op een klein spinnetje. Net als een spin heeft het een lijf, een kop en acht poten. De kop heeft twee krachtige kaken. Tekenlarven leven tot maximaal 20 centimeter boven de grond, nimfen tot zo’n 40 centimeter en een volwassen teek tot 80 centimeter hoog. Dat teken uit bomen vallen is een broodje-aapverhaal en ze kunnen ook niet springen.

De ziekte van Lyme

Het probleem van teken is niet de teek zelf, maar een bacterie die de teek bij zich kan dragen: de Borrelia burgdorferi bacterie. Deze bacterie is veroorzaker van de ziekte van Lyme. Ongeveer 1 op de 5 teken heeft deze bacterie bij zich. In 2018 werden ongeveer 1.3 miljoen mensen door een teek gebeten, maar slechts 2% van deze mensen kreeg ook daadwerkelijk de ziekte van Lyme. De meeste mensen worden gebeten tussen maart en oktober.

Rode kring? Direct naar de huisarts

Het meest zichtbare bewijs dat je door een teek gebeten bent en ook daadwerkelijk Lyme hebt, is een rode kring rond de plek waar de teek heeft gebeten. Deze ontstaat meestal tussen 3 en 10 dagen na een besmetting, maar ergens binnen drie maanden kan ook. De kring is meestal ovaal van vorm en heeft een afmeting van tussen de 5 en 40 cm. Zie je tijdens je pelgrimstocht een rode kring? Ga dan meteen naar de huisarts! Je krijgt dan een antibiotica behandeling om de ziekte te bestrijden.

Hoe voorkom ik een tekenbeet? 

Ik heb de volgende tips voor je:

  • Teken zitten in begroeiing. Vermijd deze dus. Als je je houdt aan wegen en paden van de camino houdt, is de kans op een teken beet al heel klein.
  • Draag je sokken over je broekspijpen. Ook afplakken met tape of een elastiek kan binnen kruipende teken voorkomen.
  • Loop bij voorkeur in lichte kleding, omdat je dan teken eerder zal spotten.
  • Bij warm weer en je in een korte broek loopt of fietst, helpt insmeren met DEET of een middel waarin lemon-eucalyptus (Citriodiol) is verwerkt ook.
  • Was je kleding op 60 graden. Dit zorgt ervoor dat teken worden gedood.
  • En het allerbeste is om jezelf en je reisgenoten tijdens je pelgrimstocht regelmatig te controleren op teken. Hoe sneller je erbij bent, des te makkelijker is een teek te verwijderen. Teken zoeken bij voorkeur de zachte en warme plekjes van het lichaam op. Plekken waar je zelf nauwelijks bij kan. Ga je in je eentje op pad: neem dan een spiegeltje mee.

Teek verwijderen

Ben je gebeten? Dan is het noodzaak de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan op verschillende manieren:

  • De makkelijkste en meest doeltreffende manier is met een puntig pincet, een speciale tekentang of tekenlasso. Neem deze dan ook altijd mee als je op pelgrimstocht gaat.
  • Na het verwijderen ontsmet je het wondje met 70% alcohol of jodiumtinctuur.
  • Daarna is het aan te raden om de plek waar je gebeten bent met een pen te omcirkelen. Zo kan je hem goed in de gaten houden en zie je snel of er zich een rode kring ontwikkelt. Zet de datum en de tijd in je agenda wanneer je de teek verwijderd hebt. Zeker als je niet weet hoe lang de teek al op je lichaam gezeten heeft. Mocht je geen rode kring krijgen, maar pas in een veel later stadium ziekteverschijnselen die je niet kan thuisbrengen, dan heb je altijd nog die datum om op terug te vallen.

Annemiek Nefkens

Happy Holiday Manager

 

Over de auteur

Meer weten over Annemiek? Klik hier.

Terug