Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

5 tips om je voor te bereiden op 2021: een Heilig Jaar in Santiago de Compostela

Het lijk nog ver weg, maar in 2021 is het opnieuw een Heilig Jaar in Santiago de Compostela. Hoe bereid je je daarop voor?

2019-03-12

Het lijkt nog ver weg, maar in 2021 is het opnieuw een Heilig Jaar in Santiago de Compostela. Tijdens de voorgaande Heilige Jaren legden vele pelgrims de route naar Santiago af. In het laatste Heilig Jaar in 2016arriveerden maar liefst 278.041 pelgrims in Santiago en in het Heilig Jaar van 2010 272.417.

Wat houdt een Heilig Jaar in?

In Santiago de Compostela viert men een Heilig Jaar (Año Jacobeo ) telkens als 25 juli op een zondag valt. 25 juli is namelijk de naamdag van Sint Jacob, zijn sterfdag en geboorte in de hemel worden dan herdacht. Voor vele pelgrims is Sint Jacob beter bekend onder zijn Spaanse naam: San Tiago. Meer lezen over Sint Jacob?

Het ritme waarmee de heilige jaren in Santiago elkaar opvolgen is: elf, vijf, zes, elf enzovoort. Het vorige heilig jaar was 2010. De volgende worden 2027 en 2032.Voor het eerst in de geschiedenis sinds ca. 800 jaar werd hiervan afgeweken. De paus benoemde ook 2016 als Heilig Jaar.

Terug naar hoe het begon

De eerste verhalen over de legendarische Camino de Santiago gaan terug naar de 8e eeuw. De Camino de Santiago, ook bekend als de Sint Jacobsroute, onderscheidt zich als een van de belangrijkste christelijke pelgrimstochten in de geschiedenis. In de afgelopen 1000 jaar trokken veel pelgrims naar de stad Santiago de Compostela. Meer over de gescheidenis van de camino, vind je hier. In Santiago begon men met de viering van een Heilig Jaar omstreeks 1426.

Wat is er zo speciaal aan een Heilig Jaar?

In een eeuw vinden er 14 Heilige Jaren plaats. Dus dat het bijzonder is, dat is duidelijk! Maar waarom is het speciaal om in een Heilig Jaar de Camino te lopen of te fietsen? Nou, de immense kathedraal van Santiago (de eindbestemming van vele camino´s) heeft vele deuren, maar één daarvan is heel bijzonder. Dat is de “Puerta del Perdón” aan de Plaza Quintana. Die is namelijk altijd gesloten, behalve in een Heilig Jaar. In een Heilig Jaar kan een pelgrim een volle aflaat verdienen als hij door de heilige deur naar binnen gaat. Volgens de leer van de katholieke kerk blijft er na biecht en penitentie nog een tijdelijke schuld over, te betalen in het vagevuur. Een volle of jubileumaflaat verleent de gelovige kwijtschelding van alle tijdelijke straffen, mits de pelgrim gebiecht heeft en de communie heeft ontvangen.

Waar moet je rekening mee houden als je in 2021 een Camino wilt lopen?

Omdat het Heilig Jaar bijzonder is, gaan er veel pelgrims op pad. Hou er rekening mee dat het druk kan zijn onderweg. Zeker bijvoorbeeld op de laatste 100 kilometer naar Santiago, vanuit Sarria of Tui. We zetten onze tips voor je op een rij:

1. Als je nu al van plan bent om in 2021 een camino te gaan lopen, is het verstandig om zo snel mogelijk je accommodaties vast te leggen. We kunnen je hier nu al mee helpen! Het is alleen nog niet mogelijk om de vluchten te reserveren, dat kan pas een jaar voor vertrek. Laat ons weten welke camino je wilt lopen en ontvang een vrijblijvende offerte. 

2. 25 juli is de naamdag van Sint Jacob. Voor veel pelgrims is het bijzonder om juist op die dag in Santiago te arriveren. Een bijzonder moment! We verwachten een hele drukke dag in Santiago en dat betekent dat de accommodaties op die dag erg prijzig zijn. Vind je dat geen probleem? Plan dan zo je Camino dat je op 25 juli arriveert. Wil je dit vermijden? Dan kun je op ieder gewenste dag in Santiago arriveren.

3. Wil je de drukte in juli vermijden en graag in Santiago aankomen? Dan zijn de maanden maart, april en oktober ideaal om een Camino te lopen of fietsen. Tevens zijn de weersomstandigheden dan ook prima!

4. Veel pelgrims lopen of fietsen in 2021 de bekende pelgrimsroutes, zoals de camino Frances, camino del Norte of camino Portugues. Je kunt er. Dan juist voor kiezen om een minder bekende camino te lopen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Camino Primitivo: deze camino wordt ook wel de ´oorspronkelijke route´genoemd, omdat dit de eerste route naar Santiago was. Wanneer je deze camino loopt, wordt het duidelijk waarom deze route steeds populairder wordt. Het is een van de meest uitdagende routes, maar ook een met de meest adembenemende uitzichten. Klik hier voor meer informatie. 
  • Camino Lebaniego: deze camino begint in Santander. De eerste drie dagen volg je de Camino del Norte en daarna ga je bergen van de Picos de Europa National Park in. Het klooster van Santo Toribio, het eindpunt van de camino, opent ook een speciale poort tijdens een Heilig Jaar. Meer weten over deze speciale camino?
  • Tot de slot de Camino Ingles: Deze Engelse Route was oorspronkelijk een pad voor Britten en pelgrims die vanuit Noord-Europa per boot in Spanje arriveerden. Een schitterende en klassieke pelgrimstocht vol geschiedenis

5. Onze laatste tip: loop of fiets andere delen van een Camino waarbij je niet in Santiago aankomt. Voor sommige pelgrims is het juist het doel, aankomen in Santiago. Begrijpelijk! Maar in een Heilig Jaar kun je overwegen om een deel van een Camino te lopen om de drukte in Santiago te vermijden. Ter inspiratie:

  • Een stuk van de Camino Frances van Sant Jean Pied de Port naar Logroño. Deze route heeft alles: authentieke sfeer, pittoreske dorpjes en prachtige natuur in Spanjes beste gastronomische regio´s. Dit deel van de Camino de Santiago is zeer gevarieerd en absoluut lovenswaardig. 
  • Het eerste stuk van de Camino del Norte. Deze is pittig, maar zo authentiek en mooi langs de noordkust van Spanje. Deze beroemde kustlijn heeft schitterende stranden met ruige rotswanden, geweldige restaurants, idyllische vissersdorpjes en fantastische steden.
  • Nog een ander idee is juist om je camino te starten in Santiago. Ja, waarom niet? De Camino de Finisterre is de enige route die niet in de Galicische hoofdstad eindigt, maar begint. Ga naar het “einde van de wereld” terwijl de zon in de Atlantische Oceaan verdwijnt. Een herinnering die je mee naar huis neemt en je hele leven mee draagt. 

Uiteraard is het ook voor fietsers mogelijk om een route samen te stellen zonder in Santiago aan te komen. Neem contact met ons op voor meer informatie. 

Met deze tips ben je klaar voor een nieuw Heilig Jaar in Santiago. Heb je vragen of wil je een advies op maat, neem gerust contact met ons op.

Terug