Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

Vrienden voor het leven

“Ik heb vrienden voor het leven Gesteund door lief en leed Wat een vriend aan mij kan geven Is geld niet aan besteed” Dit zijn woorden uit een liedje van Jan Smit, een bekende zanger uit Nederland. Misschien een rare manier om een blog te beginnen over de Camino Francés, maar voor mij staat deze tekst symbool voor het gevoel wat ik tijdens mijn Camino heel sterk heb ervaren.

2019-01-22

“Ik heb vrienden voor het leven.
Gesteund door lief en leed.
Wat een vriend aan mij kan geven.
Is geld niet aan besteed”.

Dit zijn woorden uit een liedje van Jan Smit, een bekende zanger uit Nederland. Misschien een rare manier om een blog te beginnen over de Camino Francés, maar voor mij staat deze tekst symbool voor het gevoel wat ik tijdens mijn Camino heel sterk heb ervaren.

Even terug naar het begin. De Camino Francés, ook wel bekend als de Sint Jacobsroute of Jacobsweg, loopt van het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostella in Spanje. In totaal is de route een kleine 800 kilometer lang. Vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port steek je, via een loodzware beklimming, de adembenemende Pyreneeënover naar Spanje. Via deprachtigesteden Pamplona, Burgos, Leon, Ponferrada en Sarria kom je uiteindelijk in Santiago de Compostella.

Zoals je misschien wel weet is Santiago vernoemd naar Sint Jacob, Jacobus de Meerdere, een van de apostelen van Jezus. De reden hiervoor is dat in Santiago de Compostella de overblijfselen van Sint Jacob zouden liggen, in een tombe in de kathedraal. Als je meer wilt weten over de stad Santiago de Compostella en haar geschiedenis, lees dan ook eens deze blog.

Op fysiek vlak was de Camino Francésvoor mij prima. Ik was voorbereid op een pittige reis. Al snel raakte ik gewend aan de afstanden, het weer en aan het klimmen en dalen. Mijn longen en spieren hielden het prima vol. En ik voelde me sterker worden, iedere dag. De vitamine D van de zon droegen daar zeker ook aan bij.

De camino is voor iedereen

Tijdens mijn Camino ontmoette ik hele bijzonder mensen. Grote mensen, kleine mensen. Jonge mensen, oude mensen. Stellen, singles, werkzoekenden, geslaagde ondernemers en alles daartussenin. Maar één ding hadden ze gemeen: ze hebben allemaal hetzelfde doel. Santiago de Compostella bereiken.

Ieder jaar neemt het aantal mensen die de Camino Frances lopen toe. De cijfers van het pelgrimsbureau in Santiago de Compostella laten dit ook zien. In 2017 arriveerden 301.036 pelgrims in Santiago de Compostella. Van deze pelgrims zijn 147.867 vrouwen en 153,169 mannen. Te voet arriveerde 278.490 op de fiets, 21.933, te paard 417 en 43 op een rolstoel. De pelgrims zijn van alle leeftijden (onder de 30 jaar oud zijn 84.064 pelgrims, tussen 30 en 60 zijn 164.625 en meer dan 60 zijn 52.347 pelgrims en ze komen uit alle hoeken van de wereld. Ruim 132.000 kwamen uit Spanje, de rest vooral uit Italië, Duitsland, United States, Portugal en Frankrijk (bron Pelgrimsbureau, Santiago de Compostella).

Hoe vreemden als snel een camino familie werden

Ik begon mijn pelgrimstocht in Frankrijk. Deze is in niets te vergelijken met de pelgrimstocht in Spanje. Frankrijk is uitgestrekt, verlaten, stil en eenzaam. Ideaal voor bezinning en rust. Maar in plaats van eenzaamheid trof ik op de Camino Francéspelgrims uit alle hoeken van de wereld. Een lerares Engels uit Italië, een leraar uit Hamburg, een onderneemster uit Brazilië, uit New York een eigenaar van een wijnshop en een werkeloze man uit Barcelona. Samen, met zijn 6-en, begonnen we aan ons avontuur. Mijn Camino familie, zo noemden we elkaar al snel, en ik werden goede vrienden. Zo voelde het. Als een familie. We waren er voor elkaar.

Als een familielid het zwaar had, bleven er altijd een of twee bij hem of haar. We lieten niemand alleen achter en zorgden voor elkaar.

Iedereen had een rol. Eentje zorgde voor de humor, de ander voor de slaapplek en weer een ander voor het behandelen van de blaren.

We deelden alles, ons ochtendhumeur, de was, de wijn, de verhalen, de tranen en de slappe lach.

We wisten alles over elkaar. Over thuis, over het leven, over dromen, angsten, verdriet en hoop.

We hadden eindeloos geduld met elkaar. Wachten totdat iemand zijn rugzak had ingepakt of zijn of haar eten op had. Geen probleem!

Als we allemaal een ander idee hadden over waar bijvoorbeeld waar te eten, zochten we samen naar een oplossing. En soms betekende dat we allemaal een andere plek opzochten om te eten. Een familie eet immers ook nog niet altijd samen, toch?

We maakten een app groep, genaamd Camino Familie 4-ever, waar we onderweg naar elkaar informeerden, foto´s posten van mooie uitzichten, aan elkaar vroegen hoe het met de blaren was, of elkaar lieten weten waar een terrasje was om uit te rusten.

Onvoorstelbaar hoe een groep van totale vreemden van de ene op de andere dag een familie werd. En nog steeds is. Hoe komt dat nu?

Your mind is like a parachute it only works when it is open

De eerste vraag op de camino is vaak: ‘wat brengt je hier’ in plaats van´ wat doe je in het dagelijks leven’. Alleen al die vraag zorgt ervoor dat gesprekken totaal anders verlopen in het dagelijkse leven. De factor tijd speelt hier zeker ook een rol. Denk maar eens zelf over na. Wanneer heb jij voor het laatst een hele dag doorgebracht met een van je beste vrienden? Heb je echt de tijd genomen om te luisteren? Om vragen te stellen? Om te genieten in alle stilte, samen met elkaar? Benieuwd naar je antwoord. Op de camino heb je tijd. Geen horloge. Je eet als je maag aangeeft dat je honger hebt, slaapt als je moe bent en blijft gerust een uurtje langer zitten als je in goed gezelschap of op een mooie plek zit. Tijd geeft ook ruimte in je hoofd. Geen gehaast. Geen stress. En die ruimte in je hoofd zorgt ervoor dat je je open stelt voor anderen. Nieuwsgierig wordt. Meer wilt weten over jezelf, maar vooral ook over die anderen. Wilt leren. Wilt groeien.

Ik heb veel van mijn camino familie geleerd. Ik had dat van tevoren niet verwacht. Of ik ze nog ooit ga zien? Ik weet het niet. Ik hoop het. Maar hoe dan ook, ze zijn en blijven vrienden voor het leven!

Buen Camino…

Ps. De Camino Frances is veruit de meest populaire route, maar de Camino bestaat uit meerdere routes. Denk aan de Camino Primitivo (oudste route), Camino del Norte (langs de kustlijn in het noorden) of de Camino Portugués (langs de Portugese kust). Kies de pelgrimstocht die bij jou past via deze link

Terug