Deze website gebruikt eigen cookies en cookies van derden om de site goed te laten functioneren en om gebruiksstatistieken te genereren.
Door verder te browsen begrijpen we dat je akkoord gaat met ons ookiebeleid

4.9

Een camino lopen of fietsen in hittegolf? Het gebruikelijke advies en extra tips

Als je in het midden van een duidelijke Spaanse hittegolf op de camino loopt of fietst, zijn er enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen die je moet nemen. Hieronder staan 7 tips.

De Camino Francés loopt door Noord-Spanje en de overgrote meerderheid van de 800 kilometer gaat door gebieden met een hoog risico op hoge temperaturen in de zomer. Er zijn veel kilometers waar er niet veel schaduw te vinden is. Het is daarom uiterst belangrijk dat je bepaalde voorzorgsmaatregelen neemt. 7 tips: 

1. ZONNEBRANDCREME is een absolute noodzaak. Een Spanjaard, die weet dat de huid donkerder is dan de meeste Nederlands en Belgen, zou factor 50 gebruiken. Smeer nek, gezicht, armen goed in en denk vooral aan de benen. Vergeet ook niet de achterkant! 

2; HOED. Hoe meer schaduw, hoe beter. Nooit zonder hoed lopen en helemaal niet in open gebieden zonder schaduw.

3; PLANNING. In Spanje ligt de warmste tijd van de dag tussen 15 en 17, en niet zoals in Nederland en Belgie eerder op de dag.  

Op de Camino Francés loop of fietst je meestal op een hoogte van 4-900 meter en kan het temperatuurverschil tussen dag en nacht gemakkelijk 20 graden zijn. Dat is de reden waarom de Noord-Spanjaarden altijd rondlopen met een extra trui in de tas, ook al is het overdag meer dan 30 graden.

Dus ga vroeg weg. Afhankelijk van de lengte van je dagtape, moet je zo vroeg mogelijk uit de veren.

4; GEBRUIK DE FACILITEITEN. Vergeet niet dat veel steden en 'pueblos' openbare zwembaden hebben die je kunt gebruiken. Het kan een welkome afkoeling van het lichaam zijn.

5; WATER .... VEEL WATER. Volgens het Voedingscentrum is het verstandig is om met deze temparaturen ieder uur een glas water te drinken, ook als je géén dorst hebt. Je komt dan al snel uit op tweeënhalf à drie liter per dag.  

6. AIRCONDITIONING is helemaal niet normaal in Noord-Spanje vanwege de meestal koele nachten. Verwacht dus niet dat je kamer of hostel over een airconditioning beschikt. Maak je geen zorgen, als het 's avonds warm is, zal het waarschijnlijk in de nacht afkoelen.

7; VERMINDER DE AMBITIE EN LUISTER NAAR HET LICHAAM. We reageren allemaal anders op warmte, en het is vooral belangrijk dat je naar je lichaam luistert en jezelf niet teveel inspant als de temperatuur in de buurt van 40 graden ligt. Neem extra rust, doe het rustig aan. 

8; GENIET VAN DE CAMINO. Het hoeft zeker niet vervelend te zijn om bij hoge temperaturen te lopen, het kan best heel charmant zijn. Het nadeel is dat veel mensen vroeg vertrekken, dat kan je nachtrust verstoren. En het kan drukker zijn onderweg, omdat iedereen tegelijk vertrekt. In andere periodes van het jaar spreidden pelgrims zich meer over de dag uit. Maar geniet van de reis, neem het zoals het komt en vergeet niet om je voorzorgsmaatregelen te nemen. Het leven in de steden begint later bij warm weer, maar in ruil daarvoor komt iedereen de straat op.

Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen om van je Camino een geweldige ervaring te maken! 

Terug